Taliban-soldater skyter i lufta for å skremme kvinner i Kabul som demonstrerer mot innstramningene av kvinners rettigheter

Menneskerettighetsorganisasjon:

– På tide med tøffere tiltak mot Taliban

Talibans behandling av kvinner blir bare verre og verre. Det er på tide at det internasjonale samfunnet bruker hardere lut mot islamistene. Og Norge er blant landene som bør lede an i denne prosessen, mener Human Rights Watch.

Publisert

Siden Taliban tok makten i Afghanistan i august i fjor, har de, til tross for gjentatte forsikringer om at de respekterer jenter og kvinners rettigheter, begrenset kvinner og jenters frihet og rettigheter på en rekke ulike måter.

Taliban har blant annet:

  • Utnevnt en regjering som består av kun menn.
  • Nedlagt kvinnedepartementet og erstattet det med departementet for moral og sømmelighet.
  • I all hovedsak forbudt utdanning for jenter mellom 12 og 18 år.
  • Stengt kvinner ute fra de fleste jobber.
  • De har forbudt kvinner fra å reise lengre avstander uten mannlig følge.
  • De har pålagt kvinner å bære burka offentlig og begrenset deres muligheter til å kjøre bil.

Lista over tiltak som begrenser kvinners rettigheter, blir lenger nærmest for hver dag som går. Og kvinner som demonstrerer mot innskrenkningene, blir ofte møtt med vold, fengsling og trakassering.

Det internasjonale samfunnet har vært samlet i sin fordømmelse av Talibans politikk, men foreløpig har det vært lite konkret handling.

Norge bør lede an

Nå mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) at vestlige land må ta av silkehanskene og iverksette tiltak som faktisk rammer Taliban.

I et innlegg på organisasjonens nettsider siterer de blant annet en anonym diplomat som sier at fordømmelser og kritikk «ikke svir for Talibans ledere».

Norge er blant landene som bør lede an i presset mot Taliban, mener Heather Barr, som er nestleder for kvinners rettigheter i HRW.

I innlegget, som Barr er forfatter av, etterlyser hun også mer konkrete tiltak fra Canada, Frankrike, Mexico og Sverige. Ifølge Barr er dette land som har forpliktet seg til å føre en utenrikspolitikk basert på likestilling og kvinners rettigheter.

«Det er ingen tid å miste», skriver Barr.

Ramme ledere

En betydelig utfordring for Norge og andre giverland er at kutt i bistand – og eventuelt i humanitær hjelp – trolig vil ramme den allerede hardt prøvede befolkningen i Afghanistan i større grad enn det rammer lederne i landet.

Det er en alvorlig humanitær krise i landet og millioner av afghanere sulter.

Men Human Rights Watch trekker fram et helt konkrete tiltak som de mener vil ramme Taliban, uten å gjøre situasjonen enda verre for vanlige afghanere.

Organisasjonen vil at FN strammer inn reiseforbudet mot Talibans ledere. Dette reiseforbudet ble innført på 90-tallet, men for tre år siden fikk 14 Taliban-ledere unntak for å delta i fredsforhandlinger. Reiseforbudet skal skal diskuteres i FNs sikkerhetsråd i juni og Human Rights Watch mener det nå bør innføres reiseforbud for bestemte Taliban-ledere.

Blant dem er:

Abdul-Haq Wassiq. Han er sjef for Talibans etterretningstjeneste, hvis styrker har utført utenomrettslige henrettelser og arrestert og torturert journalister

Shaykh Muhammad Khalid Hanafi. Han leder departementet for å fremme av moral og sømmelighet. Det er dette departementet som har innført mange av de mest alvorlige restriksjonene rettet mot kvinner og jenter

Haibatullah Akhundzada. Han er Talibans høyeste religiøse leder. Haibatullah Akhundzada skal ha spilt en avgjørende rolle i mars i år da Taliban besluttet å forlenge forbudet mot jenters videregående opplæring.

Human Rights Watch mener også at FNs generalsekretær bør besøke landet for å skape sterkere fokus på overgrepene som nå skjer.

«Dette kan bidra til å øke presset på Taliban for å respektere menneskerettighetene. Afghanske kvinner og jenter ser sine rettigheter forsvinne. De trenger mer enn bekymring, de trenger handling», skriver Barr.

Les også: – De kan ikke ta drømmene fra oss

Powered by Labrador CMS