Copyright © fotograf
Godfrey Mwampembwa, bedre kjent som GADO, fikk sparken etter 23 år i samme mediehus. Mange frykter ytringsfriheten stadig forringes i Kenya. Foto: Gunnar Zachrisen

Regimekritisk tegner fikk sparken

GADO, en av Afrikas mest berømte politiske tegnere, har fått sparken. Nå vil han gå til sak mot sin tidligere arbeidsgiver som er et av Kenyas største mediehus.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 14.03.2016 13.04.27

Godfrey Mwampembwa, bedre kjent som GADO, har gjennom 23 år provosert, forarget og skapt latter hos sine følgere. Verken presidenter eller fattigfolk har sluppet unna hans skarpe, satiriske penn.Det har gjort at han har fått noen mektige fiender både i Kenya og hjemlandet Tanzania gjennom sitt arbeid i blant annet Nation Media Group i Kenya.

Det var i fjor at GADO tok et sabbatsår, tilsynelatende etter presss fra medie-ledelsen. Dette skjedde etter at det ble publisert tegninger som førte til at søsteravisen til The Nation, The East African, ble bannlyst i Tanzania. Sjokkbeskjeden kom etter at de hadde publisert en tegning som ironiserte over daværende President Kikwete. Da han kom tilbake etter sabbatsåret, fikk han beskjed av sjefredaktør Tom Mshindi om at kontrakten hans ikke ville bli fornyet.

- Jeg er mest skuffet over måten det skjedde på, har GADO uttalt i en lengre artikkel publisert på Facebook. Det er nå frykt for at myndighetene i Kenya strammer grepet rundt den frie presse og at ytringsfriheten er under press.

Det kenyanske journalistlaget spør retorisk: “Om dette kan skje med GADO, hvem er det de IKKE kan gå etter?”, I følge Africa Uncensored.

- Gir vi dem en millimeter, vil de forlange mer. Vi kan ikke tillate myndighetene å redigere hva som blir rapportert, sier Patric Gathara fra journalistlaget. GADO har i mange år delt sine tegninger med Bistandsaktuelts lesere.

Publisert: 14.03.2016 13.04.27 Sist oppdatert: 14.03.2016 13.04.27

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.