Cyril Ramaphosa etter å ha bli valgt til ny ANC-leder på ANCs landsmøte.
En overveldet Cyril Ramaphosa etter å ha blitt valgt til ny ANC-leder av et flertall av delegatene på partiets landsmøte. Det sørafrikanske regjeringspartiet står foran store utfordringer i åra som kommer. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix

ANC får en steinrik pragmatiker ved roret

Cyril Ramaphosa vant lederstriden i Sør-Afrikas regjeringsparti ANC. Den steinrike anti-apartheid-veteranen regnes som pragmatisk og maktglad.

Av NTB-TT-AP Sist oppdatert: 19.12.2017 11.50.22

Ledervalget ble innledet under ANCs landsmøte i Johannesburg søndag, men først mandag kveld, etter flere forsinkelser, uklare beskjeder og forvirring, var resultatet klart. Ramaphosa (65) vant over Nkosazana Dlamini-Zuma (68) med 2446 mot 2261 stemmer. Dlamini-Zuma er avtroppende ANC-leder Jacob Zumas ekskone.

Jubelen eksploderte i salen da resultatet var klart. Folk ropte, sang og omfavnet hverandre. Flere av Ramaphosas tilhengere sukket lettet, mens stemningen var mer dyster i Dlamini-Zumas leir.

Jacob Zuma går av som partileder, men er fortsatt Sør-Afrikas president. Som ANC-leder kommer Ramaphosa til å være partiets presidentkandidat i 2019, et valg han er ventet å vinne. Men ANC har også mulighet til å be Zuma om å gå av tidligere slik at han kan erstattes av Ramaphosa før mandatet hans går ut.

 

Ramaphosa er næringslivets favoritt

Ramaphosa er fagforeningslederen som etter hvert brukte sine forbindelser til å etablere seg som forretningsmann. Det var da han mislyktes med å bli nominert til Nelson Mandelas etterfølger som ANC-leder i 1999, at han bestemte seg for å satse på forretninger i stedet for politikk.

I dag er han en av Sør-Afrikas rikeste menn, og han har vært næringslivets klare favoritt. Muligens ville han også vært favoritten til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, som en gang beskrev Ramaphosa som en av de mest begavede lederne i «den nye generasjonen».

Når det gjelder lederstil er det ventet at han være mer forsiktig enn Zuma, samtidig som han trolig vil satse mye på å få fart på landets økonomi.

I dag ligger arbeidsledigheten på nesten 30 prosent, og den økonomiske veksten har stagnert. Sør-Afrika er også blant de land i verden som har størst sosial og økonomisk ulikhet. De rikeste 10 prosentene av befolkningen legger beslag på hele 66 prosent av inntektene.

 

Unngikk skandaler

Ramaphosa har vært visepresident i tre år, og selv om han har vært en del av Zumas regjering, har han unngått å bli rammet av alle korrupsjonsanklagene, som har svekket både Zuma og ANC.

De siste månedene har Ramaphosa forsøkt å etablere seg som en reformvennlig politiker. Han har inntatt en stadig mer kritisk holdning til Zuma, men han har også blitt kritisert for ikke å ha vært en skarpere kritiker av den sittende presidenten.

Mange sørafrikanere har heller ikke glemt at han også satt i styret til gruveselskapet Lonmin da 34 streikende demonstranter ble skutt og drept av politiet i Marikana i 2012.

Men han er også kjent for å ha vært ANCs forhandlingsleder under overgangen fra apartheid til demokrati i 1994. Da lyktes han med å inngå en avtale med Nasjonalistpartiet som gjorde at landet unngikk borgerkrig. Siden da har ANC hatt regjeringsmakten.

 

Frykt for splittet parti

Før ledervalget er det blitt spekulert på om den tapende part kom til å bryte ut og etablere et eget parti. En slik splittelse vil imidlertid være det siste ANC trenger.

Partiet har de siste årene mistet mange velgere, og ved lokalvalget i 2016 fikk partiet en oppslutning på under 60 prosent for første gang siden 1994.

Dette knyttes til skandalene rundt president Zuma, som har kjempet mot anklager om korrupsjon, misbruk av offentlige midler, voldtekt og flere andre forhold helt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Flere nære medarbeidere av ham er fortsatt under etterforskning for korrupsjon.

Cyril Ramaphosa

- Født 17. januar 1952 (65 år gammel)

- Visepresident i Sør-Afrika siden 2014.

- Aktiv i antiapartheidkampen på 1970- og 1980-tallet.

- Grunnla den nasjonale gruvearbeiderforeningen i landet.

- Var også med å stifte COSATU, Sør-Afrikas svar på LO.

- Ledet den sørafrikanske delegasjonen i forhandlingene som ledet fram til de første frie valgene i 1994.

- Forlot politikken i 1996 etter å ha tapt kampen om makten til Thabo Mbeki.

Kilde: Wikipedia, NTB

(NTB)

ANC

- South African Native National Congress ble stiftet i 1912, og endret i 1923 navn til African National Congress (ANC)

- Sto på 1940- og 50-tallet bak en rekke streiker og sivile ulydighetsaksjoner. I 1960 ble organisasjonen forbudt, og året etter innledet den geriljakrig.

- I 1964 ble organisasjonens leder Nelson Mandela fengslet. Han satt innesperret helt til 1990, da han ble frigitt for å kunne delta i forhandlinger om avskaffelse av raseskillesystemet apartheid.

- ANC vant valget i Sør-Afrika i 1994 med mer enn 60 prosent av stemmene, og Mandela ble landets første demokratisk valgte president.

- Thabo Mbeki overtok som partileder og president etter Mandela i 1997.

- I 2007 ble Mbeki utfordret som partileder og tapte for Jacob Zuma, som har ledet ANC fram til nå.

- Zuma ble valgt til president i 2009.

- Cyril Ramaphosa ble mandag valgt til ny leder. Han blir også partiets presidentkandidat ved valget i 2019.

(NTB)

Publisert: 19.12.2017 11.50.21 Sist oppdatert: 19.12.2017 11.50.22