President Ellen Johnson Sirleaf overrekker utmerkelsen Knight Grand Commander of Humane Order of African Redemption. Foto: Hege Opseth

Hedret i Liberia

Hjelpearbeider Kåre Lund (bildet) ble skutt og drept i Liberia for ni år siden. Nå er han hedret av president og fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf.

Av Hege Opseth, Monrovia, Liberia Sist oppdatert: 19.04.2015 16.14.19

For ni år siden ble daglig leder i ADRA Norge, Kåre Lund, skutt og drept i Liberia. 53-åringen skulle assistere flyktninger som hadde rømt fra krigshandlinger. Lund reiste sammen med to kollegaer fra ADRA Liberia, Emmanuel Sharpolu og Musa Keita. De ble drept i samme hendelse.

Adventistsamfunnets hjelpeorganisasjon hadde lenge vært involvert i humanitært arbeid for den hardt rammede sivilbefolkningen i Liberia. På vei til leirene, ble Lund og to kolleger angrepet. Da hjelpearbeiderne aldri ankom bestemmelsesstedet ble det slått alarm. Kort tid etter ble de tre funnet skutt og drept i Poker, nær grensen til Elfenbenskysten.

Invitert av presidenten 

Den siste uken har Christel Lund, sammen med to av barna, Annika (36) og Andre (32), reist i fotsporene på det som skulle bli en ektemann og en fars siste reise. Da Ellen Johnson Sirleaf mottok fredsprisen i Oslo i fjor møtte hun familien. Vel kjent med den dramatiske historien, inviterte presidenten familien til å komme til Liberia for å motta utmerkelsen Knight Grand Commander of Humane Order of African Redemption.  

- Det er en stor ære og nesten litt uvirkelig. For meg betyr det mye at min manns innsats ikke er glemt. Det å reise rundt i Liberia og få oppleve og se de stedene han arbeidet betyr også mye, sier Christel Lund til Bistandsaktuelt.

Markeringen ble lagt til Liberias 165. feiring av uavhengigheten. I en høytidelig seremoni i hovedstaden Monrovia, ble en rekke mennesker hedret for sin innsats for fred, forsoning og utvikling i det tidligere krigsherjede landet. Kåre Lund ble spesielt hedret posthumt ved slutten av seremonien. 

- På vegne av Liberia kondolerer jeg familien. Kåre Lund er en mann som gjorde en stor innsats for Liberia, sa president Ellen Johnsen Sirleaf.

Mange har betalt en høy pris

Datteren Annika Lund Haugvik er takknemlig og rørt over at faren blir hedret og husket for innsatsen han har gjort. 

- For oss som familie er det likevel viktig å si at vi tenker på de store tap sivilbefolkningen i Liberia har lidt som følge av borgerkrigen, sier Lund Haugvik.

For Christel Lund har det vært en spesiell opplevelse å besøke stedet hvor mannen ble drept for ni år siden. 

-  Det er både Kåre og ADRA som blir hedret. For meg er det veldig stort at en ny ledelse, og det som på mange måter er ett nytt land, gjør dette for oss. Liberia har mange utfordringer, men det går fremover. Og det var det Kåre jobbet for – at sivilbefolkningen  skulle få bedre levevilkår, sier Christel Lund.

Sterkt 

Daglig leder i Adra Norge, Birgit Philipsen har vært med på reisen. Også hun kjente Kåre Lund.

- Det var en sterk opplevelse å stå sammen med familien på det stedet Kåre og hans kolleger ble skutt. At presidenten har uttrykt ekte medfølelse for familien og anerkjent innsatsen Kåre gjorde i Libera har vært en viktig markering på det mørke kapittelet dette har vært for familien og ADRA Norge, sier Philipsen.

 

 

 

Kåre Lund ble 53 år gammel. Han ble drept på tjenestereise i Liberia for ni år siden.
Publisert: 27.07.2012 02.27.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.14.19