Fødselssimulatoren MamaNatalie brukes til å trene helsearbeidere i utviklingsland. Foto: Laerdal Global Health

Gjev pris til norsk livredder

Laerdal Global Health har vunnet den internasjonale Index-prisen for Design to Improve life for medisinsk utstyr som hjelper barn og mødre å overleve fødselen.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 16:50:11

Prisen tildeles for the Natalie Collection, som består av en nyfødt- dukke, en fødselssimulator og “pingvin-suget”, et sug som sørger for frie luftveier på nyfødte. Alt designet og produsert av Stavanger-bedriften Laerdal Global Health, som sammen med søsterselskapet Laerdal Medicals, som er verdensledende på denne type medisinsk utstyr.

Fra puslespill til Afrika

Leder for Laerdal Medicals, Tore Lærdal, etablerte i 2010 Laerdal Global Health for å lage billig og robust utstyr til opplæring av helsearbeidere i fattige land. Siviløkonomen er andre generasjon i bedriften som startet med puslespill og postkort på 1940- tallet.

Les mer om Tore Lærdal

Sammen med partnerorganisasjoner og helsemyndigheter i utviklingsland, har de allerede trent godt over 100.000 fødselshjelpere i programmene Helping babies breathe og Helping Mothers Survive. 99 av 100 som dør av pustevansker når de blir født, bor i utviklingsland.

– Hva betyr det for deg personlig og for Laerdal Global Health å få denne prisen? 

– Det betyr ytterligere motiverte medarbeider, og enda mer vind i seilene for de to aktuelle programmene Helping babies breathe og Helping Mothers Survive, sier en glad bedriftsleder.

Innovasjon driver verden videre

Index prisene utdeles hvert annet år, i år for femte gang. Over 1000 nominerte forslag har blitt sendt inn; en robot til å kle på seg så bevegelseshemmede kan gå, en app som varsler om drone-angrep, spiselig emballasje for å redusere verdens avfall, en lekeball som leter opp og ufarliggjør landminer. Det mangler ikke på oppfinnerne som leter etter løsninger på fattigdom- og miljøutfordringer. Men dette er aller første gang et norsk prosjekt i det hele tatt er blant finalistene.

– Hvordan ser du for deg fremtiden for Laerdal Global Health? Har dere noen nye oppfinnelser i ermet?

– Vi har flere spennende utviklingsprosjekter på gang, og har store forventninger til disse. To nye produkter, en enklere såkalt bag-maske for å gi pustehjelp, og en hodelykt for fødselshjelpere, står for lansering de neste månedene. Innen de neste par årene vil vi ha en portefølje på 12 til 15 produkter spesielt tilpasset behovene for å redde liv på fødselsdagen i fattige land, forteller vinneren.

The Natalie Collection deltok også i en CNN avstemming om hvilket av 15 utvalgte produkter blant 1000 nominerte som mest vil “gagne menneskeheten”.

Innbringende urin

Og Laerdal Global Health var ikke de eneste nordmennene i årets Index- priskåring: Blant andre var Design uten grensers´ Eco- urinal nominert til prisen ”Peoples choice”.

– Visste du at det er store penger i å utnytte urin som gjødsel? I Norge lar vi denne ressursen gå rett i dass, bokstavelig talt. Jeg har med egne øyne sett grønnsaker vokse dobbelt så fort med denne typen gjødsel. Det er genialt! har prosjektleder i Design uten grenser Kristoffer Leivestad Olsen tidligere uttalt til Bistandsaktuelt. Urinalen sørger for at mennesker bosatt I slumområder uten enkel tilgang på toaletter kan gjøre sitt fornødne trygt og hygienisk hjemme hos seg selv. Iurin kan bli gjenbrukt som gjødsel.

Han mener det er et stort bidrag til å skape bærekraftig jordbruk, også her hjemme.

 

Se hvordan den vinnende fødselshjelperen det fungerer her:

 

The Natalie Collection, INDEX: AWARD 2013 FINALIST (CNN vignette) from INDEX: Design to Improve Life® on Vimeo.

Publisert: 30.08.2013 12:10:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:50:11

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.