En man behandles for mulig kolerasmitte på et sykehus i Sana i Jemen. Foto: Hani Mohammed / NTB scanpix

«Flere barn dør av kolera enn krig i Jemen»

De siste månedene har kolera kostet 650 barn i Jemen livet, ifølge Redd Barna. Det er langt flere enn dem som er drept i krigshandlingene i landet. En halv million mennesker er smittet, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Av NTB Sist oppdatert: 15.08.2017 08.06.37

En halv million mennesker antas å være smittet av kolera i Jemen, og nesten 2.000 har dødd av sykdommen siden slutten av april, ifølge WHO.

Ifølge FNs barnefond er 201 barn bekreftet drept i den væpnede konflikten i landet siden årsskiftet – 152 gutter og 49 jenter – skriver fondets representant i Jemen på Twitter.

Bare i løpet av de siste fire månedene er over tre ganger så mange barn døde av kolera, skriver Redd Barna i en epost til NTB.

– I de verst rammede områdene var det allerede altfor mange underernærte barn før kolerautbruddet. Nå får våre behandlingssentre inn barn som både er syke og alvorlig underernærte på en gang, sier Redd Barnas landdirektør i Jemen, Tamer Kirolos.

– Vi redder liv hver dag, men utfordringene er enorme. Konflikten har etterlatt helsesystemet i ruiner og er til hinder for å få levert nødhjelp og utstyr. Prisen for konflikten er høy. Barna betaler med sine liv, sier han.

Bremset

Nøyaktig 503.484 mistenkte koleratilfeller er registrert siden slutten av april, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag. 1.975 dødsfall kan tilskrives sykdommen.

Omfanget av kolerautbruddet er blitt bremset betraktelig siden begynnelsen av juli, men det registreres fortsatt rundt 5.000 tilfeller hver dag, ifølge WHO.

Mer enn en firedel av de døde og over 41 prosent av de antatte smittede er barn.

Sykdommen har klart å spre seg raskt i det lutfattige krigsherjede landet som følge av stadig forverrede hygieniske og sanitære forhold. Mange millioner mennesker har ikke tilgang på rent vann.

Vanskelige forhold

– Tusener av mennesker er syke, men det er ikke nok sykehus, ikke nok medisiner, og ikke nok rent vann, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Helsearbeiderne i Jemen arbeider under umulige forhold, sier han videre, og legger til at mange leger og doktorer har gått i snart ett år uten lønn.

WHO og organisasjonens partnere arbeider nå døgnet rundt i et forsøk på å stanse kolerautbruddet. Mer enn 99 prosent av alle som smittes av kolera i Jemen, kan reddes hvis de har tilgang til helsetjenester, påpeker WHO.

Anslagsvis mer enn 15 millioner mennesker i Jemen har nå ingen tilgang til grunnleggende helsetilbud.

Publisert: 15.08.2017 07.56.51 Sist oppdatert: 15.08.2017 08.06.37