Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Sverige stanser hjelpen til Kambodsja er at landets største opposisjonsparti har blitt utestengt fra landets høyesterett. Partiets leder Kem Sokha ble arrestert i september, anklaget for å bruke amerikansk hjelp for å styrte regjeringen. Landets statsminister Hun Sen (bildet) har siden utestengt opposisjonspartiet som kan true hans stilling i valget neste år. Foto: Heng Sinith /AP/ NTB scanpix

Sverige stopper hjelpen til Kambodsja

Den svenske bistandsmyndigheten (Sida) stanser hjelpen til Kambodsja etter at landets største opposisjonsparti CNRP har blitt utestengt av landets høyesterett.

Av NTB Sist oppdatert: 22.11.2017 09.23.28

– Som Sida har kunngjort i dag, vil det ikke være mulig å starte nye stat-til-stat-samarbeid. Vi vil ikke forlenge avtalen med den kambodsjanske staten, sier utenriksminister Ulrika Modéer til TT.

Den svenske ambassaden i Phnom Penh går nå gjennom Sveriges engasjement og utviklingssamarbeid med den Kambodsja.

Samarbeidet, som har vært sentrert rundt demokratiutvikling, menneskerettigheter og økonomisk vekst, har kollapset på grunn av den politiske utviklingen. Slik som ting er nå vil kun samarbeid om utdanning og forskning fortsette, for resten er det stopp.

Modéer sier at Sida i stedet utvider sin støtte til sivilsamfunnet.

– Man har valgt å utvide støtten til FNs høykommissær for menneskerettigheter. Sida planlegger også å utvide støtte til sivile samfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner, sier statsråden.

Partiets leder Kem Sokha ble arrestert i september, anklaget for å bruke amerikansk hjelp for å styrte regjeringen. Landets statsminister Hun Sen har siden utestengt opposisjonspartiet som kan true hans stilling i valget neste år.

Både FN og EU har svart på utviklingen – og FN har allerede redusert finansieringen. EU har signalisert at unionen også vil iverksette konkrete tiltak.

Sverige var et av de første landene som ga humanitær hjelp til Kambodsja etter Røde Khmers fall i 1979. I fjor utgjorde den svenske bistanden til Kambodsja 256 millioner svenske kroner.

Publisert: 22.11.2017 09.23.28 Sist oppdatert: 22.11.2017 09.23.28