43 land i verden forbyr nå hatkriminalitet basert på seksuell legning, viser en ny rapport. Bildet er fra en demonstrasjon i Uganda, ett av landene der homofile fortsatt utsettes for grove overgrep. Foto: Rebecca Vassie / NTB scanpix

Små, men viktige framskritt for homorettigheter

Færre land forbyr homofili enn for ti år siden, og ekteskap mellom likekjønnede er lov i flere land. Men vold og overgrep mot homofile er fortsatt utbredt, viser en ny rapport.

Av Nina Bull Jørgensen og NTB Sist oppdatert: 16.05.2017 15.38.45

Ekteskap mellom likekjønnede er nå lovlig i 23 land. Og 43 land forbyr hatkriminalitet basert på seksuell legning, viser en ny rapport fra Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). 

– Dette viser at sivilsamfunnets rettighetsarbeid fungerer og at vi har stor påvirkning noen steder, sier Marna Eide, leder for internasjonal avdeling i FRI (tidligere Landsforeningen for lesbiske og homofile).

Forankring i FN

Hun mener det største som skjedde i fjor var at FNs menneskerettighetsråd utpekte en egen uavhengig FN-ekspert på seksuell orientering og kjønnsidentitet, med thailandske Vitit Muntarbhorn (65) som den første noensinne til å tre inn i den nyopprettede stillingen.

– Dette har vi i den globale bevegelsen jobbet for siden 2003. Det at kampen for homofiles rettigheter har fått en solid forankring i FN-systemet har en stor normativ effekt, understreker Eide. 

FRI har i flere år samarbeidet tett med ILGA, som for 12. gang gir ut den årlige rapporten  State-Sponsored Homophobia – A World Survey of Sexual Orientation Laws: Criminalisation, Protection and Recognition. Rapporten lanseres i forkant av 17.mai, som er den internasjonale dagen mot homofobi.

ILGA skriver i rapporten at til tross for flere fremskritt, er angrep mot homofile fortsatt vanlig. I delstaten Tsjetsjenia i Russland ble for eksempel over 100 homofile menn pågrepet og torturert i april i år. 

Polarisering

Antallet land som kriminaliserer seksuell aktivitet mellom likekjønnede har falt fra 92 i 2006 til 72, men i åtte land, blant dem Iran, Saudi-Arabia, Jemen og Sudan, kan sex mellom likekjønnede føre til dødsstraff.

– Det er selvfølgelig positivt å se at på enkeltlandsnivå er det stadig flere som legaliserer partnerskap og innfører lover som beskytter mot diskriminering. Samtidig ser du en polarisering i verden rundt dette temaet. Det er blitt veldig politisert. Og i flere land ser vi tilbakeslag, sier Marna Eide.

Mye handler om symbolpolitikk, mener hun, og nevner land som Indonesia, Russland og Nigeria.

– Selv om det i land som Russland ikke fins lover som direkte kriminaliserer homofili, så har Russland og andre land innført lover som knebler organisasjonsfriheten og ytringsfriheten, for eksempel ved at det ikke er lov å snakke positivt om homofile og deres rettigheter - angivelig for å "beskytte tradisjoner, familieverdier og barn". Du ser også mange steder at det er sharia-lovene som gjelder, selv om nasjonal lovgivning sier noe annet. 

God norsk støtte

Hvordan er situasjonen i utviklingsland og norske samarbeidsland? 
– I noen land er det blitt klart bedre, som i Nepal. Der har vi samarbeidet med en lokal organisasjon som heter Blue Diamond Society i over 10 år. Og i Kenya har vi samarbeidet med en rekke lokale LHBTQ*-organisasjoner som klarer å jobbe konstruktivt med myndighetene og andre menneskerettighetsorganisasjoner – i motsetning til i Uganda... I Tanzania har det også blitt mye verre, sier Marna Eide.

Ifølge Eide har hennes organisasjon en god dialog med norske myndigheter i sitt internasjonale arbeid for homofiles rettigheter.  Norge er lydhøre overfor både FRI og lokale LHBTQ-organisasjoner i norske samarbeidsland, understreker hun.

– Norge støtter opp om kampen for homofiles rettigheter de fleste steder der de kan. De er gode til å lytte og følger råd fra sivilsamfunnet om når de bør gå høyt ut og når de bør gå mer nennsomt fram, sier lederen for internasjonal avdeling i FRI.

Les mer:

* LHBTQ inkluderer lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer. Sistnevnte kan på norsk oversettes til skeiv.

 

Homofile dømt til stokkeslag i Indonesia

NTB-AP-AFP

En Sharia-domstol i Aceh-provinsen i Indonesia har besluttet at to homofile menn skal straffes med stokkeslag.

Hver av mennene skal slås 85 ganger med stokk, heter det i domstolens kjennelse onsdag. Dommen skal være den første i sitt slag i Aceh-provinsen.

Mennene, som er 20 og 23 år gamle, er dømt for å ha hatt sex. En borgervernsgruppe brøt seg inn på et rom hvor de to befant seg mars i år.

Aceh er et av de mest konservative områdene i Indonesia, verdens mest folkerike muslimske land. Indonesia har tradisjonelt vært kjent for en moderat form for islam.

Under tsunamikatastrofen i Asia i 2004 var det Aceh som ble desidert hardest rammet. Over 160.000 mennesker omkom da jordskjelvbølgen traff kysten av Aceh.

Publisert: 16.05.2017 15.38.44 Sist oppdatert: 16.05.2017 15.38.45

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.