Kor i Juba desember 2017
Myndighetene i Sør-Sudan og flere opprørsgrupper har blitt enige om en våpenhvile som skal tre i kraft på julaften. Våpenhvilen skal gi rom for nye forhandlinger om fredsavtale. Bildet viser 16 år gamle Hanna Konga (midt på bildet), som synger i et ungdomskor i Sør-Sudans hovedstad Juba. Borgerkrigen har særlig gått ut over mange unge, som har mistet eller blitt skilt fra foreldre og familie. Foto: Sam Mednick / AP Photo / NTB scanpix

Inngikk våpenhvile for Sør-Sudan

Sør-Sudans regjering og flere væpnede grupper har signert en våpenhvileavtale som skal tre i kraft julaften. Norge hilser avtalen velkommen.

Av NTB-AFP og Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 22.12.2017 11.57.09

I tillegg til våpenhvile er partene også enige om å gi hjelpeorganisasjoner tilgang. Opphør i krigshandlingene skal dessuten gi rom for videre forhandlinger i januar.

Våpenhvilen er den foreløpig siste etter fire år med borgerkrig og en rekke brutte avtaler.

Nyhetsbyrået Reuters melder at representanter for Sør-Sudans president Salva Kiir og hans hovedmotstander Riek Machar var tilstede under forhandlingene i Etiopia. Målet skal være å gjenopplive fredsavtalen fra 2015, som brøt sammen etter omfattende kamper i Sør-Sudans hovedstad Juba sommeren 2016.

Norge er sammen med USA og Storbritannia et av tre land i den såkalte troikaen som støtter opp om fredsbestrebelsene. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) håper avtalen blir fulgt opp.

– Enighet om å stanse kampene er viktig. Partene må nå følge opp avtalen også for å sikre humanitær tilgang. Samtidig gir denne avtalen håp om at partene skal finne fram til politiske løsninger på konflikten. Norge vil fortsette å støtte arbeidet for å finne en fredelig løsning på krisen i Sør-Sudan, sa Søreide i en pressemelding torsdag kveld.

 

Hjelpeorganisasjoner skal slippe til

Deler av landet står på randen av hungersnød, og over en million innbyggere har flyktet. Partene er nå enige om å gi hjelpeorganisasjoner mulighet til å nå ut til hjelpetrengende. Den afrikanske union (AU) støtter opp om samtalene.

– Dette er et oppmuntrende første skritt. Dere har gitt deres folk et lite håp, men dette er bare et lite skritt. Nå trengs praktisk handling, sa AUs kommisjonsformann Moussa Faki Mahamat, ifølge NTB.

Forhandlingene ledes av den afrikanske regionale samarbeidsorganisasjonen Intergovernmental Authority on Development (IGAD), som omfatter landene på Afrikas Horn samt Sudan, Sør-Sudan, Kenya og Uganda.

 

USA: – Siste mulighet

USA omtaler avtalen som «siste sjanse til å implementere fredsprosessen».

Norge har i høst jobbet sammen med USA og Storbritannia for å revitalisere fredsavtalen fra august 2015 og for å få partene tilbake til forhandlingsbordet, ifølge Utenriksdepartementet.

Reuters melder at det som tidligere var en konflikt mellom i hovedsak to parter, nå har blitt en enda mer uoversiktelig situasjon med et større antall militære grupper, noe som gjør det enda vanskeligere å få til avtaler.

Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei Leuth sa ifølge Reuters at det vil gå ut ordre til alle lokale kommandanter om kamphandlinger skal opphøre.

 

Hjelpearbeidere løslatt

FN meldte onsdag at seks hjelpearbeidere som var kidnappet av opprørere hadde blitt sluppet fri. Alain Noudehou, FNs nødhjelpskoordinator for Sør-Sudan, bekreftet ifølge BBC at de seks var løslatt. Fem av dem er sørsudanere og en sjette er utlending.

Hittil i år skal 28 hjelpearbeidere ha blitt drept i Sør-Sudan, ni av dem i november.

Publisert: 22.12.2017 11.57.08 Sist oppdatert: 22.12.2017 11.57.09