Med inntektene fra IT-arbeidet sitt er 22 år gamle Rohit Kumar (helt til høyre) i ferd med å løfte familien sin opp i Indias middelklasse. På bildet står mor Sushita Devi (48) i midten, lillesøster Khushbo (12) til venstre, deretter lillerbror Mohit (14), mellomste bror Rahul (16).  Foto: Ken Opprann

IT-opptur for Indias kasteløse

I India har IT-teknologi og sosiale medier blitt en ny mulighet til sosial mobilitet og økonomisk utvikling for daliter – såkalte «kaste­løse». – IT gjør at vi kan ta høyere utdanning og jobbe uten å ha sosial og fysisk kontakt med andre mennesker, sier daliten Rohit Kumar. Av Hanne Eide Andersen, i India

Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.50

Vi er i Benares, hinduenes hellige by nord i India. Utenfor er det glohett, men viftene snurrer og svaler det lille kontoret til menneskerettighetsorganisasjonen People’s Vigilante Committee on Human Rights (PVCHR). IT-medarbeiderne Rohit Kumar og Pradee Kumar jobber flittig foran hver sin dataskjerm. 

– I åttendeklasse fikk vi IT-fag på skolen. Familien min er fattig, og jeg så det som en mulighet til å lære noe jeg kunne begynne å tjene penger på tidlig. De siste fem årene har jeg jobbet nok til å bidra til familiens økonomi, forteller Rohit. 22-åringens neste mål er ingeniørutdanning. 

– Samtidig vil jeg fortsette å jobbe så jeg også kan gi mine tre yngre søsken høyere utdanning. Fetteren Pradee nikker. Han er 23 år og forsørger familiemedlemmer med lønnen fra menneskerettighetsorganisasjonen.

Diskriminering og overgrep

De er tilsynelatende to helt vanlige urbane, unge menn. Men de er også historien om en klassereise – og historien om hvordan ny teknologi baner veien for et oppgjør med det indiske kastesystemet. 

Med inntektene fra IT-arbeid er de begge i ferd med å løfte seg selv og familiene sine ut av fattigdom og opp i det lavere middelklassesjiktet i India. Både Rohit og Pradee er fra familier som er kasteløse, eller daliter som er det indiske navnet på de som er aller lavest på rangstigen i det tradisjonelle, indiske kastesystemet. 

Systemet ble formelt avskaffet i 1950, rett etter Indias uavhengighet, og i dag er daliter representert i alle samfunnslag. Statsminister Manmohan Singh har offisielt fordømt praksisen med «urørbarhet» og sammenlignet den med apartheid, og delstatsministeren Mayawati Kumari i Uttar Pradesh, delstaten Benares ligger i, er selv dalit. 

Men fremdeles praktiseres kastesystemet i mange deler av det indiske samfunnet. Både indiske menneskerettighetsorganisasjoner, FN, Human Rights Watch og Amnesty rapporterer om utstrakt diskriminering og overgrep begått mot mange av Indias mer enn 160 millioner daliter. Daglig meldes det i indiske aviser om nye tilfeller av trakassering, voldtekter, grov vold og drap på daliter, særlig på landsbygda. I byene er situasjonen litt bedre, men diskriminering i arbeidslivet er et stort problem også her.

– Kastesystemets regler for «urørbarhet» gjør at mange av høyere kaster vil unngå fysisk og sosial kontakt med daliter. Derfor kan det være veldig vanskelig å ta høyere utdanning og få jobb hvis du er dalit. For oss innebærer IT en enorm endring i valgmuligheter, sier Rohit.

– Det kan man både studere og jobbe med uten å være i så mye kontakt med andre.  

Bruker sosiale medier 

Menneskerettighetsorganisasjonen PVCHR er profilert i India og får støtte fra blant annet EU til sitt arbeid mot diskriminering og overgrep mot daliter. 

Leder Lenin Raghuvanshi, som selv kommer fra en velstående høykastefamilie, snakker med forakt om kastesystemet. 

– Dessverre har vi en lang vei å gå før det oppheves i praksis, sier Raghuvanshi. Han forteller hvordan stadig nye, marginaliserte grupper tar i bruk IT-teknologi og sosiale medier for å bedre sin sosiale og økonomiske status. I PVCHR oppfordrer og veileder de flere marginaliserte grupper til å fortelle sine egne og andres historier om diskriminering og forfølgelse gjennom sosiale medier. 

