En tilhenger av opposisjonen i Kenya under et møte der partiene samlet seg om veteranen Raila Odinga, men bildet mannen har på seg er av president Kenyatta. Foto: Thomas Mukoya / NTB scanpix

Betent valgkamp i Kenya

Kenya går til valg 8. august. Den politiske veteranen Raila Odinga har samlet opposisjonen bak seg og utfordrer landets sittende president Uhuru Kenyatta. Frykten for vold og splittelse henger i lufta.

Av Görrel Espelund /Kenya Sist oppdatert: 10.05.2017 08.08.35

– Jeg har tenkt å stemme, men jeg vil ikke bli i Nairobi utover valgdagen, sier den unge ekspeditøren i butikken der jeg handler. Liksom mange andre kenyanere jeg snakker med i hovedstaden Nairobi er hun redd for at valget skal føre til voldsomme protester og opptøyer. Kanskje ikke i samme omfang som ved valget i 2007, da over tusen mennesker ble drept i etnisk vold. Men risikoen for at en av blokkene – opposisjonen som er samlet under navnet Nasa (National Super Alliance) eller det styrende Jubilee – skal skylde et tap på valgfusk er overhengende.

– Det er som vanlig, sier mannen jeg treffer på en kafé i Nairobi en ettermiddag i april.

– Korrupsjonen blitt verre

– Først hender det ingenting på firer år. Nå har presidenten dratt i gang en rekke infrastrukturprosjekter for å vise at han faktisk utretter noe. Men det hjelper lite. I Kenyattas presidentperiode har det skjedd svært lite, annet enn at korrupsjonen er blitt verre. Så kanskje stemmer jeg på Odinga denne gangen. Han kan jo få en sjanse. Det kan ikke bli verre.

For fjerde gang på rad stiller 72-åringen Raila Odinga opp i presidentvalg. Denne gangen står de fem største opposisjonspartiene bak han, for med en samlet front å beseire den sittende presidenten.

– Denne gangen ofrer vi våre personlige ambisjoner. Vi skal arbeide sammen med Raila som et team for å bringe dette landet framover. Det er derfor vi har holdt sammen så lenge, sa Musalia Mudavadi, flere ganger minister og tidligere visepresident, da Nasa i slutten av april kunngjorde Raila Odinga som opposisjonens presidentkandidat med Kalonzo Musyoka som visepresidentkandidat.

Jevnt vekst

I Kenyattas år som president har økonomien rett nok vokst jevnt, men terroraksjoner som den militante islamistgruppen al-Shabab har stått bak har kostet mange hundre mennesker livet, og kampen mot korrupsjon har rent ut i sanden. På grunn av tørken har matvareprisene skutt i været de siste månedene. Samtidig har volden økt dramatisk i det nordlige Kenya, der bevæpnede kvegeiere har okkupert private eiendommen og viltreservat.

For å tilbakevise kritikken har president Kenyatta og hans regjering etablert en nettbasert plattform som ramser opp gjennomførte utviklingsprosjekt. Opposisjonen kaller det alternative fakta og rene løgner.

– Tallene stemmer ikke. Regjeringen hevder at fem millioner husholdninger ble koblet til strømnettet i den siste presidentperioden. Men ser man på rapporter fra Kenya Power Company og Kenyas statistiske sentralbyrå så har i beste fall 800000 husholdninger fått el-kraft, kommenterte Raila Odinga dagen etter at nettstedet delivery.go.ke ble lansert.

Helt siden flerpartisystemet ble innført i Kenya i 1992 har etnisitet vært viktigere enn partiprogram for hvordan velgerne stemmer. I tillegg til president skal kenyanerne i august velge representanter til nasjonalforsamlingen, lokale organer og guvernører. Også i partienes nominasjonsvalg tidligere i år har lojalitetene tydelig fulgt etniske skillelinjer, og til nå har en håndfull personer blitt drept i politisk motivert vold.

Men det er få observatører som tror på en gjentakelse av voldsomhetene i 2007. Valget i 2013 gikk relativt rolig for seg, til tross for at Raila Odinga satte spørsmålstegn ved valgresultatet. I motsetning til i 2007 tok han striden til domstolene, ikke til gatene. Odinga tapte søksmålet.

Betent tema

Men mange kenyanere er redde for at volden i nord skal spre seg sørover. De siste månedene har grupper fra nomadestammene pokot og samburu drevet sine dyreflokket inn på privat jord på jakt etter beite. Fordelingen av jord er fortsatt et betent tema i Kenya, selv 50 år etter at landet ble selvstendig. Politikerne er ikke sene om å spille på virkelig eller opplevd urettferdighet mellom folkegruppene. Den harde tørken i nord har forverret situasjonen ytterligere. Legg så til at mange tusen kvegdrivere har bevæpnet seg, offisielt for å beskytte sine flokker.

Et par angrep mot turistanlegg samt drapet på en hvit farmer har gitt store oppslag i vestlige medier. Men de aller fleste som rammes av volden og jordinvasjonene er svarte, kenyanske småbrukere. Flere av dem er blitt skutt og drept, kvinner er voldtatt, buskap stjålet og viltreservat er blitt angrepet. De som bor i regionen står sjelden fram med navn, men deres konklusjon er samstemmig: Det handler om beitemarker og landrettigheter som politikere har lovet bort i bytte mot stemmer.

Et annet spørsmål som diskuteres livlig før valget er teknikken. I 2013 hadde regjeringen introdusert nye, avanserte hjelpemidler som skulle hindre valgfusk. For første gang skulle velgerne identifisere seg i valglokalene ved hjelp av biometriske data. Men teknikken krasjet og valgkommisjonen måtte gå tilbake til manuell handtering både av valgavviklingen og stemmeopptellingen. Det foranlediget kritikk fra de tapende partiene, som hevdet dette åpnet for valgfusk.

I år har den uavhengige valgkommisjonen lovet å testkjøre all teknikken i juni, to måneder før valget.

– Vi oppfordrer media, politiske partiet og sivilsamfunnet om å ta del i prosessen, sa valgkommisjonens leder Wafula Chebukati på et pressemøte der han annonserte den landsomfattende tekniske testen.

Til tross for det har regjeringen drevet gjennom en lov om manuell stemmetelling, dersom teknikken svikter. Opposisjonen var raskt ute med å kritisere beslutningen, som de mener gir Kenyatta og hans visepresident William Ruto en mulighet til å jukse med opptellingen av stemmene. Valgkommisjonens medlemmer har også fått kritikk for å mangle erfaring og dermed troverdighet. I strid med internasjonale anbefalinger ble ikke den nye valgkommisjonen nedsatt før i januar, bare sju måneder før valget. På bakgrunn av Kenyas historie med tvilsomme valg, lurer hele tiden mistanken om valgfusk i politikernes og velgernes bakhoder. Allerede tidlig på nyåret advarte opposisjonen mot at valget kan bli rigget av landets ledere. Og om Nasa skulle tape valget, lover de allerede nå å utfordre resultatet.

Publisert: 10.05.2017 08.08.35 Sist oppdatert: 10.05.2017 08.08.35

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.