Det er mange aidsofre begravet på kirkegårdene utenfor Zimbabwes hovedstad, Harare. Noen av dem ble nektet hiv-medisine fordi de var homofile eller lesbiske. Foto: Helge Mikalsen / NTB scanpix

Zimbabwes homoseksuelle nektes aids-behandling

Det er 17 år siden Denford Chitambara døde. Han var homoseksuell, og foraktet i sitt lokalsamfunn. Men på gravsteinen, som hans mor har besøkt hver helg i alle disse årene, står det: ”Vil alltid forbli savnet”. Han ble nektet hiv-behandling av helsemyndighetene.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 06.11.2017 07.10.07

Gravsteinen står blant flere hundre andre på kirkegården Warren Hills i Zimbabwes hovedstad Harare. For hans mor, nå 66 år gamle Mirirai Chitambara, vekker graven minnene om hvordan hennes eneste sønn kjempet og til slutt måtte gi tapt for sykdommen.

Hun vet at han kunne levd lenger, dersom medisiner hadde vært tilgjengelig for han.

– Jeg tok med min sønn til alle klinikkene i området. Helsearbeidere som kjente til min sønns seksuelle legning nektet å behandle han, selv da han fortalte dem om sårene som fortærte han fra rektum, forteller Chitambara til Bistandsaktuelt.

Selv om mange homoseksuelle, som Denford, har dødd fordi de er blitt nektet hiv-behandling, må mange som tilhører seksuelle minoriteter fortsatt lide i stillhet. Det er vanskelig for dem å få behandling.

 

Må skjule sin legning

– Jeg må skaffe meg nødvendige medisiner under bordet fra ansatte på helsesentra, og jeg kan ikke åpent fortelle sykepleiere og leger at jeg er lesbisk og hiv-positiv. De ler bare av homoseksuelle og lesbiske dersom de søker helsehjelp, sier Senzeni Ndlovu (32) til Bistandsaktuelt.

For homoaktivister som 27 år gamle Victor Maturire er det en enorm jobb i motbakke å sikre seksuelle minoriteter tilgang på hiv-behandling.

– Det er mye mer som må gjøres for å integrere folk fra seksuelle minoriteter i offentlige helseinstitusjoner, sier Maturire til Bistandsaktuelt.

Av Zimbabwes 1,3 millioner mennesker med hiv, får én million anti-retrovirale medisiner fra myndighetene. Men seksuelle minoriteter er ekskludert fra dette initiativet, sier aktivister som arbeider for lesbiske og homofiles rettigheter. Flere og flere homofile og lesbiske rammes fordi de ikke får nødvendige medisiner, sier Maturire.

 

Ønsker lik tilgang

Takunda Amina er en 24 år gammel homoseksuell mann:

– Vi blir fortsatt stigmatisert og diskriminert på lokale offentlige klinikker. Nå har vi tilgang til én eller to sykepleiere på hvert sykehus, men bare i Harare. Det vi ønsker å ha lik tilgang til helsetjenester, hele tiden og samme hvor vi reiser, sier Amina til Bistandsaktuelt.

Diskrimineringen av seksuelle minoriteter kan slå tilbake på og svekke kampen for å stoppe spredningen av hiv og aids, frykter aktivister.

– Det er for dårlig opplæring av helsearbeidere, noe som kan føre til at de nekter noen behandling på grunn av deres seksuelle legning. Men etter min oppfatning har alle personer som er hiv-smittet rett til behandling, uavhengig av deres seksuelle legning, sier Richman Rangwani, direktør og grunnlegger av Simbarashe National Network for People Living with HIV/AIDS, til Bistandsaktuelt.

I en hiv-test av 400 homoseksuelle og lesbiske som ble gjennomført i Zimbabwe i fjor, testet 26 prosent av dem positivt, ifølge Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ), en frivillig organisasjon etablert i 1990 for å arbeide for økt sosial toleranse og rettigheter for seksuelle minoriteter.

GALZ har 6000 medlemmer, og oppgir at minst 15 prosent av dem lever med hiv/aids. Fem til ti medlemmer dør av sykdommen hvert år, opplyser organisasjonen.

– Statistikken vi har gjelder medlemmer av GALZ, som ikke er representativ for den nasjonale statistikken, sier GALZ-direktør Chesterfield Samba til Bistandsaktuelt.

 

Må kjempe for en lovendring

Zimbabwes sedelighetslover kriminaliserer fortsatt homoseksualitet. Ifølge landets nye grunnlov er ekteskap mellom personer av samme kjønn forbudt.

Disse lovene må utfordres, fordi de hindrer arbeidet mot hiv og aids, mener hiv/aids-aktivister.

– Vi må kjempe for en lovendring slik at homoseksuelle og lesbiske blir anerkjent. Uten det vil kampen mot hiv og aids blant homoseksuelle være nytteløs, sier Benjamin Mazhindu til Bistandsaktuelt. Han er styreleder i Zimbabwes nasjonale nettverk for mennesker med hiv og aids.

Opposisjonspolitikere i landets nasjonalforsamling er enige med hiv/aids-aktivister som Mazhindu.

– Når homoseksuelle og lesbiske nektes behandling for hiv/aids, bidrar det til fortsatt spredning av sykdommen. Så la oss sørge for at alle tør stå fram og si at dette er slik jeg er, men jeg fortjener å få behandling, sier David Chimini, senator for provinsen Manicaland, til Bistandsaktuelt.

–  Forbudet mot sex mellom to av samme kjønn har negativ effekt på hiv-arbeidet blant seksuelle minoriteter som homoseksuelle og lesbiske, fordi det fungere som en barriere mot rådgivning, testing og behandling, supplerer GALZ-direktør Chesterfield Samba.

 

Publisert: 02.11.2017 08.47.18 Sist oppdatert: 06.11.2017 07.10.07