Tanzania: Hardkjør mot opposisjon og presse

Da Tanzanias president John Magufuli kom til makten for to år siden, ble han hyllet for sine reformer. Folk flest, som lenge hadde følt at landet var gjennomsyret av korrupsjon og ineffektivitet, fikk plutselig ny tillit til landets ledelse. Men nå blir han samtidig kritisert for å ta landet i autoritær retning

Av Kizito Makoye, Dar es Salaam Sist oppdatert: 30.10.2017 12.58.40

Den nye presidenten fikk tilnavnet «Bulldoseren», for sin urokkelige vilje til å få ting gjort. Hans faste holdning til åpenhet og ansvarlighet har gjort landets framtidsutsikter lysere, mener mange.

  • Magufulis omfattende reformer har for eksempel resultert i betydelig mindre sløsing med offentlige midler. Fra november 2015 til november 2016 hevder regjeringen å ha spart millioner av dollar på kutt i utenlandsreiser.
  • En rekke ledende embetsmenn i departementer og direktorater har fått sparken for korrupsjon eller ineffektivitet.
  • I løpet av en kort periode har regjeringen fjernet flere titusener «spøkelsesarbeidere» fra lønningslistene. Lønn til ikke-eksisterende ansatte har tappet det offentlige for over to millioner dollar hver måned. Flere tusen tjenestemenn har også fått sparken etter at en landsomfattende gransking tidligere i år avdekket at de hadde brukt forfalskede vitnemål eller falske sertifikater for å få jobb.

I autoritær retning

Men selv om Magufulis tøffere linje mot korrupsjon og vanstyre har gitt positive resultater, blir han samtidig kritisert for å ta landet i autoritær retning. Regjeringen slår i økende grad ned på grunnleggende demokratiske rettigheter.

Regjeringen, under Chama Cha Mapinduzi-partiet, innførte i juli 2016 et forbud for alle opposisjonspartier mot å arrangere massemøter og annen valgkampaktivitet. Forbudet skal vare inntil valgkampen forut for neste valg i 2020. Som følge av dette har opposisjonspartiene havnet i en vanskelig situasjon. Mange av deres fremste ledere havner stadig i politiets søkelys og blir arrestert for overtredelse av forbudet. Arrestasjonene skjer uten reell dekning i landet lover, sier observatører.

– Presidenten ønsker å rydde opp i landet og være pragmatisk. Samtidig sender han et klart signal om at han ikke har særlig sans for demokrati, og særlig ikke flerpartisystem, sier Bashiru Ally, statsviter ved Dar es Salaam-universitetet.

 

Holdt fengslet i fire måneder

Dette er noen av hendelsene som har gjort observatører bekymret:

Godbless Lema, opposisjonspolitiker og representant i nasjonalforsamlingen fra det nordlige Arusha, ble arrestert i august 2016. Han ble holdt fengslet uten tiltale i fire måneder. Lema ble omsider løslatt etter at en appelldomstol kritiserte lavere domstoler og statsadvokaten for å «besudle loven» ved å nekte folk sin mest grunnleggende rettigheter – blant annet løslatelse mot kausjon.

Tundu Lissu, en framtredende advokat og parlamentariker for opposisjonspartiet Chadema, ligger nå med flere skuddsår på et sykehus i Kenya. Han ble utsatt for et mislykket attentatforsøk. Det skjedde i begynnelsen av september. Ingen er arrestert så langt i saken. Attentatforsøk mot politikere er uhyre sjelden kost i Tanzania, og har ikke skjedd på mange år.

Lederen for Chadema, Freeman Mbowe, har åpent anklaget regjeringen for å stå bak angrepet, etter at politiet har somlet i jakten på å finne de ukjente gjerningsmennene som skjøt Lissu. Regjeringen avviser beskyldningene.

 

Lammet av lederkrise

Et annet opposisjonsparti, Civic United Front (CUF), er lammet av en lederkrise, tilsynelatende påskyndet av regjeringen. Det har oppstått en dyp kløft mellom to av partitoppene. Partilederen Ibrahim Lipumba trakk seg som leder for et par år siden, før han bråsnudde og krevde ledervervet tilbake.

