Lederne i det sørlige Afrika er lite villig til å kritisere hverandre. Foto: UN Photo/Mark Garten

– Krisen i Zimbabwe er et varsko for regionale ledere

Det som skjer i Zimbabwe, har innvirkning på hele regionen. – Krisen er en tydelig beskjed til lederne i det sørlige Afrika om at hvis lederne ikke tar hensyn til innbyggernes behov, vil ting eksplodere, sier professor Happy Kayuni ved Universitetet i Malawi.

Av Raphael Mweninguwe / Malawi Sist oppdatert: 27.11.2017 08.23.50

Kayuni trekker fram at ingen av lederne i Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC), med unntak av Botswanas president Seretse Khama Ian Khama, noen gang har krevd Mugabes avgang. Den ene årsaken er at de fleste av lederne i SADC ikke er spesielt demokratiske, og derfor er «redde for å rette pekefingeren mot hverandre når de vet at de selv ikke styrer landene sine med høy demokratisk moral». Den andre årsaken er ifølge Kayuni frykt for å blande seg inn i Zimbabwes interne forhold.

Selv da hæren tok makten i Zimbabwe, var det ingen andre ledere i SADC som oppfordret Mugabe til å trekke seg.

 

Taushet

I Malawi ble ikke Zimbabwes krise dekket av det statlig kontrollerte Malawi Broadcasting Corporation (MBC), noe andre medieorganisasjoner i regionen har gjort.

– MBC er statlig kontrollert, og de ser en utvikling i Zimbabwe som vår nåværende politiske ledelse ikke liker. Selv om vår ledelse ikke har hatt makten så lenge som Mugabe, har ikke de sosialøkonomiske forholdene blitt bedre, og dette har negativ innvirkning på befolkningen. Det var det samme i Zimbabwe; menneskene var lei av motgangen de har hatt i lang tid, sier Kayuni.

Millioner av malawiere bor i Zimbabwe. De fleste dro dit under det britiske kolonistyret, da Malawi, Zambia og Zimbabwe utgjorde Føderasjonen Rhodesia og Nyasaland.

 

Reaksjonen i Zambia

Opposisjonsleder Hakainde Hichilema i Zambia mener krisen i Zimbabwe har innvirkning på alle i regionen. Han sier også at krisen i Zimbabwe er en vekker for lederne i SADC, og et tegn på at de ikke har gjort nok for å sette fokus på god styring, menneskerettigheter og respekt for lover i Zimbabwe.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma, som uttrykte sjokk over hendelsene i Zimbabwe, ba lederne i hæren og befolkningen om å holde seg rolige og respektere Zimbabwes grunnlov, men han krevde ikke Mugabes avgang. Sør-Afrika har for tiden ledelsen i  SADC.

Selv med en ny president er de fleste zimbabwere fortsatt pessimistiske, med tanke på at det fortsatt er regjeringspartiet ZANU-PF som styrer landet etter samme system som Mugabe styrte etter.

– Men dette er i hvert fall en mulighet for Zimbabwe til å revurderere landets politikk og styring. Mugabes avgang skaper en enestående mulighet for landet til å fornye politikken, sier Kayuni.

Publisert: 27.11.2017 08.23.50 Sist oppdatert: 27.11.2017 08.23.50