Allerede i 2009 omtalte Bistandsaktuelt Child Africa for første gang. Faksimile

Child Africa på verstingliste

Child Africa, som Bistandsktuelt har omtalt i en rekke kritiske artikler, er nå blant organisasjonene Innsamlingskontrollen advarer folk mot å støtte.

Av Tor-Aksel Bolle Sist oppdatert: 19.04.2015 16.05.24

Stiftelsen Child Africa, som drives av ekteparet Rino og Julie Solberg fra Moss, er en av tre nye organisasjoner på Innsamlingskontrollens såkalte OBS-liste. Det er en liste over organisasjoner Innsamlingskontrollen advarer mot å gi støtte til.  De to andre nye organisasjonene på «verstinglista» er Norges Livredningsselskap og Special Olympics Norge. Alle disse tre organisasjonene samler inn penger via telefonsalgfirmaet Bistandshuset, hvor både Child Africa og Special Olympics Norge er medeiere.

– Bør revurdere

I en pressemelding skriver Innsamlingskontrollen følgende om Child Africa:

«Child Africa er også ført opp på OBS listen med bakgrunn i kostnadsmessige forhold. Ut fra de opplysninger som er gitt utgjør kostnadene til innsamling betydelig mer enn 50 prosent av det som samles inn.»

– Vi håper nå at alle disse tre revurderer innsamlingsmetodene sine og ønsker dem etter dette velkomne til å registrere seg i Innsamlingsregisteret. For å registrere seg må de blant annet oppfylle kravet om at minst 65 prosent av innsamlede midler går til formålet, sier Innsamlingskontrollens daglige leder, advokat Børre Hagen.

– Hevder lite når fram

Bistandsaktuelt har over flere år fulgt Child Africa og har i flere artikler satt kritisk søkelys både på organisasjonens innsamlingsmetoder og hvordan Child Africa bruker pengene som samles inn. En rekke tidligere ansatte og foreldre til barn som får støtte av Child Africa i Uganda har i artiklene hevdet at svært lite av det som samles inn faktisk når fram til barna Child Africa hevder å hjelpe. Bistandsaktuelt har også påvist betydelige mangler ved Child Africas regnskaper.

Styreledere Rino Solberg har konsekvent avvist all kritikk og hevdet at de tidligere ansatte som kritiserer organisasjonen lyver.

Solberg er også svært kritisk til at Child Africa nå er oppført på Innsamlingskontrollens OBS-liste.

– Dette er både urettferdig og urimelig. Vi har tatt kontakt med advokat, men jeg ønsker ikke å uttale meg ytterligere før etter at han har tatt kontakt med Innsamlingskontrollen, sier han til NRK.

Disse organisasjonene står på Innsamlingskontrollens OBS-liste:

 

Al Furqan Relief

 

Barnas Forening

 

Barnas Vel

 

Child Africa

 

Childcare Norge

 

Foreningen Den Tredje Verdens Barn

 

Foreningen Direkte bistand

 

Foreningen Norges Barn

 

Foreningen Tiltak

 

Foreningen Våre Barn

 

Futuro Con Dios

 

Norges Livredningsselskap

 

Rise-Above Norge

 

School 4 Life

 

SID Norge

 

Special Olympics

 

Les mer om Child Africa her:

Fadderpengene som forsvant

 Tvilsomme innsamlingsmetoder

- Vi bløffet Bistandsaktuelt

Millionbeløp forsvinner på mystisk vis

 

Child Africa

Norsk stiftelse styrt av Rino og Julie Solberg fra Moss. Registrert som ikke-statlig organisasjon i Uganda og Kenya.

Samlet inn rundt 20 millioner kroner i Norge fra 2007-2013, mesteparten via telefonsalg. Aldri vært registrert hos Innsamlingskontrollen og er nå oppført på OBS-lista.

Organisasjonen driver to skoler i Uganda og driver også faddervirksomhet. Oppgir å hjelpe ca 900 barn og har rundt 60 ansatte i Uganda

Publisert: 30.06.2014 10.52.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.05.24