I Guinea er mer enn 90 prosent av alle kvinner omskåret. Men stadig flere menn er i mot at deres døtre og fremtidige koner skal utsettes for det brutale inngrepet. Foto: Vincent Tremeau/Plan International
I Guinea er mer enn 90 prosent av alle kvinner omskåret. Men stadig flere menn er i mot at deres døtre og fremtidige koner skal utsettes for det brutale inngrepet. Foto: Vincent Tremeau/Plan International

Menn sier nei til kvinnelig omskjæring

Mens mødre og bestemødre sier at de omskjærer jentene for mennenes skyld, sier menn at de er imot det – blant annet på grunn av eget sexliv.

Publisert

Kjønnslemlestelse

  • Mer enn 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag har blitt omskåret /kjønnslemlestet.
  • Kvinnelig omskjæring innebærer at deler av eller hele klitoris snittes bort, deler av eller hele de indre kjønnsleppene fjernes, eller de ytre kjønnsleppene kuttes.
  • Oftest er jenta mellom fire og åtte år, og inngrepet utføres gjerne av eldre kvinner som benytter en kniv eller en skarp gjenstand, uten bedøvelse eller hygiene-tiltak.
  • Det skjer hovedsakelig i 30 land i Afrika, Midtøsten og Asia, men også blant innvandrere fra disse landene i Australia, Europa og Nord-Amerika.
  • I land som Guinea, Somalia og Djibouti er mer enn 90 prosent av kvinnene omskåret.
  • Land som Liberia, Burkina Faso, Kenya og Egypt har i løpet av de siste 30 årene lykkes i å redusere andelen jenter som blir omskåret.

Kilder: WHO, Amnesty, UNICEF, Plan International


Våre undersøkelser viser at et flertall av mennene i de landene det gjelder er i mot kvinnelig kjønnslemlestelse, sier Jacinta Muteshi som er programdirektør i forskningssenteret Population Council.


Muteshi har mer enn 25 års erfaring fra arbeid med kvinners helse og kvinners rettigheter. Hun er i Oslo for å markere FNs internasjonale dag for nulltoleranse for kjønnslemlestelse.

Vi har lenge prøvd å bekjempe denne grusomme tradisjonen uten å ha et klart bilde av hvordan virkeligheten ser ut, uten å vite med sikkerhet hvilke tiltak som virker og ikke virker. Når vi nå ser at mange menn er i mot, mens kvinner sier ”vi gjør det for våre menn”, må vi ta denne informasjonen til følge, sier Muteshi.

Muteshi leder flere programmer mot kjønnslemlestelse, som blant annet er støttet av Norad og Dfid. Målet er å forbedre statistikken og kunnskapen rundt kjønnslemlestelse, slik at politikk, lovverk og tiltak i kampen mot kvinnelig omskjæring blir mer effektive.


Ikke bare ”damenes business”

Ina Bø fra Redd Barna understreker behovet for å engasjere menn og gutter i kampen mot kvinnelig kjønnslemlestelse, og en bedre kommunikasjon mellom kjønnene.

– Jeg tror vi ofte overdriver hvor sensitivt det er å snakke om kjønnslemlestelse med både menn og kvinner. Vi gjorde en spørreundersøkelse blant menn og kvinner i flere områder av Somalia før vi startet våre prosjekter der, og alle var villige til å svare, forteller Bø.

Redd Barna samarbeider med Kirkens Nødhjelp om flere prosjekter i Somalia og Etiopia, der de jobber mye med holdninger blant menn og gutter.

– I begynnelsen var det mange menn som sa at de ikke hadde noen mening om kjønnslemlestelse. De mente det var ”damenes business”. Men da vi engasjerte en gruppe fedre og lot dem få vite hva dette handlet om, hva kona og jentene deres hadde vært igjennom, var det mange som ble sjokkerte – og de ble i mot det.

Målet med tiltakene til Redd Barna og Kirkens Nødhjelp har vært å få unge menn til å godta å gifte seg med de unge kvinnene, uansett om de er omskåret eller ikke.

– Menns engasjement er utrolig viktig, og mange menn har etter hvert også skjønt at kvinnelig omskjæring kan skape store problemer i ekteskapet. Konas helseproblemer kan også få økonomiske konsekvenser for familien, så det er også ”menns business”, understreker Ina Bø.

Bedre sexliv

Plan International jobber også med liknende tiltak i en rekke lokalsamfunn i Afrika. Ellen Høvik fra Plan International Norge viser til nok et argument for å overbevise menn om at det er dumt å gifte seg med en kvinne som har fått underlivet ødelagt.

– Da vi for noen år siden startet kampen mot kjønnslemlestelse var det mye snakk om de forferdelige helsemessige konsekvensene for kvinner. Så begynte vi i tillegg å fokusere på kvinner rettigheter, retten til å bestemme over egen kropp. Nå snakker vi også om at menn har noe å vinne på å gifte seg med en kvinne som ikke er omskåret – nemlig et bedre sexliv både for kvinnene og mennene, sier Høvik.

“Menn foretrekker kvinner som ikke er omskåret. Kvinnene som er omskåret ønsker ikke å ligge med mennene sine. Hvis vi ikke løser problemene rundt det seksuelle, vil vi ikke få en god utvikling i samfunnet vårt.”

Ordene tilhører Plan-aktivisten Djiba Kanabo fra Guinea, som du møter i filmen under. I filmen møter du også et foreldrepar som mistet sin fire år gamle datter på grunn av kjønnslemlestelse. Hun blødde ihjel etter at hun ble tatt med ut i skogen for å bli omskåret.Powered by Labrador CMS