En Taliban-soldat i Herat. Med erobringen av Herat, hovedstad i provinsen med samme navn, har Taliban fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan. Foto: NTB
En Taliban-soldat i Herat. Med erobringen av Herat, hovedstad i provinsen med samme navn, har Taliban fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan. Foto: NTB

Taliban rykker nærmere Kabul - store humanitære behov

Opprørernes offensiv i Afghanistan raser videre. På ett døgn har Taliban erobret syv nye provinshovedsteder, deriblant sin tidligere bastion Kandahar i sør. Flyktninghjelpen advarer om humanitær katastrofe.

Publisert

Kandahar, som er hovedstad i provinsen med samme navn, er Afghanistans nest største by. Det er også Taliban-bevegelsens fødested og var hovedsete fram til den USA-ledede invasjonen i 2001.

Natt til fredag kunngjorde opprørerne at de har tatt over Kandahar etter å ha okkupert utkantene av byen i ukevis.

Dagen før erobret Taliban blant annet den vestlige provinshovedstaden Herat, Afghanistans tredje største by. Av de rundt 17 provinshovedstedene som opprørerne har tatt kontroll over den siste uka, er Kandahar og Herat de største erobringene. Fredag erobret opprørerne Tirin Kot, hovedstaden i Uruzgan-provinsen sør i Afghanistan.

Mange flykter

- Det er blodige kamper i store deler av landet. Vi tar imot mange som flykter inn i de store byene, blant annet Kabul, hvor vi har et stort arbeid for dem som kommer fra kampområdene. De forteller om overgrep, død og lemlestelser som følge av intense kamper flere steder, forteller generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Tusenvis av mennesker flykter fra det nordlige Afghanistan til hovedstaden kabul der Flyktninghjelpen driver et omfattende arbed. Foto: Enayatullah Azad / NRC
Tusenvis av mennesker flykter fra det nordlige Afghanistan til hovedstaden kabul der Flyktninghjelpen driver et omfattende arbed. Foto: Enayatullah Azad / NRC

Men også Kabul ligger i risikosonen, og opprørsgruppen nærmer seg hovedstaden med stormskritt. Provinshovedstaden Ghazni, kun 15 mil sørvest for Kabul, har allerede falt, og siden starten av året har 390.000 afghanere blitt drevet på flukt i eget land.

- Kvinner og barn er mest sårbare. Det er store lidelser og stor angst. Folk er veldig redde for hva som kommer, sier Egeland.

Flyktninghjelpen opplyser at flere av deres skoler, humanitære kontorer og lagre har blitt tatt av væpnede aktører fra begge sider, og flere er rammet av luftangrep og eksplosjoner.

- Vi er meget bekymret fordi alle sider i kamphandlingene har tatt over skoler og våre bygninger til militært bruk. Det er i strid med folkeretten og alle humanitære prinsipper, sier Egeland.

- Flyktet til Kabul

Fredag morgen fikk internasjonale nyhetsbyråer også bekreftet at Lashkar Gah har falt etter flere uker med kamper. Byen med rundt 200.000 innbyggere er hovedstad i den sørlige Helmand-provinsen og var i sin tid hovedkvarter for Danmarks styrker i Afghanistan.

Samtidig tok opprørerne kontroll over hovedstaden i den vestlige provinsen Ghor uten kamp, opplyser lokale tjenestemenn til nyhetsbyrået DPA.

I Kandahar forteller øyevitner at opprørerne erobret guvernørens kontor og andre bygninger, før guvernøren og andre tjenestemenn flyktet i et fly til Kabul.

USA sender soldater

Selv om hovedstaden Kabul ennå ikke er under direkte trussel fra Taliban, fester opprørerne grepet med de øvrige militære seirene.

USA sender 3.000 soldater til Kabul for å bidra i evakueringen av ambassadeansatte. Også Storbritannia og Canada sender soldater til Afghanistan for å evakuere egne statsborgere, mens Norge avventer foreløpig en evakuering av ambassaden i Kabul.

Noen amerikanske militære frykter at Kabul kan stå for tur innen 30 dager, mens andre mener at det ikke er for sent å unngå at hovedstaden erobres av Taliban.

Men dersom dagens utvikling fortsetter, kan Taliban ha full kontroll over Afghanistan innen få måneder, mener amerikansk etterretning.

Lynrask offensiv

Med erobringen av Herat, hovedstad i provinsen med samme navn, har Taliban fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan. Tidligere i uka fullførte de erobringen av den nordøstlige delen av landet. Femten provinshovedsteder har falt på bare én uke.

Om Talibans framgang

  • USA og Nato begynte sin tilbaketrekking fra Afghanistan i mai.
  • Taliban innledet samtidig en stor offensiv og hevdet i juli å ha kontroll over 85 prosent av landet. Opplysninger om hvor mange distrikter de kontrollerer, spriker.
  • I juli tok opprørerne kontroll over strategisk viktige grenseoverganger til nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan.
  • Deretter sto administrasjonssentre i landets 34 provinser for tur.
  • Taliban har i august tatt kontroll over 17 provinshovedsteder: Zaranj i Nimroz, Sheberghan i Jowzjan, Sar-e-Pol i Sar-e-Pol, Taloqan i Takhar, Kunduz i Kunduz, Aybak i Samangan, Farah i Farah, Pul-e-Khumri i Baghlan, Faizabad i Badakshan, Ghazni i Ghazni, Qale-e Naw i Badghis, samt storbyene Herat og Kandahar, som er hovedsteder i provinsene med samme navn, Lashkar Gah i Helmand, Feroz Koh (også kalt Chaghcharan) i Ghor, Zabul i Qalat og Tirin Kot i Uruzgan.
  • Opprørerne har også beleiret og angriper nå flere andre provinshovedsteder, blant dem Mazar-e-Sharif i Balkh.
  • I flere av disse byene er Taliban-krigere alt tungt til stede og kontrollerer en rekke distrikter.

Også Ghazni, som ligger strategisk til ved hovedveien mellom Kabul og Kandahar, 15 mil sør for Kabul, falt torsdag. Senere ble det meldt at også Qale-e Naw, hovedstad i Badghis-provinsen i nordvest, er erobret av Taliban.

Den islamistiske geriljabevegelsen startet sin offensiv da USA og Nato innledet sin tilbaketrekning i mai.

Flere andre provinshovedsteder er beleiret og under angrep, blant dem Mazar-e-Sharif nord i landet.

Ifølge en afghansk regjeringskilde inviterte president Ashraf Ghani torsdag Taliban til å bli med en samlingsregjering, melder flere medier.

Det er uklart hva som er nytt i tilbudet, siden maktdeling i bytte mot våpenhvile har vært tema for fredssamtalene i Doha siden september i fjor.

Trues med isolasjon

EU og verdenssamfunnet truer Taliban med diplomatisk isolasjon om de tar makten i Afghanistan med vold, slik de nå ligger an til med sin lynoffensiv.

Utsendinger fra USA, Kina og Russland samt flere andre land som er samlet i Qatar til forhandlinger om Afghanistan, sier de ikke vil anerkjenne en afghansk regjering som dannes på basis av maktbruk.

De oppfordrer Taliban til snarest å stanse angrepene på provinshovedstedene, og de ber partene om å slutte fred.

- Hvis de tar makten med vold og oppretter et islamsk emirat, vil Taliban stå overfor manglende anerkjennelse, isolasjon, mangel på internasjonal støtte og utsikter til fortsatt konflikt og langvarig mangel på stabilitet, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Powered by Labrador CMS