Halle Jørn Hanssen er lei av at det fokuseres på våpensmugling og ikke den humanitære innsatsen Norsk Folkehjelp har gjort gjennom flere tiår. 

Lei av beskyldninger om våpensmugling

- Det hender jeg ligger søvnløs og tenker på det som nå skjer. Det er forferdelig, sier Halle Jørn Hanssen. Den tidligere generalsekretæren har nå skrevet sin historie om Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 25.08.2015 06.21.51

Frigjøringskrigen mellom opprørerne i sør og Khartoum-regimet var en tid med umenneskelig brutalitet. Sivilbefolkningen ble slaktet ned.  I boken ”På livet løs – med Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan” som kom ut for få dager siden, beskriver Hanssen hvordan hjelpearbeidere kom til et sted hvor det hadde vært en massakre. Medarbeiderne måtte velge blant de som hadde overlevd hvem som hadde størst sjanse for å klare seg.

-  Å velge bort 80 mennesker som du vet vil dø fordi det bare var plass til bare 14 i ambulanseflyet, det er ubeskrivelig. Men mine medarbeidere måtte gjøre slike valg i denne og lignende situasjoner, sier Halle Jørn Hansen til Bistandsaktuelt.

Den tidligere sjefen for Norsk Folkehjelp, som også var NRKs første Afrika-korrespondent, er nå ute med bok om hans dramatiske år i det som den gang var Sudan.

Vanskelig å kommunisere

Det var en tid uten mobiltelefoner, tekstmeldinger og Skype. Når noe skjedde i felt kunne det ta tid før lederteamet hjemme visste hva som skjedde. Beslutninger matte tas der og da. I ettertid har Norsk Folkehjelp vært ridd av beskyldninger om våpensmugling for opprørerne. Hanssen skriver:

Den ensides opptattheten av våpensmugling har vært en kilde til frustrasjon og inspirasjon. Den har irritert, fordi enøydheten har sperret for det store bildet av hva Folkehjelpen egentlig gjorde.”

Han utdyper overfor Bistandsaktuelt:

-  Vi hadde ikke satellittkommunikasjon med ledere i felt. Det sier noe om hvor vanskelig det var å være hjelpearbeider den gang. Jeg var aldri kjent med våpensmugling, men hva som kan ha skjedd i felt kan jeg ikke vite noe sikkert om, sier Halle Jørn Hanssen.

I dag slår han fast at folk som ikke har vært eksponert for slike ekstreme situasjoner som hjelpearbeiderne stod overfor på tidlig 1990-tallet skal vokte seg vel for å ha en begrunnet mening om hva som ble gjort og ikke.

-  Vi som har vært der er preget av livet som hjelpearbeidere, både som ledere og medarbeidere. Vi i bærer på sorg som aldri vil leges.

-  Hva har Sudan og Sør-Sudan gjort med deg som menneske?

Den 78 år gamle bistandsveteranen tar en pustepause og blir stille. Lenge.

- Erfaringene fra Sudan og lignende steder  har forsterket mitt engasjement for fred, frihet og rettferdighet, konkluderer han.

Gammel venn

Det var en iskald høstdag for 22 år siden at Folkehjelp-sjefen møtte Sør-Sudans nåværende president, Salva Kiir for første gang. Salva Kiirs delegasjon var på vei til Bergen for i hemmelighet å forberede fredssamtaler. Hanssen gjorde det han pleier med utenlandske besøkende: Inviterte dem hjem til seg på Høvik. Kommandanten i Sudan People’s Liberation Army (SPLA) hadde ankommet Norge i en tynn, tynn sommerdress og sko som langtfra ga vern mot norsk høstvær.

– Både Salva og de andre hadde blitt kraftig forkjølet. Vi fant fram brukte vinterklær og sko til alle for bruk under norgesoppholdet, minnes Hanssen.

Knyttet bånd

Over en god middag og ivrig samtale ble bånd knyttet. Siden den gang, gjennom to tiår og mange besøk til Sør-Sudan, har Halle Jørn Hanssen truffet Kiir en rekke ganger.

Nå har han ikke mye godt å si om sin gamle venn.

- Salva Kiir er en mann som har falt totalt, mistet verdigrunnlaget han har hatt og kjempet for. Han er en annen person en hva han har.

Hanssen mener at Kiir ikke hadde forutsetninger til  være verken statssjef eller partileder. 

-  Nå har han ødelagt et land. Han er syk, gammel, overarbeidet, han har mistet alle visjoner og er i hendene på maktmennesker som gir faen i hva som skjer med folk så lenge de beholder makten, tordner Halle Jørn Hanssen.

Var dere naive i måten dere angrep problemene på?

-  Ja, jeg har en basisrefleksjon om at vi var litt naive mange ganger. Hvor vanskelige teorier har vist seg å være i virkeligheten. Vi hadde nok ikke nok innsikt og forståelse for endringsprosesser i det afrikanske samfunn. Det er det ene.

-  Hva er det andre?

-  Jeg er overbevist om at langvarig undertrykkelse, herjing med folk, krenkelse av folks liv og verdighet er veldig ødeleggende for den kollektive psyken i et land. I afrikansk sammenheng er det land som er mer herjet med enn andre. Sør-Sudan er ett av dem.

Fredsavtale

Det er stor spenning på om partene i Sør-Sudan vil i løpet av neste uke komme til enighet om en fredsavtale etter ett og et halvt år med blodig borgerkrig. Mange sier at de har ikke noe valg. Andre ser for seg at verdens nyeste land ruller enda nærmere stupet.

- Salva Kiir mister makta om han signerer… Så jeg håper det internasjonale samfunnet bruker kjeppen de neste dagene; sanksjoner som svir, som fratar lederne all ære.

 Halle Jørn Hanssen frykter en regional storkonflikt om partene ikke kommer til enighet. Det er i større eller mindre grad konflikter i nesten alle delstatene.

- Det er et uttrykk for at det lille som er igjen for å holde samfunnet sammen er i ferd med å gå i stykker. Fortsetter disse ”gærningene” i Juba å styre er det problematisk og kostnadskrevende for det internasjonale samfunnet. Og det er farlig for hele regionen, sier han.

Publisert: 25.08.2015 06.21.51 Sist oppdatert: 25.08.2015 06.21.51