Pågangen av afghanske barn som trenger legehjelp på lokale klinikker har økt de siste ukene. Nyheten om at penger nå kan overføres til lokale banker øker mulighetene for at helsevesenet kan gi mer og bedre hjelp.

USA åpner for bistandspenger til Afghanistan

Verdens bistandsorganisasjoner kan igjen overføre penger og betale lærere og leger i Afghanistan, uten frykt for å bryte med amerikanske sanksjoner mot Taliban.

Publisert

Det var USAs finansdepartement som kom med denne meldingen onsdag gjengitt av nyhetsbyrået Reuters. I meldingen, som vil bli studert nøye av internasjonale banker og humanitære organisasjoner, tydeliggjøres unntak fra sanksjoner som ble innført i september og desember i fjor.

Meldingen blir møtt med glede av alle som er opptatt av å hjelpe den afghanske befolkningen gjennom en vanskelig vinter med matmangel og omfattende nød. FNs anslår om at 39 millioner mennesker risikerer sult, mens økonomi, utdanning og sosiale tjenester er på randen av kollaps.

Taliban, som lenge har vært svartelistet av USA som en «terrorgruppe», tok makten i august i fjor. Milliarder av dollar tilhørende den afghanske sentralbanken og internasjonal bistand har siden den gang vært frosset. Hensikten har vært at pengene ikke skal havne i hendene på Taliban.

Tillater kontantbetalinger

USAs finansdepartement sier nå at banker nå kan utføre transaksjoner knyttet til humanitære operasjoner overfor både private og statlige afghanske bankinstitusjoner. Betaling av skatter og avgifter, import-avgifter eller salg eller mottak av tillatelser eller offentlige tjenester fra Taliban, Haqqani-nettverket eller noen annen enhet der disse eier mer enn 50 prosent er også godtatt - forutsatt at det gjelder humanitære operasjoner.

Hjelpeorganisasjoner gis også tillatelse til å sende kontanter til Afghanistan og kan foreta direkte betaling til helsearbeidere og lærere i offentlige sykehus og skoler, skriver Reuters.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant de som tidligere har påpekt problemene med manglende tilgang på kontanter og banktjenester i Afghanistan.

Paralyserte institusjoner

– Afghanistans institusjoner og banksystem er paralysert på et tidspunkt hvor det er desperat behov for å restarte økonomien, hjelpe familier til å kunne klare seg selv og holde nødhjelps-operasjonene gående, uttalte Egeland i en pressemelding 11. januar.

I en egen appell til verdenssamfunnet samme uke viste også Talibans visestatsminister Abdul Ghani Baradar til den omfattende krisen i landet og oppfordret verdenssamfunnet til «å legge politikk til side og heller avhjelpe nøden».

The Guardian rapporterte sist uke at vestlige diplomater trolig ville stille krav om at penger til lærerlønninger kun skulle skje til provinser der myndighetene tillater at jenter får gå på skole. NTB meldte onsdag denne uka at kvinner har fått komme tilbake til de offentlige universitetene i to av landets 34 provinser.

Powered by Labrador CMS