Etiopiske Dereje Alemayehu er leder for Global Alliance for Tax Justice. Han mener at klimaet i afrikanske land har endret seg - nå er skatteflukt og ulovlige pengestrømmer satt på dagsorden som et stort problem. Foto: Asle Olav Rønning

Vil ha slutt på skattefrihet

Afrikanske regjeringer er i dag langt mer opptatt av å begrense ulovlig kapitalflukt enn for bare noen år tilbake, mener Dereje Alemayehu, leder for Global Alliance for Tax Justice.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 19.04.2015 18.03.48

Alemayehu var tidligere med på å starte opp organisasjonen Tax Justice Africa, og leder nå den internasjonale paraplyorganisasjonen Global Alliance for Tax Justice. Han sier at det har skjedd et stemningsskifte.

- For tre år siden var det ingen som hadde interesse for dette. De så oss som anti-business. Nå er dette anerkjent som et problem, sier den etiopiske økonomen, som til daglig arbeider i Christian Aid i Kenya.

Afrikanske land innser nå at de har interesse av å få de kapitalstrømmene under kontroll. Et anslag sier at ulovlige pengestrømmer ut av Afrika utgjør et beløp tilsvarende minst 350 milliarder kroner årlig.

Høyt nivå                                                                                                                                                      

Den afrikanske union (AU) og UNECA - FNs økonomiske kommisjon for Afrika - har nedsatt et såkalt høynivåpanel som er ventet å legge fram sine anbefalinger i januar neste år. Gruppa er ledet av Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki.

Den skal gi forslag til tiltak for hvordan de ulovlige pengeflyt kan stoppes. Hva som blir de praktiske resultatene, gjenstår å se, men Alemayehu er delvis optimist.

- Det er vanskeligere nå enn tidligere å ikke gjøre noe, sier han til Bistandsaktuelt.

Konkurrerer mot naboen

Tax Justice Africa er også opptatt av å stoppe utviklingen mot stadig mer urimelige skattefritak for utenlandske selskaper som investerer i Afrika. Alemayehu peker på Kenya som eksempel på et land der regjeringen har tatt til orde for å begrense de finansielle sukkerbitene regjeringene bruker for å lokke til seg investeringer.

- Vi prøver å si at de afrikanske landene ikke skal konkurrere hverandre i hjel. Det som startet som fem års skattefrihet ved investeringer er nå i noen tilfeller blitt tjue års skattefrihet, sier Alemayehu.

Han mener det er vanskelig å løse dette på et nasjonalt nivå. Derfor trengs det både felles-afrikanske løsninger og globale regelverk. Også de regionale handelsblokkene i Afrika kan spille en positiv rolle, mener Alemayehu.

- Mot bunnen

Alemayehu var nylig i Oslo og deltok blant annet på møte i Stortinget i regi av Arbeiderpartiet og Tax Justice Networks norske gren.

Der deltok også britiske John Christensen, grunnlegger av Tax Justice Network.

Han beskrev med utgangspunkt i Europa dagens situasjon i mørke farger, og var svært kritisk til tendensen til å skattlegge kapital mindre.

- Vi er helt tydelig i gang med et kappløp mot bunnen, sa Christensen.

Christensen så imidlertid positive tegn i at land som Kina, India og Brasil nå er mer offensive i forhold til skattlegging av multinasjonale selskaper.

Ifølge en artikkel i den amerikanske avisa Wall Street Journal planlegger kinesiske skattemyndigheter en større kampanje mot internasjonale selskaper som flytter overskudd ut av Kina for å unngå skattlegging.

Verdens største økonomier, G20-landene, vedtok på et møte i Australia i forrige måned å intensivere arbeidet mot skatteunndragelser.

Publisert: 10.12.2014 12.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 18.03.48

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.