Takunda Amina (24) må tåle diskriminering fra sine egne familiemedlemmer, fordi han er homofil. Det er farlig å stå fram offentlig. Foto: Jeffrey Moyo/ Bistandsaktuelt

Familien fornektet sin homofile sønn

Han ble jaget hjemmefra av familien, og blir uglesett ute i samfunnet. Han lever med fortielser og hemmeligheter, av frykt for diskriminering og overgrep.

Av Jeffrey Moyo / Zimbabwe Sist oppdatert: 06.11.2017 07.13.06

Takunda Amina ble født for 24 år siden i den zimbabwiske byen Kadoma, i Mashonaland-provinsen. Han er homofil.

– Jeg er far til tre barn – og mannlig sexarbeider, forteller han til Bistandsaktuelt.

Han er også medlem av organisasjonen for mannlige sexarbeidere i Zimbabwe, som forsvarer interessene til homofile prostituerte.

Han merket allerede under oppveksten at han ble tiltrukket av andre gutter.

– Jeg har alltid visst at jeg var annerledes, men jeg skjønte ikke fullt ut at jeg var homofil. Det var i 11-årsalderen jeg merket at jeg ble tiltrukket av andre gutter. Først trodde jeg det bare var meg som hadde det slik, men andre venner ga meg et klart bilde av hva jeg virkelig var – homofil, sier Amina.

 

Trodde det var et åndelig problem

En dramatisk vending i livet kom i 2011, under et familieselskap. Han ble full, og uten å tenke over det begynte han å kjærtegne sin homofile kjæreste. Aminas far tok dem på fersk gjerning, og dermed var helvete løs.

Familien oppsøkte åndemanere, til ingen nytte.

– Familien min trodde jeg hadde et åndelig problem. Men jo mer de tok meg til profeter og tradisjonelle healere, jo mer homofil ble jeg, sier Amina.

Problemene ble skjerpet nok et hakk året etter. Politiet raidet kontorene til GALZ, organisasjonen for homofile og lesbiske i Zaimbabwe, der det var fest for medlemmer. Der var også Amina.

– Journalister fra en lokal avis tok bilder under politiaksjonen, og jeg var uheldigvis med på bildene. Min far, som ennå ikke visste at jeg var homofil, så avisoppslaget og bildene dagen etter. Jeg ble umiddelbart jaget hjemmefra og fornektet av min egen familie, forteller han.

Aminas opplevelser er helt typisk, og deles av mange lesbiske og homofile, hevder de som arbeider mot diskriminering av seksuelle minoriteter.

– Kulturelle og religiøse forestillinger hindrer fortsatt de fleste familier fra å godta at barn, søsken eller andre familiemedlemmer tiltrekkes av en person av samme kjønn, sier Sylvester Nyamatendedza fra GALZ til Bistandsaktuelt.

Da faren kastet ut Amina brente han også hans ID-dokumenter, blant dem fødselsattesten og passet hans. Faren ga Amina beskjed om å  ”gå og skaffe seg en ny identitet hos organisasjonene som støttet ham”, forteller Amina.

 

Tvunget til å gifte seg

– Jeg bodde alene en stund, med hjelp fra kolleger og venner, inntil familien min godtok at jeg kom tilbake, på betingelse av at jeg giftet meg med en kvinne og fikk barn. Faren min sa det var på tide at jeg giftet meg og fikk homoen ut av meg. Familien min hevdet utad at jeg var homo-fri nå, sier Amina.

– Jeg ble tvunget til å gifte meg for å tekkes familien min, og nå har jeg tre barn fra to ekteskap mellom 2012 og 2014. Jeg ble gift bare for at folk ikke lenger skulle være opptatt av min seksuelle legning, som de hadde lest om i avisene, sier Amina.

Men ekteskapene havarerte, fordi han ikke var interessert i kvinner og fortsatt var tiltrukket av andre menn, sier han. Siden han har barn, har foreldrene sluttet å spørre om hans seksuelle legning, men de maser stadig om når han skal gifte seg igjen.

– Jeg svarer at ungene mine fortsatt er små og at jeg vil vente til de er vokst opp, sier Amina, og legger til at han har flyttet ut av foreldrenes hus og nå bor sammen med en mannlig kjæreste i en leid leilighet. De holder en svært lav profil og lar omgivelsene tro de bor sammen for å dele på husleia, forteller han.

Han besøker ofte barna sine, som ikke bor hos han. Men han strever med å holde legningen sin skjult for de små, som han sier lærer om homofile og lesbiske fra homofobe tegnefilmserier på TV.

– Jeg har et godt forhold til barna mine, jeg ønsker ikke at min legning skal påvirke dem på noen måte. Men de ser ting på TV som kan ligne på min levemåte, og de stiller spørsmål. Jeg snakker det bare bort, legger han til.

Mens Amina fortsetter sitt homofile samliv i hemmelighet, bor hans førstefødte på fire hos Aminas foreldre, mens de to yngste bor hos sin mor.

 

Fengsel

Zimbabwes grunnlov fra 2013 slår fast at to personer av samme kjønn ikke kan gifte seg. Lovverk og rettspraksis definerer homofili som sodomi, som kan straffes med opptil tre års fengsel. En lov fra 2006 forbyr alle handlinger som oppfattes som homoseksuelle. Det betyr at det kan være en kriminell handling når to personer av samme kjønn går hånd i hånd, klemmer eller kysser hverandre. Politiet gjennomfører hyppige arrestasjonsraid mot homofile og lesbiske, men de blir ofte løslatt uten at det blir reist siktelse mot dem.

President Robert Mugabe har gått ut i media og stemplet homofile personer som ”verre enn griser og hunder”, og erklært at de ”ikke har noen menneskerettigheter i det hele tatt”.

Politikere skjerper gjerne hatretorikken mot homofile og lesbiske i valgkamptider. Det slår ut i mer vold og flere overgrep mot seksuelle minoriteter, ifølge Sylvester Nyamatendedza fra GALZ. Organisasjonen har allerede registrert en økning i antallet voldsepisoder mot homofile og lesbiske i oppkjøringen til 2018-valgkampen.

Hatretorikken og overgrepene begrunnes ofte med bibeltekster. Det blir feil, mener Brian Pellot, direktør for global strategi i stiftelsen Religion News, med hovedbase i Cape Town.

– Inkluderende og støttende kirkeledere i Zimbabwe kan åpne sine menigheters sinn for nye tolkninger av Bibelen, satt inn i riktig kontekst. Den utbredte forestillingen om at skriften er entydig homofob holder ikke vann dersom du ser teksten i sin helhet og med et åpent sinn, sier Pellot til Bistandsaktuelt.

Men for de som tilhører seksuelle minoriteter, som Amina, fortsetter kampen mot diskriminering.

– Livet mitt her har aldri vært enkelt. Men en dag håper jeg at jeg kan bli behandlet som en fullverdig borger av dette landet, uavhengig av min seksuelle legning, sier Amina.

Publisert: 02.11.2017 08.38.29 Sist oppdatert: 06.11.2017 07.13.06