Aksjonerende bønder fra delstaten Tamil Nadu under sin nesten to måneder lange protestaksjon i Indias hovedstad New Delhi. Her viser de fram hodeskaller fra lokale bønder som har begått selvmord. Foto: Deepak Parvatiyar

Indias desperate bønder – de bærer sine kollegers hodeskaller

Omfattende tørke og økonomisk krise herjer landbruksområdene i en rekke indiske delstater. På to år har rundt 24 000 bønder tatt sitt eget liv.

Av Deepak Parvatiyar, New Delhi Sist oppdatert: 27.09.2017 16.56.40

Når en kjører de 200 kilometerne fra Hubli til "vann-byen" Vijayapur i den indiske delstaten Karnataka, er det som å kjøre gjennom det golde landskapet i T. S. Eliots bok ”The Wasteland”. Uttørket land på begge sider, uten vegetasjon eller sivilisasjon. Så langt øyet rekker.

Som Eliot sa i sitt dikt:

“That corpse you planted last year in your garden,        

Has it begun to sprout? Will it bloom this year?

Or has the sudden frost disturbed its bed?”

Ironisk nok har det yret de siste dagene, etter lang tids tørke, men dette er intet annet enn naturens ondsinnede pek mot bøndene. Ifølge offisielle tall begikk 47 bønder i dette området selvmord mellom 1. juli 2015 og 30. juni 2016.

Situasjonen går fra vondt til verre. De siste tallene viser at 90 bønder tok sitt eget liv i denne delstaten - bare i løpet av juli i år.

 

Vann-byen Vijayapurs omgivelser. Uttørket jord så langt øyet kan se. 

 

Feilslåtte avlinger

Feilslåtte avlinger blir oppgitt som årsak til de mange selvmordene. I år har 16 distrikter i Karnataka fått for lite regn. Av dem var ti nord i delstaten. Som et resultat av det har vannivået sunket drastisk i alle de tretten viktige reservoarene.

– Allerede for to måneder siden var den viktige Krishna Sagar-dammen helt tom, forteller en landsbyboer fra Kolhar i Vijayapur-distriktet.

Delstatsregjeringen har til nå bevilget 2000 millioner rupier (snaut 250 millioner kroner) til hjelpetiltak i tørkerammede Karnataka, men det er ikke nok. Delstaten ber nå sentralregjeringen om hjelp. Karnatakas førsteminister, K Siddaramaiah, viser til at delstaten har opplevd alvorlig tørke de siste sju årene, og tørke i 13 av de 16 siste årene. Delstaten har hatt de laveste nedbørsmengdene på 46 år, konstaterer førsteministeren.

 

Mister årets viktigste avling

På grunn av forsinket monsun og sparsommelig med regn har ikke bøndene kunnet så kharif ( «monsunavlinger»), i disse områdene, og det er også akutt mangel på drikkevann i regionen.

– Selv om vi ligger ved bredden av elva Krishna, må vi få drikkevann inn med tankbiler, sier Rodagi, en innbygger i Kolhar.

Regn i juni og juli er avgjørende for å kunne så kharif-avlinger, som omfatter ris, grovkorn og oljefrø. Regn i august gir er en mager trøst for de tørkerammede områdene. Eller som en bonde i Vijayapur sier det:

– Regnet kommer to måneder for sent. Det skulle ha regnet i løpet av juni. Siden det ikke regnet da, ble ingenting sådd, forteller han.

Det er avgjørende for kharif-avlinger at regnet kommer til riktig tid og med geografisk spredning, oppsummerer landbruksdepartementet i sin kriseplan for tørkesituasjoner fra 2017.

 

Fjerde år på rad 

Vijayapur (tidligere Bijapur), "Vann-byen", sliter med alvorlig tørke for fjerde år på rad. Paradoksalt nok ble byen en gang hyllet som Indias fremste "vann-by". Adil Shahi-dynastiet, som styrte sultanatet Bijapur (Vijayapura) fra 1490 til 1686, var anerkjent for utmerket vannforvaltning og et underjordisk nettverk av vannkanaler.

Mange av dem eksisterer fortsatt, men fordi vedlikeholdet i lang tid er blitt neglisjert har de fleste blitt fylt opp av slam.

– Dette er regjeringens skyld, sa den lokale bonden Annaswamy til meg da jeg snakket med ham i april. Det var før han tok sitt eget liv.

