Togstasjonen i Ungarns hovedstad Budapest, 1. september. Tusener av mennesker venter på togtransport videre til Østerrike og Tyskland. Foto: Bjørn Kietzmann/ NTB Scanpix

Mobiliserer i Europa

Norske organisasjoner mobiliserer for å hjelpe flyktninger som strømmer til Europa. For første gang siden Balkan-krigen organiserer Kirkens Nødhjelp en nødhjelpsoperasjon på europeisk jord.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 04.09.2015 07.33.37

-Vi har ikke opplevd en tilsvarende situasjon i Europa siden andre verdenskrig. De nordiske og europeiske landene må gå sammen om å gjøre hva vi kan for tusener i nød. De skal ha hjelp, punktum, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland.

Hun understreker at situasjonen ikke primært handler om kyniske menneskesmuglere og lykkejegere.

– Når 70 døde mennesker blir funnet innesperret i en lastebil midt i -Europa handler det om desperasjonen til de menneskene som har latt seg låse inn i den lastebilen, sier Helland. 

Kirkens Nødhjelp er nå i gang med nødhjelpsarbeid blant flyktninger i Serbia ved den makedonske grensen. Organisasjonen deler ut mat og vann, og sørger for trygge sanitærforhold for flyktningene.

– Rett utenfor hotellet vi bor på, er det satt opp en teltleir som huser mellom 200 og 300 mennesker. Det er veldig spesielt, og trist, å se flyktningleirer midt i en europeisk hovedstad, sier Kirkens Nødhjelps beredskapskoordinator Renata Ellingsen på organisasjonens hjemmesider. Hun er i Beograd.

Sender personell

Kirkens Nødhjelp er ikke den eneste organisasjonen som mobiliserer.

Flyktninghjelpen sender beredskapspersonell for å styrke FNs innsats i de store mottakerlandene ved Middelhavet og på Balkan. Norges Røde Kors har sendt personell.Leger uten grenser har også folk i områdene som fylles av desperate flyktninger. De har lenge ropt høyt – «for døve ører» – om den eskalerende krisen.

Organisasjonene sier at det ikke er aktuelt å omdisponere penger fra andre regioner for å møte behovene på europeisk jord, men de ber om mer penger for å støtte arbeidet også i Europa.

Flere har også startet innsamling. I løpet av helgen kom det inn over en million kroner til Kirkens Nødhjelp. Norges Røde Kors melder om rekordrask respons fra det norske folk på flyktningkrisen i Europa. 1,2 million kroner kommet inn på i overkant av 1 døgn.

Fravær av vilje

– Dette er en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære bevilgninger. Vi mener det er viktig ikke å falle for fristelsen ved å flytte penger fra bistands- eller nødhjelpsbudsjettet over på tiltak for flyktninger som kommer til Europa, sier styreleder Bjørn Nissen i Leger uten grenser.

Organisasjonen har jobbet i over 15 år med å gi medisinsk og humanitær hjelp til flyktninger, asylsøkere og papirløse i Europa. Da antall flyktninger eskalerte i slutten av 2014, ble innsatsen økt.

– Vi startet en redningsaksjon i Middelhavet i mai 2015 på grunn av fraværet av europeisk handlingsvilje. Vi ville vise fram de humanitære og medisinske konsekvensene av dagens europeiske politikk, som tvinger mennesker til å velge farlige løsninger, sier Nissen til Bistandsaktuelt.

Mottak

Leger uten grenser mener Norge må gå sammen med resten av Europa og sørge for trygge og lovlige alternativer for flukt, slik at ingen behøver å risikere livet for å nå Europa.

– Vi må også organisere gode mottaksforhold på ankomststeder i Hellas og Italia. Alle som kommer må få tilgang til husly, mat, vann, gode sanitærforhold, medisinsk og psykisk helsevern samt mulighet til å søke asyl, sier Nissen.

I tillegg til tre båter der hvor Leger uten grenser stiller med medisinsk personell, søk- og redningsmannskap og vann- og sanitæreksperter, er organisasjonen på mottakssentre i Italia og Hellas. Det blir gitt medisinsk hjelp til flyktningene og migrantene.

– Vi har også begynt å gi psykisk førstehjelp for traumatiske opplevelser i forbindelse med reisen. Flere har mistet familiemedlemmer, de har vært i livsfare selv, folk har opplevd at båten de kom i kantret, eller de har vært igjennom fengsling, og utsatt for fysisk og psykisk vold, sier Nissen til Bistandsaktuelt.

Naboland

– Vi mener Norge bør øke støtten til Syria og nabolandene til minst tre milliarder norske kroner neste år. I tillegg håper vi at Norge gjennom EØS-midlene vil kunne være med på å styrke flyktningarbeidet i Europa, sier Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

– Selv om flyktningkrisen i Europa er alvorlig, må vi erkjenne at disse menneskene flykter fordi situasjonen er enda vanskeligere i for eksempel Syria og Syrias naboland. Det er der den største krisen i dag utspiller seg, legger han til.

Leger uten grenser sier klart at det internasjonale samfunnet har sviktet.

– Gitt størrelsen på den internasjonale bistandssektoren og de enorme midlene som er tilgjengelig, både kan og bør vi gjøre dette bedre i fortsettelsen, sier Nissen.

Konstant krise

Både Flyktninghjelpen og Leger uten grenser advarer mot å glemme konflikter andre steder i verden. Både Darfur i vest-Sudan, Somalia og Den sentralafrikanske republikk er steder hvor sivilbefolkningen har store behov – og de lever i en situasjon med konstant krise og har gjort det i mange år.

– Det er viktig at vi ikke glemmer å hjelpe de menneskene som ikke får medias oppmerksomhet. I mange år framover vil det fortsatt være store udekkede humanitære behov over hele verden, sier Nissen. 

 

Publisert: 02.09.2015 16.22.27 Sist oppdatert: 04.09.2015 07.33.37