Kampene og borgerkrigen i Sør-Sudan har sendt hundretusener på flukt og ført til sult i deler av landet. Ifølge radiostasjonen Eye kan det nå bli fredsforhandlinger i Norge mellom partene. En opprørssoldat på patrulje i Thonyor i Leer i april i år. Foto: Albert Gonzalez Farran / AFP / NTB Scanpoix

Nytt fredsinitiativ for Sør-Sudan – i Oslo?

UD vil ikke bekrefte fredsforhandlinger om Sør-Sudan i Norge, men ifølge radiostasjonen Eye har Norges spesialutsending til det konfliktherjede landet invitert partene til Oslo.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 15.05.2017 12.02.38

Representanter fra Sør-Sudan er invitert til å delta på fredskonferansen Oslo Forum i Norge i juni. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor Bistandsaktuelt.

Forrige uke meldte sørsudanske Eye Radio, ifølge NTB, at Norges spesialutsending til Sør-Sudan har invitert representanter fra regjering og opposisjon til fredskonferansen. Dette skjedde etter et møte med president Salva Kiir.

Løsninger for våpenhvile

Norges spesialutsending møtte ifølge Eye Radio den sørsudanske presidenten sammen med Storbritannias spesialutsending Christopher Trott. På møtet skal det ha blitt diskutert løsninger for en permanent våpenhvile.

– Den norske regjeringen har invitert Sør-Sudans myndigheter og opposisjonen til en fredskonferanse i Norge neste måned, og myndighetene har vært positive til invitasjonen, sa Skjønsberg til radiostasjonen etter møtet i Juba.

Han fremholdt at norske myndigheter står klare for å hjelpe til med å få på plass en fredsavtale, men Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte fredsforhandlinger i Oslo.

Verken overfor NTB eller Bistandsaktuelt vil UD kommentere hvorvidt møtet mellom spesialutsending Erling Skjønsberg og den sørsudanske presidenten fant sted, men bekrefter at sørsudanske representanter er invitert til Oslo Forum.

Vil ikke kommentere

«Vi kan bekrefte at det er invitert deltakere fra Sør-Sudan, på lik linje med deltakere fra en rekke andre land, til Oslo Forum i juni», skriver pressevakt Ane Lunde Haavardsdatter i en epost til Bistandsaktuelt.

UD ønsker ikke si noe om hvem som er invitert, om de inviterte har takket ja til å stille, eller om det er lagt opp til konkrete samtaler mellom partene fra Sør-Sudan.

Bistandsaktuelt har også vært i kontakt med Centre for Humanitarian Dialogue i Genève. Senteret samarbeider med norsk UD om gjennomføringen av Oslo Forum, men heller ikke der vil de kommentere deltagere til årets konferanse.

Sør-Sudan:

  • Sør-Sudan er preget av konflikt som følge av maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. Landet er plassert som nummer 181 av 189 på FNs levekårsindeks og opplever nå en av verdens største humanitære kriser. Det er erklært sult i deler av landet
  • Sør-Sudan har rundt 12 millioner innbyggere fordelt på over 60 etniske grupper, der Dinka og Nuer er de største
  • Ble selvstendig i 2011, etter tiår med krig mellom opprørsbevegelsen SPLA og det som skulle bli nabolandet Sudan. Konflikten kostet trolig over en million mennesker livet.
  • Sommeren 2013 avsatte president Salva Kiir hele regjeringen sin, inkludert visepresident Riek Machar. I desember 2013 bryter det ut kamper i Juba mellom soldater lojale mot presidenten og soldater som støtter Machar. Kiir beskylder Machar for kuppforsøk. Konflikten sprer seg og får et etnisk preg.
  • I 2015 undertegner partene en fredsavtale, men konflikten fortsetter. I begynnelsen av 2016 gjeninnsetter presidenten Riek Machar som visepresident, men i juli 2016 bryter det igjen ut kamper i Juba. Riek Machar flykter og konflikten sprer seg.
  • I 2017 bidrar Norge med 135 millioner kroner i humanitær bistand.

Kilder: Norad, NTB, BBC

Publisert: 15.05.2017 12.02.37 Sist oppdatert: 15.05.2017 12.02.38

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.