Valg av feil avlingstype bidrar til problemene. Sukkerrør, som krever mye vann, dyrkes på om lag 100 000 hektar land, og distriktet har så mange som ni sukkermøller. Sukkerrørfeltene har lagt beslag på 90 prosent av irrigasjonsvannet. Også det påvirkes nå, fordi lite er blitt sådd på grunn av den forsinkede monsunen. Dyrkingen av sukkerrør ventes å bli redusert med nesten 60 prosent i år.

– I en slik alvorlig situasjon er regjeringen tvunget til å fraråde bøndene å dyrke sukkerrør og ris, som krever store mengder vann, sa Karantakas vannressursminister M. B. Patil til journalister nylig.

Delstatsregjeringen planlegger nå å introdusere dryppvanning i sukkerrørfeltene, for å spare vann. Men det har ennå ikke kommet skikkelig i gang. De oppfordrer nå i stedet bøndene til å avstå fra å dyrke ris og sukkerrør og i stedet gå over til mindre vannkrevende avlinger som hirse.

 

Bærer kollegers hodeskaller

Vijayapur i Karnataka er bare toppen av isfjellet. Hele 235 av Indias 630 distrikter er truet av tørke på grunn av sparsomt monsunregn i år.

Blant disse er mange distrikter i delstaten Tamil Nadu, som er rammet av sin verste tørke på 140 år. Rundt 100 bønder fra delstaten har deltatt i langvarige, spektakulære protestaksjoner i hovedstaden New Delhi, med krav om en bedre avtale med regjeringen.

Noen ganger har de barbert seg på hodet eller barbert vekk deler av skjegget, hatt mus og slanger i munnen, gjennomført liksom-begravelser, og pisket seg selv. I desperate forsøk på å få medieoppmerksomhet har de til og med båret hodeskallene til bønder som har begått selvmord som følge av gjeldspress.

– På grunn av vannkrisen og tørken i delstaten er bøndene under enormt økonomisk press. Vi er nesten helt ødelagt, erklærte P Ayyakkannu, president i National-South Indian Rivers Linking Farmers Association, som gikk i spissen for demonstrasjonen.

 

24 000 selvmord på to år

Ifølge tall regjeringen la fram for nasjonalforsamlingen i juli, hadde 11 400 bønder begått selvmord i 2016, og 12 602 i 2015, i hovedsak på grunn av feilslått monsunregn og dermed krise i landbruket.

Delstaten Maharashtra (landets nest mest folkerike) toppet listen for 2015, med 4291 selvmord, fulgt av delstatene Karnataka med 1569, Telangana 1400, Madhya Pradesh 1290, Chattisgarh 954, Andhra Pradesh 916 og Tamil Nadu 606, viser tall regjeringen har lagt fram for høyesterett.

Monsunregnet er helt avgjørende for jordbruk og matsikkerhet i India, der om lag 56 prosent av dyrket jord og 44 prosent av matproduksjonen er avhengig av naturlig nedbør. Sørvest-monsunen fra juni til september står for rundt 73 prosent av den totale nedbørsmengden i landet.

Når monsunregnet ikke kommer til riktig tid, er rundt 68 prosent av landet utsatt for en eller annen form for tørke, viser offisielle tall. Og det rammer bøndene hardt. Kharif-avlingene står for 90 prosent av ris-, 70 prosent av grovkorn- og 70 prosent av oljefrøproduksjonen i landet. 

 

Vann-aktivistene møttes

Tørke, og flom, i jordbruksstatene Assam, Uttar Pradesh og Bihar, har dramatiske konsekvenser både for avlinger, bøndene selv og for tilgangen på drikkevann. Det har opprørt vann-aktivister. Nylig var flere hundre av dem, fra hele landet, samlet under ledelse av ”Vannmannen” Rajendra Singh (som tidligere har mottatt Stockholm Water Award).

De vedtok Vijayapur-erklæringen, som slår fast at ”vannsikkerhet er avgjørende for å sikre mat, levebrød og motstandskraft mot klimaendringene”. Aktivistene hadde kommet sammen i Vijayapur etter å ha gjennomført en ”vannopplysningsreise” rundt om i India.

Vijayapur var selvsagt ikke tilfeldig valgt. Erklæringen understreker behovet for nærmere dialog mellom vann-aktivister og regjeringen, som både arbeider med planer for styrket vannsikkerhet og med planer for å gjenreise Vijayapurs ære som Indias fremste vann-by, Water Heritage City.

Men det vil kreve nitid innsats å gjøre det golde landet grønt igjen.

(Deepak Parvatiyar er journalist og dokumentarfilmskaper. Han er bosatt i New Delhi.)

 

Publisert: 27.09.2017 16.56.40 Sist oppdatert: 27.09.2017 16.56.40