Generalsekretæren i partiet, Seif Shariff Hamad fra Zanzibar, har i mange år vært en krumtapp i opposisjonen. Han har uopphørlig utfordret det styrende Chama Cha Mapinduzi-partiet (CCM) i Zanzibar, helt siden 1995. Det er de som tror at han har vunnet alle valgene siden da, men har blitt «frastjålet» makten. Det siste valget i 2015 var en lurvete affære. Hamad boikottet en ny valgomgang, med det resultat at CCM-kandidaten, Ali Mohammed Shein, kunne utrope seg til seierherre med over 90 prosent av stemmene.

Tross slike «uregelmessigheter» har de fleste observatører ment at Tanzania gjennom mange år har gjort store framskritt i å bygge et demokratisk flerpartisystem. Nå rapporterer observatørene i stedet at Magufuli er i ferd med å bryte ned dette systemet ved å underminere alle demokratiske prinsipper.

 

Tåler ikke kritikk

Den politiske kommentatoren Jenerali Ulimwengu sier Magufuli er blindet av sin egen reformiver og tørster etter mer makt.

– Han er blitt en ensom ridder, en fikser som ikke tolererer kritikk, skrev han i avisen The East African.

Den sittende regjeringen har ikke bare innskrenket rommet for partipolitisk debatt, men også innført strengere lover for media og internett, som begrenser tilgangen til informasjon og sivile rettigheter.

Etter de nye lovene om datakriminalitet er folk blitt arrestert for å ha postet falsk eller misvisende informasjon i sosiale medier. Bloggere og Facebook-brukere er også blitt arrestert for å uttrykke «forræderske» synspunkter eller for å fornærme presidenten.

Den kritiske ukeavisa Raia Mwema ble i september stengt for 90 dager etter å ha publisert en artikkel som hevdet at Magufuli var skjebnebestemt til å mislykkes i jobben. Regjeringen hevdet artikkelen bygde på fabrikkerte sitater fra presidenten. To andre ukeaviser, Mwana Halisi og Mawio, er blitt stengt, foreløpig i to år, av liknende grunner.

Stengningen av aviser kommer få måneder etter at president Magufuli advarte om at «dagene var talte» for aviser som hans regjering betraktet som uetiske.

 

Rapper ble arrestert

Tanzania er kjent for å ha en av Afrikas mest mangfoldige mediebransjer, med over 450 registrerte aviser og magasiner, samt hundrevis av radio- og TV-stasjoner. Men analytikere mener pressefriheten nå innskrenkes i stort tempo.

En populær rapper ble nylig arrestert, og deretter løslatt . Det skjedde etter at han framførte en låt der han kritiserte president Magufuli. I sangen spør rapperen Nay wa Mitego om ytringsfriheten fortsatt eksisterer i Tanzania, peker på dobbeltmoralen i å stille offentlige tjenestemenn til ansvar, og undres om presidenten ser på seg selv som en slektning til Jesus.

– Vi er i ferd med å få en situasjon der media, sivilsamfunnet og opposisjonen ikke lenger kan heve stemmen for å stille regjeringen til ansvar, fordi maktmidler brukes til arrestasjoner og fengslinger, og i sminkede rettssaker, sier Henry Maina. Han leder den østafrikanske avdelingen av Article 19, en global frivillig organisasjon som arbeider for ytringsfrihet og fri informasjonsflyt.

Magufulis anslag mot opposisjon og presse betyr likevel lite for hans popularitet i brede lag av befolkningen. Folk flest er mer opptatt av økonomi enn demokrati og ytringsfrihet, men nå opplever mange en galopperende økning i levekostnader. Det har redusert presidentens voldsomme popularitet med 25 prosent bare i løpet av det siste året. En fersk meningsmåling gjort av tenketanken Twaweza viser at 71 prosent mener presidenten gjør en god jobb, mot utrolige 96 prosent for ett år siden.

Publisert: 30.10.2017 12.58.39 Sist oppdatert: 30.10.2017 12.58.40