Store forventninger knyttes til hjelpearbeidere, som ofte må jobbe under vanskelige og farlige kår.Foto: Scanpix

Stadig farligere og stadig flere hjelpearbeidere blir utbrent

102 nødhjelpsarbeidere ble drept i fjor. 30 er drept hittil i år. Stadig flere rammes av stress og utbrenthet. For tiden er det store humanitære aksjoner i Pakistan, Niger, Tsjad og Haiti.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.04.2015 16.27.10

Norges Røde Kors sender åtte nye norske hjelpearbeidere til Pakistan de nærmeste dagene. Flere andre nordmenn er allerede på plass. Virkeligheten for hjelpearbeidere, både  internasjonale og nasjonale, blir stadig vanskeligere, mener John Holmes, som snart slutter som FNs nødhjelpskoordinator.

– Alt for mange steder der humanitære organisasjoner arbeider, opplever vi å bli angrepet, mens vi tidligere ble respektert, sier Holmes i forbindelse medVerdens humanitære dag, som ble markert torsdag.

Han påpekte at Afghanistan, Pakistan og Somalia er de farligste landene, men at humanitære arbeidere er også blitt angrepet i Sudan, Tsjad og DR Kongo. I fjor var det 139 angrep på hjelpearbeidere. 102 hjelpere ble drept og 92 kidnappet. Det er en dramatisk økning i forhold til året før. Hittil i år er 30 humanitære arbeidere blitt drept.

Flere givere

– Det er en oppfatning om at humanitær bistand leveres utelukkende av vestlige organisasjoner, og på en eller annen måte representerer en bestemt ideologi eller verdensanskuelse. Denne oppfatningen er feil, men er stadig mer utbredt i noen områder, sier Holmes.

Sarah Bailey ved Overseas Development Institute skriver i sin blogg at ”mediebilder av utenlandske hjelpearbeidere som ankommer i flokk etter en krise er misvisende: lokale aktører er de som er på frontlinjen i humanitært arbeid…. i tillegg har ansvaret for å støtte humanitære aksjoner skiftet bort fra Vesten. Mangfold blant givere er nå det normale. Humanitære aksjoner støttes ofte av mer enn 50 regjeringer. I 2010 er Saudi Arabia den fjerde største giveren til hjelpearbeidet etter Haiti-jordskjelvet.”

Økt stress

– Etter hvert som hjelpeoppdrag blir mer farlige er stress uunngåelig, sier Donald Bosch til nødhjelpsnyhetssiden, Irin. Han er direktør for rådgivning ved Headington Institute, som tilbyr psykisk helsebistand til ansatte i humanitære organisasjoner.

Mange hjelpearbeidere tyr til overdreven bruk av alkohol, narkotika og sex for å håndtere langvarig stress og trauma. De kan oppleve utbrenthet med behov for stadig søvn, samtidig som de trekker seg unna sosialt.

– Du møter barn som dør eller folk som har mistet alt, og det er forventet at de skulle bruke en tryllestav for å gjenopprette alt slik det var før krisen. I tillegg må du hanskes med et vanskelig miljø, og ofte 20-timerlange arbeidsdager. Det er klart det skaper stress, sier en hjelpearbeider til Irin.

De fleste store organisasjoner erkjenner nå behovet for å ha fokus på medarbeiderne mentale helse både under og etter nødhjelpsoppdrag. Leger uten grenser har begynt å sende rådgivere ut i felt under store hjelpeoperasjoner for å bistå medarbeiderne som står midt opp i krisen.

– Uten innsatsen til hjelpearbeidere fra FN, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner, ville ikke humanitær nødhjelp vært mulig. De arbeider ofte på de verste stedene i verden under ekstreme forhold hvor de er truet av sykdommer, og hvor de risikerer livet for å hjelpe nødlidende, krigsofre og flyktninger, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Jeg vil takke de mange hjelpearbeidere i felt, både norsk og internasjonale, som daglig utsetter seg for risiko for å hjelpe fattige og nødlidende verden over, sier utenriksministeren.

Fredag møtte han delegatene fra Røde Kors som skal til Pakistan for å bistå med hjelpearbeidet etter flommen som nå rammer 14 millioner mennesker.

 

 

 

Publisert: 20.08.2010 09.20.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.27.10