En sprøytespiss og gutt
En gutt i den indiske delstaten Kerala får en meslingvaksine, produsert på hjemmebane. India produserer de fleste vaksinene til sin egen store befolkning, samt godt over halvparten av vaksinene som Unicef og Gavi distribuerer til utviklingsland. Men den effektive, og svært dyre, vaksinen mot lungebetennelse har legemiddelgiganten Pfizer fortsatt tilnærmet monopol på. Leger Uten Grenser mener det er på tide å åpne for konkurranse, slik at vaksinen kan bli billigere og redde livet til flere barn. Foto: Nina Bull Jørgensen

Leger Uten Grenser raser mot vaksinemonopol i India

Leger Uten Grenser er i harnisk over en avgjørelse hos indiske patentmyndigheter som gir legemiddelgiganten Pfizer fortsatt tilnærmet monopol på vaksinen mot lungebetennelse. Sykdommen dreper hver dag 2500 barn i verden. Vaksinen er effektiv, men altfor dyr, mener organisasjonen.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 13.12.2017 14.15.34

Avgjørelsen om å la legemiddelgiganten Pfizer beholde enerett på å selge lungebetennelse-vaksinen i India må revurderes, mener Leger Uten Grenser. Organisasjonen har klaget avgjørelsen inn for indisk høyesterett, og intensiverer kampen mot dyre vaksiner.

– Vi i Leger Uten Grenser er vitner til at barn dør av lungebetennelse, fordi altfor få har tilgang på den livreddende vaksinen. Det er ingenting som tilsier at Pfizer bør få forlenget patentet og dermed fortsatt ha monopol som hindrer konkurranse, sier Øyunn Holen, som er lege og medisinsk fagansvarlig i organisasjonen.

India har tidligere krevd mye større endringer og forbedringer av et legemiddel for å innvilge forlengelse av et patent enn det som er tilfelle denne gang, forklarer Holen. Hun mener endringene i lungebetennelse-vaksinen, kjent som PCV13-vaksinen eller Prevenar 13, er for små til at det er naturlig å forlenge patentet. Der på tide at flere vaksineprodusenter slipper til, mener Leger Uten Grenser.

Et annet stort, internasjonalt legemiddelfirma, GlaxoSmithKline (GSK), produserer også en vaksine mot lungebetennelse, kjent som PCV10.

 

 Unaturlig høye priser

– De to eneste selskapene som i dag produserer lungebetennelse-vaksinen, Pfizer og GlaxoSmithKline, har tjent mer enn 40 milliarder dollar (330 milliarder kroner) bare på salg på denne vaksinen. De har konsekvent kjempet for å hindre at andre aktører kommer på banen, noe som hindrer konkurranse og gjør prisene unaturlig høye, hevder Øyunn Holen.

Å fullvaksinere et barn i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon er nå, ifølge Leger Uten Grenser, 68 ganger dyrere enn det var i 2001 – mye på grunn av prisen på lungebetennelse-vaksinen.

– Avgjørelsen om å gi patent til Pfizer er ikke bare viktig i India, den har innvirkning på alle mellom- og lavinntektsland i verden, påpeker Holen.

 

Ett av tre land har ikke råd

– I dag har rundt en tredel av verdens land ikke råd til å kjøpe inn vaksinen som beskytter mot en sykdom som dreper 2500 barn hver eneste dag. Og mange av landene som kjøper inn vaksinen sliter med de høye prisene, forteller Holen videre.

Legen nevner blant annet Sør-Afrika, der helsemyndighetene bruker mer enn 30 prosent av vaksinebudsjettet sitt på PCV13-vaksinen alene. I India har kun noen av delstatene hatt råd til å kjøpe inn vaksinen.

– Patentavgjørelsen i India bidrar også til å svekke landets rolle som livsviktig produsent av livreddende medisiner og vaksiner for verdens fattige. Indias rolle som «de fattiges apotek» står på spill, mener Øyunn Holen.

 

Har klaget inn for Indias høyesterett

Avgjørelsen om å forlenge Pfizers patent på lungebetennelse-vaksinen ble gjort av indiske patentmyndigheter i august. I oktober klaget Leger Uten Grenser inn denne avgjørelsen, og skulle egentlig møte i Indias høyesterett i New Delhi i slutten av november. Men Høyesterett har nå utsatt saken.

– India har tidligere tatt gode og riktige avgjørelser når det handler om patentbeskyttelse på medisiner og vaksiner. Derfor ble vi svært overrasket da India valgte å akseptere Pfizers strenge patentregler, sier Holen til Bistandsaktuelt.

