Vi lever et liv i konstant motvind

Å være kvinne i Nigeria er å kjempe i konstant motvind, og det føles som en endeløs øvelse i motsigelser. Kvinner er både ekstremt synlige og usynlige på samme tid. På gatene slipper vi ikke unna seksuell trakassering fra fremmede, men når vi er med en mann i sosiale sammenhenger, blir vi oversett.

Av OluTimehin Adegbeye Sist oppdatert: 27.03.2017

Jeg har ofte blitt fullstendig ignorert, mens kelnere og parkeringsvakter entusiastisk hilser på mitt mannlige følge med: «Welcome, Sir!», som om han hadde kommet alene.

Som ugift kvinne blir jeg sett på som både ekstremt kompetent og fullstendig inkompetent. Det er forventet at jeg skal ofre meg og imøtekomme behovene til mine nærmeste – servere dem god mat, vaske klær og rydde hjemme, mens jeg venter på en fremtidig mann jeg kan stelle for.

Likevel er tankene og meningene mine uønskede og blir mottatt med irritasjon. Mine bidrag blir ignorert, avvist eller tatt for gitt. Å være kvinne i Nigeria er å bare være et halvt menneske, menneskeligheten din kan alltid forhandles bort.

Denne helt rutinemessige og daglige nedvurderingen av kvinner kommer til uttrykk på mange måter: For eksempel forsøkte jeg i november i fjor å skaffe et pass til datteren min. Jeg er ikke gift med faren hennes og har tatt meg av henne alene siden hun ble født. Jeg forklarte dette til den ansatte på passkontoret hvor søknaden ble behandlet, og han ga meg umiddelbart beskjed om at de ikke kunne utstede noe pass uten hennes fars samtykke.

Jeg spurte ham om dersom faren hadde tatt henne med hit uten meg, ville de da spurt ham om mitt samtykke? Selvfølgelig var svaret nei. Mannen på passkontoret ville ikke gi seg og insisterte på at det å få et barn utenfor ekteskapet var «umulig» og insinuerte at jeg hadde kidnappet mitt eget barn. Faktum er at jeg er et voksent menneske som har oppdratt et lykkelig og sunt barn, mens alt han så var «en kvinne», som for ham representerer en negativ kategori.

Blant unge nigerianske kvinner vitses det stadig om hvordan våre prestasjoner ofte blir avvist som et resultat av en eller annen form for seksuelt bytte. Asewo er et nedsettende joruba-ord for en promiskuøs kvinne. Det blir brukt for å rakke ned på unge kvinner som blir ansett som «for fremgangsrike», «for høylytte» eller «for selvsikre».

Ordet, som er mest utbredt i Sør-Nigeria, kan brukes i nesten enhver kontekst. Det blir brukt av sinte menn til å fornærme kvinner som ikke gjengjelder deres romantiske eller seksuelle tilnærmelser, av tilfeldige på gata for å fornærme en hvilken som helst ugift kvinne som kjører en fin bil eller bor i en fin leilighet, det er til og med brukt mot kvinner som forsvarer seg mot menn som trakasserer.

enhver diskusjon mellom mann og kvinne kan en mann vinne ved å vise til kvinnens seksuelle historie, uansett om det som blir sagt er sant eller ikke. Når en mann blir støtt av en kvinne som tør ha egne meninger, er standardresponsen å kalle henne asewo. Kan det virkelig komme som en overraskelse at en kultur som kan få nesten alle kvinner til å tie med bare ett ord, ikke verdsetter kvinners liv eller det de har å bidra med?

Nigeria er uten tvil et land med et enormt potensial, men så lenge folket ikke har lært å betrakte kvinnen som et helt menneske som fortjener rettigheter og respekt, vil det aldri oppfylle dette potensialet. 

PS!: Jeg fikk passet til slutt, etter å ha sendt dem en signert tillatelse fra faren sammen med alle hans offentlig godkjente dokumenter – og i tillegg betalt et «effektivitetsgebyr». 

 

Publisert: 27.03.2017 12.37.43 Sist oppdatert: 27.03.2017 12.37.44