– IT er et utmerket redskap for aktivisme, og spesielt for daliter, urbefolkning, slumbeboere og andre marginaliserte grupper som vanligvis ikke har tilgang til formelle arenaer og media, sier Raguvanshi, og viser til at både internett, datamaskiner og mobiltelefoner er blitt svært billig i India. Human Rights Watch krevde nylig at indiske myndigheter gir bedre beskyttelse for dalit-aktivister, fordi mange blir forfulgt og truet på livet for sitt engasjement for de kasteløse. Lenin Ragunvanshi har selv opplevd det.

– Jeg blir trakassert og får drapstrusler hele tiden, sier han, og viser frem meldinger på mobiltelefonen. 

– Men jeg lar meg ikke skremme. Skulle jeg bli drept, vil dalit-saken få enda mer oppmerksomhet og myndighetene vil bli ansvarliggjort på en måte de helt sikkert ikke ønsker, sier han og trekker på skuldrene. 

Tror på forandring

Rohit og Pradeep mener at utviklingen er positiv i byene. 

– Her er det flere som ikke bryr seg om kaste, spesielt blant unge. Men det er også lettere å skjule hvilken kaste du kommer fra her, sier Rohit. På landsbygda er det verre. 

– Når vi besøker besteforeldrene våre i landsbyen utenfor Benares, opplever vi nedlatenhet fra høykastefolk. Folk er mer konservative på bygda. De er også mer misunnelige der, sier Rohit med et lite smil. De to lar seg ikke kue. 

– Disse folkene har dårlige holdninger. Men vi har økonomi og utdannelse, og vi tenker moderne, sier Pradeep.  Han tror at kastesystemet vil forsvinne også i praksis i løpet av de neste to-tre generasjonene.

– For bare få generasjoner siden var det mye som er helt vanlig i dag, som var utenkelig. India endrer seg raskt nå. Selv på landet er ting i endring. Barna som vokser opp i dag, vil ha mindre problemer enn det vi hadde. For hver generasjon får vi nye muligheter. Foreldrene våre hadde det vanskeligere og hadde færre muligheter enn oss. Våre barn vil få det enda bedre, sier han.

Utdannet, kasteløs og kvinne

Etter jobb drar Rohit hjem til huset han bor i sammen med foreldrene og tre søsken. Moren Sushita Devi (48) serverer kjeks, søte kaker, te og vann. Én etter en ramler søsknene Rahul (16), Mohit (14) og yngstejenta Khushboo (12) inn døra etter skoletid.

– Han var rampete i barndommen, beretter Sushita.

– Men nå er jeg veldig stolt av ham. Naboene våre sier til sine egne barn at «Rohit har fått det til i livet. Dere må gjøre som ham». Pionervirksomhet er ikke noe nytt i familien. Sushita fullførte videregående skole i en tid da det var svært uvanlig at kvinner generelt, og særlig daliter fikk utdanning.  

– Som barn hadde jeg mye problemer på grunn av diskriminering, forteller hun.

– Men moren min, som selv var yrkesaktiv store deler av livet sitt, jobbet hardt og sørget for at alle vi barna tok utdanning, selv om vi var fattige, forteller Sushita, som i mange år jobbet som kontormedarbeider i et forsikringsselskap. Hun husker oppstandelsen hjemme i landsbyen Bahariyabaad, 80 kilometer fra Benares, da hun fikk jobben.

– Det kom fremmede fra hele distriktet hjem til oss bare for å se på meg. En dalitkvinne med utdanning og jobb var en sensasjon, sier hun og ler.

Hos People’s Vigilante Committe on Human Rights er det naturlig nok ingen diskriminering av daliter. I arbeidslivet for øvrig kan det fremdeles være tungt. Daliten Jyoti Narayan (32) er utdannet IT-ingeniør og tobarnsfar. I flere år drev han en internettkafé i nabolaget i Benares med stor suksess.

Kundene svikter

– Det gikk veldig bra så lenge jeg var den eneste med denne kompetansen.Etter at det ble flere av høyere kaster som åpnet internettkaféer sluttet folk å komme. Nå går det veldig dårlig her, sier han. Jyoti har tatt seg deltidsjobb ved et lokalt universitet, men er ikke fornøyd med arbeidsmiljø og betingelser. 

– En annen lærer som er dalit og jeg blir frosset ut og mobbet av høykastene, sier han. 

– Normalt skulle utdanningen min ha gitt meg en stilling med mye høyere lønn. Men jeg møter fordommer veldig mange steder. Nå satser han på at oppussing og utvidelse av internettkaféen kan lokke folk til å se gjennom kastestatus og fordommer. 

– Det er vanskelig. Men det skjer en positiv utvikling og barna mine vil få det bedre enn meg, mener han.

Publisert: 24.10.2012 17.18.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.12.50