Mangelen på grunnleggende tjenester gjør at det er et enormt behov for humanitær bistand til Syria fremover. Norge fortsetter støtten til det krigsherjede landet, blant annet med å tilby utdanning. Bildet er fra en skole i opprørskontrollerte Idlib i januar, men mer enn to millioner barn står fortsatt uten et skoletilbud. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP / NTB scanpix

Regjeringen: Lover nær 2,5 milliarder norske bistandskroner til Syria-krisen i år

Milliardbistanden ble annonsert under giverkonferansen som nå pågår i Brussel. Norge innfrir dermed løftet om å gi 10 milliarder kroner til det krigsherjede landet over fire år.

Publisert

På Syria-konferansen i Brussel denne uken annonserer norske myndigheter milliardbidraget som gjør at Norge innfrir løftet om å bidra med 10 milliarder kroner i perioden 2016-2019.

- Syria-konflikten er nå inne i sitt niende år og er ennå ikke over. For nærmere 12 millioner mennesker i nød, er det viktig at det internasjonale samfunnet opprettholder et høyt nivå på bistanden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I en pressemelding fra UD heter det at «Norge vil fortsette å være en betydelig giver både til sivile i Syria og nabolandene som har tatt imot millioner av flyktninger.»

- Støtte til utdanning vil fortsatt prioriteres. Vi må satse på Syrias barn og ungdom. Det er de som får den krevende oppgaven med å bygge opp og skape stabilitet i sitt eget land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Den norske bistanden går gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner. Norge støtter også opp om den FN-ledede prosessen for å skape politiske løsninger på konflikten. Prosessen skal skape dialog mellom sivile organisasjoner, regionale organisasjoner, bistandsgrupper og naboland, fokusert på temaer som økonomisk gjenoppbygging, rettssystem, utdanning og beskyttelse av flyktninger.

- Det kan ikke bli varig fred og stabilitet i Syria uten nødvendige politiske løsninger på plass. FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, har vår fulle støtte i sitt utfordrende arbeid, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Delegater fra rundt 85 land deltar i giverkonferansen for Syria som holdes i Brussel denne uka. Norge deltar på konferansen «Supporting the Future of Syria and the Region», som FN og EU arrangerer i Brussel 12.-14. mars, ved statssekretær i Utenriksdepartementet Marianne Hagen. Konferansen er en oppfølging av London-konferansen i 2016, som Norge tok initiativ til og der Erna Solberg var vertskap sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN.

- Vi har holdt løftet vårt. Den norske støtten har blant annet bidratt til at millioner av mennesker har fått tilgang til utdanning, mat, helsehjelp, vann- og sanitærtjenester, sier statsminister Erna Solberg (H).

Powered by Labrador CMS