Samantha Kurey som kaller seg Gonyeti bruker video spredt på sosiale medier til å gjøre narr av både politikere og kjendiser. Faksimile: Busstop TV

Komikere med brodd mot Mugabe

Omfangsrike Samantha Kurey blir populært kalt Gonyeti, zimbabweslang for store lastebiler. Hun er en av flere komikere som bruker humor mot president Robert Mugabes regime. Nå vil han sensurere sosiale medier.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 23.10.2017 08.33.44

Det er ikke mye humor å spore i de Mugabe-regimets offisielle talerør – Kringkastingen ZTV og avisen The Herald. Derimot er det mye morsomt å finne på YouTube og andre sosiale medier.

Mens vanlige zimbabwere blir tvangsmønstret til utallige arrangementer i regi av regjeringspartiet Zanu-PF, ofte uten å skjønne hva de har der å gjøre, har komikere som Kureya/Gonyeti klart å utfordre tingenes tilstand, med humoren som våpen.

I august i år for eksempel arrangerte ungdomsorganisasjonen til Zanu-PF store markeringer til støtte for Zimbabwes førstedame Grace Mugabe. Hun hadde unnsluppet en overfallstiltale i Sør-Afrika på grunn av diplomatisk immunitet. Hun hadde overfalt modellen Gabriella Engels på sin sønns hotellrom.

Støttedemonstrasjonene kom etter at den sørafrikanske organisasjonen Afriforum hadde kjempet med nebb og klør for å hjelpe Engels med å anmelde Zimbabwes førstedame for å ha skadet henne med en skjøteledning.

I en humorvideo på Busstop TV og med kjappe spørsmål avdekker Gonyeti at mange av deltakerne og lederne har lite peiling på hvorfor de demonstrerer, og heller ikke hva Afriforum er. 

 

Lover å fortsette

Komikere som Admire Kuzhangaira og Rolland Lunga fra PO Box, en annen komikergruppe som publiserer på sosiale medier, lar ingen sjanse gå fra seg til å raljere over Zimbabwes økonomiske problemer, som de fleste gir president Mugabe skylda for. 

De benytter også en hver anledning til å gjøre narr av de utallige utspekulerte skattene og avgiftene regjeringen har innført for å melke skattepenger fra landets befolkning.

Selv om komikere på samme måte som journalister har blitt regjeringens fiender, lover komikere som Lunga i PO Box at de fortsatt vil stå på.

– Vi er her for å takle og snakke om det vanlige zimbabwere tenker og føler hver dag, sier Lunga til Bistandsaktuelt.

Komikernes arbeid blomstrer spesielt når Zimbabwe blir rystet av skandaler. I mars i fjor, i et forsinket bursdagsintervju med statlig fjernsyn, hevdet Mugabe at minst 15 milliarder dollar i diamantinntekter var forsvunnet fra statskassa.

 

Departement for cybersikkerhet

Mugabes regjering forsøker å stramme grepet om sosial medier, også om komikernes populære plattformer. Tidligere i oktober flyttet Mugabe daværende finansminister Patrick Chinamasa over til et nyopprettet departement for cybersikkerhet, som skal fokusere på forbrytelser på sosiale medier og andre nettsteder forut for neste års valg.

I august i år måtte visepresident Emmerson Mnangagwa forlate et Mugabe-møte i Matabeleland etter at han begynte å kaste opp, av frykt for at han var blitt forgiftet. Det illustrerer den høye temperaturen i kampen om å bli Mugabes etterfølger. Det slaget står mellom Mnangagwa og landets førstedame, Grace Mugabe.

Arrestasjonen i mars av Newsday-redaktør Wisdom Mudzungairi og hans journalist Richard Chidza for å ha rapportert om Mugabes sviktende helse har også skapt kontrovers. Tidligere i måneden ble nok en Newsday-journalist, Kenneth Nyangani, arrestert. Denne gangen for en historie som hevdet at førstedame Grace hadde donert brukt undertøy til Zanu-PF-tilhengere.

 

Publisert: 23.10.2017 08.33.43 Sist oppdatert: 23.10.2017 08.33.44