 

Gavi har tro på India

– Jeg ville ikke være i tvil om at India har ressurser og vilje til å satse videre på de nye vaksinene India har introdusert med Gavis støtte, sier Anuradha Gupta, som er nestleder i den globale vaksinealliansen Gavi.

Før Gupta begynte i Gavi i 2014, ledet hun Indias offentlige helseprogram. Hun har over 30 års erfaring fra helsearbeid i India, og var denne uka på Norad-konferansen i Oslo for å snakke om vaksineinnsatsen i India og resten av verden.

– Når det gjelder patentavgjørelsen på PCV-vaksinen i India, så tror jeg myndighetene i India er i en god posisjon til å sørge for konkurransedyktige priser for vaksinen, sier Gupta til Bistandsaktuelt

– Men ifølge Leger Uten Grenser er avgjørelsen hos patentmyndighetene svært ødeleggende. Hvis det ikke åpnes for konkurranse, vil vel vaksinen forbli svært dyr?

– Jeg tror det er for tidlig å si noe om det. Det er for tidlig å komme med alle disse antakelsene. Jeg har stor tro på at indiske myndigheter vil sikre en veldig attraktiv pris på PCV-vaksinen. Du må bare vente og se, avslutter Gavis nestleder.

Leger Uten Grenser opplyser at de også har klaget inn Pfizers patent i Sør-Korea, på liknende vis som i India.

– Vi aner ikke hva som vil skje, men vi håper virkelig at indisk høyesterett omgjør avgjørelsen. Det betyr mye for både India og resten av verden, avslutter Holen.

 

Artikkelen er endret kl. 20.30, 13.12.2017.

Vaksinen mot lungebetennelse kan redde én million barneliv

  • Siden år 2000 er antall barnedødsfall på grunn av lungebetennelse nesten halvert.                                                                                                                                                              
  • Lungebetennelse er fremdeles en av de aller største barnedreperne; nesten én million barn under fem år dør av sykdommen hvert år.
  • PCV13-vaksinen (også kalt Prevenar 13) beskytter mot 13 forskjellige pneumokokk-bakterier, og kan forhindre lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.
  • I Norge kom den første vaksinen mot lungebetennelse (PCV7) på markedet i 2001, og ble en del av barnevaksineringsprogrammet i 2006. PCV13 kom på markedet i Norge i 2013, og er også anbefalt for eldre over 65 år. 
  • Sør-Afrika introduserte vaksinen mot lungebetennelse i sitt barnevaksineringsprogram i 2009.
  • Myndighetene i India besluttet å gjøre det samme i mai 2017. Kun noen av delstatene i landet har foreløpig hatt råd til å kjøpe inn vaksinen. 

    Kilder: Unicef, Leger Uten Grenser, Wikipedia, Folkehelseinsituttet

Pfizer: – Vi tar samfunnsansvar

Vaksineprodusenten Pfizer tilbakeviser at de kun er ute etter å tjene penger, og hevder at de har sørget for flere hundre millioner lungebetennelse-vaksiner til barn i utviklingsland – til en «svært lav pris».

– Hver annen dose av vaksinen mot lungebetennelse blir distribuert gjennom organisasjoner som Gavi og Leger Uten Grenser til en svært lav pris, skriver Joachim Henriksen, kommunikasjonssjef for Pfizer i Norge, i en mail til Bistandsaktuelt.

– Fortsatt har ett av tre land ikke råd til vaksinen, og 2500 barn dør av lungebetennelse hver dag. Føler ikke dere et moralsk ansvar for å gjøre vaksinen tilgjengelig for enda flere barn – enten ved å sette ned prisen ytterligere eller ved å gi slipp på strenge patentregler?

– Gjennom samarbeidet med Gavi har vi sørget for at over en kvart milliard doser Prevenar 13 har kommet frem til barn i utviklingsland. Dette er et langsiktig samarbeid som har vart i flere år, og som vi har forpliktet oss til å støtte minst frem til 2025. Pfizer tar i høyeste grad samfunnsansvar på dette området.

– Men hvorfor er det så viktig for Pfizer å tviholde på patentbeskyttelse på denne vaksinen i India og andre land?

– Alle ønsker at det skal utvikles nye og effektive legemidler og vaksiner. For å sikre dette er patentvernet helt sentralt. Uten mulighet til patentbeskyttelse for en avgrenset periode, blir det få nye investeringer eller ny forskning, svarer Pfizers kommunikasjonssjef.Publisert: 13.12.2017 14.15.34 Sist oppdatert: 13.12.2017 14.15.34