Diamond Platnumz ble arrestert etter at han hadde postet en video som myndighetene mente var uanstendig. Foto fra hans offisielle YouTube-video

Tanzania med kvelertak på bloggere

Bloggere i Tanzania må nå registrere seg. Det koster over 7000 kroner. Lokale eksperter sier at nye internettregler vil begrense ytringsfriheten og ta knekken på mange it-entreprenører.

Av Kizito Makoye /Dar es Salaam Sist oppdatert: 30.04.2018 10.27.39

Blogging, som er stadig mer populært blant arbeidsledige akademikere, blir kraftig sensurert i myndighetenes kamp for å angivelig «beskytte moralsk oppførsel og nasjonal sikkerhet».

President John Magufuli er blitt stadig mer autoritær. Dusinvis av mennesker har fått bot eller blitt fengslet for brudd på nettkriminalitetsloven siden 2015 – anklaget for å ha fornærmet presidenten eller postet falsk eller villedende informasjon på sosiale medier.

For noen uker siden ble den populære bongo flava-artisten Nassib Abdul, bedre kjent som Diamond Platnumz, arrestert etter at han hadde postet en video som myndighetene mente var uanstendig. Han ble løslatt mot kausjon.

 

Avskrekkende gebyrer

Ifølge forskriftene om elektronisk og nettbasert postkommunikasjon fra 2018 kreves det at bloggere, verter i nettbaserte radioprogrammer og andre digitalbaserte plattformer, som tv og websider, registrerer seg hos landets «kommunikasjonsvaktbikkje» Tanzania Communications Regulatory Authority (TCRA). De må betale gebyrer før de kan få lisens til å publisere innhold på nettet.

Registrering mot betaling av et høyt gebyr og vil sannsynligvis være en stor barriere for mange uavhengige bloggere. De fleste tv-seere, radiolyttere og avislesere i Tanzania bruker i stadig sterkere grad nettbaserte kanaler.   

– Regjeringen bør vurdere å senke gebyret siden mange bloggere ikke har råd til å betale det, sier Krantz Mwantepele, generalsekretær i Tanzania Bloggers Network.

 

Truer med straff

Ifølge de nye forskriftene,skal ledere for eller produsenter av nettbasert innhold være ansvarlige for hva som publiseres på deres websider. De skal ikke publisere noe som anses som «usømmelig, uanstendig eller hatefullt», eller som oppmuntrer brukere til å utføre ulovlige handlinger som kan føre til offentlig uorden.

Mennesker som publiserer det myndighetene anser som propaganda, bringer nasjonal sikkerhet i fare eller fremprovoserer en helsekrise, rasespenning/-vold eller en terrorhandling, vil bli straffet.

Forskriftene krever også at ledere av internettkafeer installerer filtre for å hindre ulovlig nettbruk, og installerer kameraovervåkning av aktivitetene i sine kafeer.

Bloggere kan bli tvunget til å fjerne «forbudt innhold» innen tolv timer. Hvis ikke, kan de bli bøtelagt med opptil 16 000 kroner eller ett års fengsel.

 

Begrenser ytringsfriheten

De nye forskriftene har blitt kritisert av rettighetsaktivister som frykter at regjeringen prøver å innskrenke ytringsfriheten.

Nettaktivisten Maxence Melo, som er grunnlegger av Jamii Forums, en nettbasert varslingsside, sier at den nye loven uten tvil har til hensikt å begrense ytringsfriheten og menneskers rett til å få tilgang til, motta og meddele informasjon.

– Dette er enda et forsøk på å ramme informasjonsfriheten, som er livsnerven i ethvert oppblomstrende demokrati.

Ifølge forskriftene vil TCRA ha makt til å avregistrere enhver aktør og blokkere brukere som ikke følger reglene.

Den velkjente politiske analytikeren Jenerali Ulimwengu sier at tanzanianere for tiden er fanget i et nett av usikkerhet, og frykter at regjeringen kan planlegge å redusere pressefriheten.

– Vi kan si at ytringsfriheten i dette landet blir progressivt innsnevret og alvorlig begrenset, forteller han og legger til:

 – Jo mer myndighetene strammer inn lovlige stemmer som vil uttrykke seg og offentliggjøre sine tanker, jo mer sannsynlig er det at flere og flere mennesker føres inn i hemmelige og mindre gjennomsiktige uttrykksformer i undergrunnen.

Regjeringen prøver å roe ned frykten for at de skal hindre ytringsfrihet.

– Hensikten med forskriftene er ikke på noen måte å sette munnkurv på ytringsfriheten i Tanzania, men å identifisere aktører i industrien slik at vi sikrer at innholdet er passende for forbrukere, blant annet for å sikre et trygt internettmiljø for alle, sier Phillip Filikunjombe i TCRA.

 

 

 

Publisert: 30.04.2018 10.21.59 Sist oppdatert: 30.04.2018 10.27.39