Ektefellene til de politiske fangene, Kvinnene i hvitt, gjennomfører hver søndag  en stille demonstrasjon.Foto: Maria Pettersson                                                                                             

Spania vil endre EUs Cuba-politikk

- Fortsett med å legge press på den cubanske regjeringen helt til undertrykkelsen slutter. Ellers risikerer vi å se nye politiske fanger neste år.

Av Maria Pettersson Sist oppdatert: 19.04.2015 16.27.42

Det mener to av Cubas viktigste opposisjonelle – bloggeren Yoani Sanchez og grunnleggeren av organisasjonen Kvinnene i hvitt, Julia Nuñez Pacheco.

Til omverdenens glede har Cubas leder Raúl Castro og erkebiskopen Jaime Ortega begynt å snakke sammen. Dette har resultert i at den politiske fangen Ariel Singler er satt fri, riktignok med henvisning til hans dårlige helse. Dessuten er 12 andre politiske fanger flyttet nærmere hjemmene sine. Myndighetene har sagt at de vil løslate et femtitall politiske fanger de nærmeste månedene.  Og ektefellene til de politiske fangene, Kvinnene i hvitt, som hver søndag gjennomfører en stille demonstrasjon iført hvite klær, blir ikke lenger angrepet.

 Spania, som har forhandlet om løslatelsen med regimet, vil nå at EU skal endre fellesstandpunktet om Cuba. EU kritiserer regimet for brudd på menneskerettighetene. Men kubanerne synes det er for tidlig å snakke om forandring på Cuba.

– Det er klart at det er positivt at en politisk fange er løslatt, men det er fremdeles mange igjen, og mange har store helseproblemer,  sier Julia Nuñez Pacheco, som i 2003 startet organisasjonen Kvinnene i hvitt sammen med noen venner. Mennene deres var fengslet fordi de hadde skrevet artikler, hatt biblioteker med forbudte bøker i sine hjem, eller stiftet politiske partier. Julia Nuñez Pacheco sier det er for tidlig å snakke om forandring ennå, og synes derfor at EU burde vente og se om den cubanske regjeringen virkelig kommer til å løslate de øvrige 52 fangene.

Ikke tilstrekkelig

Yaoni Sanchez, Cubas mest kjente blogger, synes ikke løslatelse er tilstrekkelig.

– Det er godt mulig at de politiske fangene blir løslatt, sier hun.

– Men det er ikke nok. Vi må også forandre systemet som gjør at mennesker blir undertrykket her på Cuba. Ellers risikerer vi at fengslene fylles med nye politiske fanger allerede til neste år.

Det er nemlig ikke første gang Cuba løslater politiske fanger. I 1998 ble mer enn 300 løslatt etter besøket av Pave Johannes Paul II. Yoani Sanchez sier at regjeringen må ta et skritt for å vise at den aksepterer annerledestenkende, før hun skal tro på forandring. Selv ble hun tidligere i år anholdt og mishandlet av politiet, noe hun forklarer med at hun kritiserer regimet i bloggen Generation Y.

– Regjeringen må vise at ingen havner i fengsel for å skrive en blogg, sier hun.

– Først da kan jeg tro på forandring. 

Økt solidaritet

Yoani Sanchez mener at EU bør fortsette med å utøve press mot det cubanske regimet for å få det til å ratifisere internasjonale avtaler om menneskerettigheter.  Samtidig bør samarbeidet med det sivile samfunnet økes.

– EU må vise økt solidaritet med Cuba, for Cuba er ikke Raúl Castro, sier hun.

Hun mener nemlig at det er opposisjonen på Cuba som kan drive frem forandringer, og at den trenger støtte fra EU.

– At Raúl Castro sitter ved forhandlingsbordet i dag, skyldes ikke bare EU. Presset fra Kvinnene i hvitt, sultestreikende Guillermo Fariñas og oss bloggere har også vært avgjørende.

 

 

Bloggeren Yoani Sanchez. Foto: Orlando Luis Prado Lazo
Publisert: 16.07.2010 06.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.27.42