Noe Falk Nielsen/NurPhoto  News, General News, August 3, 2017, 3rd AUgust 2017, Mosul Conflict, IS Conflict, Islamic State Conflict, Isis Conflict, War, Unrest, Aftermath
Kampene inne i Mosul har stilnet og flyttet seg mot en av de siste IS-bastionene i Irak. Det betyr at hverdagen begynner å ta form – for noen skolebarn. Foto: Noe Falk Nielsen / Nurphoto / Sipa / NTB Scanpix Foto: NurPhoto

Første skoledag? Mange barn i Mosul står fortsatt uten skoletilbud

Mens norske barn er tilbake på skolebenken i dag, er hverdagen en helt annen for hundretusener av barn fra den sønderskutte byen Mosul og områdene rundt. For mange av dem forblir skolehverdagen ennå en drøm.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 21.08.2017 11.36.58

Til tross for at Mosul by er erklært gjenerobret fra terrorgruppa IS, vil mange barn ikke kunne vende tilbake til skolebenken, heter det i en pressemelding fra Flyktninghjelpen i dag:

«Hundretusener av barn fra byen har allerede mistet opptil tre års skolegang og mange sitter igjen med alvorlige traumer og skader», skriver organisasjonen. 

Iraks nest største by ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa i 2014. Irakiske regjeringsstyrker, støttet av allierte militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen mot IS, innledet en offensiv mot byen i oktober 2016. I juli i år erklærte Iraks statsminister «total seier» over IS i Mosul.

– 80 prosent lagt i grus

Men gjenerobringen har hatt en enorm menneskelig kostnad. Ifølge nyhetsbyråer er 80 prosent av Vest-Mosul lagt i grus, og flere tusen mennesker antas av lokale myndigheter å ligge begravd i ruinene. I tillegg anklager menneskerettsorganisasjoner den USA-ledede koalisjonen og irakiske styrker for mulige krigsforbrytelser under gjenerobringen av byen.

– Det var bombeangrep og veldig farlig å prøve å komme seg ut av byen. Vi var forsiktige, men likevel ble jeg truffet av en kule, forteller ti år gamle Ahmed til Flyktninghjelpen.

Som en del av gjenoppbyggingsarbeidet etter kampene i Mosul, har irakerne tatt fatt i den utfordrende oppgaven med å gjenoppbygge utdanningssystemet, slik at barn kan returnere tilbake til skolen.

– Skadene på utdanningssystemet i Mosul er katastrofale. Skolebygninger er ødelagt og hundretusener av barn og unge har mistet viktige år med utdannelse. Tusener av barn sitter igjen med følelsesmessige og psykologiske arr fra konflikten, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich.

– Traumer forsinker utvikling

I en undersøkelse som nylig ble gjennomført av en rekke humanitære organisasjoner, ble psykologiske problemer og barnearbeid identifisert som noen av de største utfordringene blant barn på flukt.

– Dersom traumer forblir ubehandlet kan de føre til forsinkelser i utvikling og læring, sier Hollyn Romeyn, Flyktninghjelpens utdanningsspesialist i Irak.

Den langvarige tilstedeværelsen av IS skadet utdanningssystemet på mange måter. Skoler i Mosul er skadet eller helt ødelagt. Rundt 30 prosent av skolene i byen er fylt med eksplosiver, miner eller udetonerte bomber, ifølge FNs barnefond Unicef.

IS innførte også et utdanningssystem med fokus på å radikalisere barn.

– Klarer å komme seg videre

Flyktninghjelpen driver programmer i leirene der fordrevne familier fra Mosul nå bor. Mens noen av tiltakene har som mål å rehabilitere skadede bygninger, fokuserer andre tiltak på å gi utdanning til barn som har blitt traumatisert av konflikten.

– Dersom de får muligheten, klarer de fleste barn å komme seg videre fra de forferdelige tingene de har opplevd. Men vi må gi dem sjansen til å komme seg videre og deretter lære igjen, sier Flyktninghjelpens Hollyn Romeyn.

Hun forteller at de fleste barna i vest-Mosul ikke går på skolen ennå.

– I denne delen av byen er klasserommene i leirene i stor grad de eneste som er åpne for undervisning, sier Romeyn.

Mosul var tidligere hjemsted for et av de største universitetene i Midtøsten, og innbyggerne er stolte av denne arven av skole og utdanning. Foreldre Flyktninghjelpen har vært i kontakt med forteller at de er opptatt av at barna deres skal komme seg tilbake på skolebenken. Lærere i Mosul, som ikke mottok lønn under IS sitt styre, har nå har begynt å undervise igjen.

– Tusener vil flykte

IS kontrollerer fortsatt andre områder i Irak, i Anbar, Tal Afar og Hawija. Kampen for å gjenerobre også Tal Afar, en by som hadde en befolkning på rundt 200 000, har begynt. De anslagsvis 1000 jihadistene som fortsatt har kontroll over byen beskyldes for å ha brukt sivile som menneskelige skjold da irakiske og allierte fly bombet i forrige uke, ifølge NTB

Det er ventet at tusener av sivile vil flykte fra området når kampene nå intensiveres.

Lise Grande, FNs koordinator for humanitære saker i Irak, beskriver situasjonen i byen som veldig vanskelig. Folk mangler mat og vann, og i en pressemelding opplyser Grande at 30 000 allerede har flyktet fra området. Hun er bekymret for sivile, og ber begge parter om å beskytte dem.

Tal Afar ligger rundt 70 kilometer øst for Mosul., og er et av de siste IS-kontrollerte områdene i Irak. Da byen ble inntatt av IS i juni 2014, hadde byen rundt 200.000 innbyggere. Det er umulig å vite hvor mange menn, kvinner og barn som fortsatt befinner seg i ettersom den er avskåret fra omverdenen. 

Publisert: 21.08.2017 11.36.57 Sist oppdatert: 21.08.2017 11.36.58