Falske påstander og uriktige bilder

Bistand er trukket inn i den norske Facebook-debatten om årsavgiften. Men det fares med løgn.

Av Even Tømte Sist oppdatert: 19.04.2015

Er det riktig å brukt bistandspenger på å bygge veier i Afrika mens norske bilister kjører på hullete stier og kjerreveier?

Normalt ville ikke bilder som deles på Facebook kommenteres i Bistandsaktuelt. Men bildet som ble lagt ut av siden "Nei til årsavgiften" i helgen, har i skrivende stund blitt delt 29.238 ganger, og må derfor sies å ha et betydelig gjennomslag. Det spør retorisk om det er riktig å bruke skattebetalernes penger til å bygge veier i Afrika, når våre egne veier er så forfalne.

Men bildet snakker ikke sant. Jeg regner med at de fleste leserne av Bistandsaktuelt allerede er klar over dette, men for ordens skyld:

  • I 2013, som det heter, må det være lov å forvente at man ser forskjell på kontinenter og land. Norge er et land. Afrika er et kontinent. Der er det 54 land.
  • Bildet som skal representere Afrika ser ut til å være tatt i Lesotho, et land som aldri har bygget veier med norske bistandspenger. Sannsynligvis har Sør-Afrika vært med å finansiere veien. I så fall innebærer det at den er delvis finansiert av årsavgifter og bompenger.
  • Norske bistandspenger brukes i det hele tatt i forsvinnende liten grad til å bygge veier i Afrika. Ifølge Norads statistikkportal har ikke Norge gitt penger til dette formålet på 15 år. Kanskje noe har blitt gitt indirekte gjennom multilaterale institusjoner, men det er uansett helt andre ting norsk bistand anno 2013 er opptatt av. En hel del vei blir derimot bygget av kinesiske aktører, og – hold dere fast – av afrikanerne selv.
  • Samferdselsbudsjettet og bistandsbudsjettet er omtrent jevnstore. Samferdselsbudsjettet er litt større, i overkant av 31 milliarder kroner. Prinsippet om at Norge skal gi én prosent av brutto nasjonalinntekt i bistand er nå utfordret av opposisjonspartiene. Hvor mye Norge skal bruke på bistand er det selvsagt helt legitimt å diskutere. Men diskusjonen blir best om man bruker ordentlige argumenter. For de seriøse partiene som vil vekk fra én-prosentsmålet, vil argumentasjon som denne være en bjørnetjeneste.
Publisert: 19.03.2013 12.15.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.39.55