Øst-Ghouta er et distrikt rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus med flere byer og landsbyer. Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere. De om lag 400 000 innbyggerne som er igjen i området, lider under alvorlig mangel på mat og medisiner. Foto: Syrian Arab Red Crescent / EPA / NTB scanpix

Syria: Luftangrep mens nødhjelp ble levert

For første gang siden det syriske regimets storoffensiv startet har en nødhjelpskolonne fått komme inn i Øst-Ghouta. Men FN måtte avbryte operasjonen etter nye angrep.

Av NTB og Espen Røst Sist oppdatert: 05.03.2018 18.27.55

FN måtte avbryte leveransen av nødhjelp til opprørskontrollerte Øst-Ghouta, etter nye angrep mot området lastebilene befant seg i. Ifølge Union of Medical Care And Relief Organizations (UOSSM) ble 94 sivile drept i enklaven mandag.

46 lastebiler med mat og annet utstyr kjørte i morgentimene inn i Øst-Ghouta, der situasjonen de siste ukene har blitt stadig mer desperat for rundt 400 000 mennesker som fortsatt er under beleiring. Nødhjelpen ble losset i byen Douma, men etter ni timer måtte lastebilene forlate området på grunn av nye angrep.

Det er uklart hvor mye av nødhjelpen de ikke rakk å dele ut.

«Vi leverte så mye vi kunne mens det pågikk granatangrep. Sivile er fanget i en tragisk situasjon» tvitret Sajjad Malik, som er stedlig representant for FNs høykommissær for flyktninger i Syria. En av AFPs journalister meldte at man kunne se fly over Douma mens nødhjelpen ble delt ut. Det var også flere eksplosjoner. En talsperson for FN bekrefter at luftangrep fant sted mens nødhjelpen ble levert.

Dette er den første forsyningen til Øst-Ghouta på tre uker, og hjelpearbeiderne som var der beskriver situasjonen som noe av det verste de har sett.

– Behovene er prekære. Vi får rapporter om at folk dør av skader fordi de ikke får tilgang til helsehjelp, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

FN og partnerne Syrias Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, har fått grønt lys til å levere hjelp til 70 000 mennesker denne uka. Så langt i år har Øst-Ghouta bare fått én leveranse med nødhjelp. Det var 14. februar, da en kolonne med hjelp til 7 200 mennesker kom fram i landsbyen Nashabiyah.

 

Beordrer gransking

I tillegg til bombene som falt under selve operasjonen, ble deler av lasten stoppet av syriske myndigheter før FN fikk klarsignal til å kjøre inn i området. Ifølge Redd Barna måtte hjelpearbeiderne legge igjen 70 prosent av det medisinske utstyret. Blant annet «insulinsprøyter og kirurgisk utstyr som kunne reddet barns liv».

– Hundrevis av mennesker må bli evakuert for å motta livreddende medisinsk hjelp etter at minst et tjuetalls helsefasiliteter har blitt angrepet eller skadd i kampene i Øst-Ghouta, sier Redd Barnas landdirektør i Syria, Sonia Kush.

Den syriske regjeringen har beleiret Øst-Ghouta i over fire år. Siden regimet og dets russiske allierte trappet opp sin militæroffensiv 18. februar er minst 740 sivile drept, ifølge SOHR. Eksilgruppen melder at det ble det brukt tønnebomber i angrepene som fant sted over en uke etter at FNs sikkerhetsråd krevde en 30 dager lang våpenhvile i Syria. Våpenhvilen er ikke iverksatt, og regimet har innledet en omfattende bakkeoffensiv. Mandag formiddag sto president Bashar al-Assads styrker om lag 2 kilometer sørøst for Øst-Ghoutas største by Douma.

– Regimets styrker har nå kontroll på 33 prosent, eller en tredel, av beleirede Øst-Ghouta. Regimets styrker fortsetter framrykkingen i høyt tempo fordi den så langt i stor grad har funnet sted i landbruksområder, sa SOHR-leder Rami Abdulrahman.

FNs menneskerettighetsråd beordret mandag gransking av det syriske regimets angrep mot mot sivile i Øst-Ghouta. Vedtaket ble gjort med 29 stemmer og innebærer at en gransking starter umiddelbart. 14 land avsto fra å stemme og fire – Burundi, Kina, Cuba og Venezuela – stemte imot.

FNs menneskerettighetsråd fordømmer på det sterkeste bombingen av sykehus og kaller handlingene krigsforbrytelser. Rådet går også hardt ut mot blokade av nødhjelpskolonner og angivelig bruk av kjemiske våpen og oppfordrer alle parter i konflikten til å implementere våpenhvilen som FNs sikkerhetsråd har krevd.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.03.2018 18.27.54 Sist oppdatert: 05.03.2018 18.27.55