Verdens matvareprogram ,mener Russlands angrep på Ukraina vil rammer verdens aller fattigste, særlig de som har lite mat. Krigen vil trolig føre til dyrere matvarepriser.

FN:

Krigen vil ramme verdens sultne og fattige

Økte brødpriser kan bli den mest følbare konsekvensen av Ukraina-krisen for verdens fattige. Ukraina og Russland står sammen for over 30 prosent av verdensproduksjonen av hvete. De økte matvareprisene vil også ramme matvarehjelpen til humanitære kriser.

Det er råvarepriser som særlig er i fokus når analytikere verden over ser på mulige økonomiske konsekvenser av Ukraina-krisen og vestlige sanksjoner mot Russland. Olje, gass, kopper og hvete er Russlands viktigste eksportvarer. Oljeprisen påvirker også kostnadene når land må importere korn.

– Katastrofe på katastrofe

Prisene på en rekke råvarer, inkludert landbruksprodukter, har allerede begynt å stige kraftig på grunn av Russlands invasjon av Ukraina. For eksempel nådde hveterpisen torsdag sitt høyeste nivå siden 2012 på handelsbørsen i Chicago, ifølge nettstedet Fortune.

Russland og Ukraina er henholdsvis verdens tredje og åttende største hveteprodusenter, ifølge FN-organisasjonen FAO. Mye av Ukrainas mateksport går normalt til fattige og sårbare land som Libya, Jemen og Libanon.

– Akkurat når man tror det ikke kan blir verre så kommer denne krigen i Ukraina. Vi får halvparten av vårt korn fra Ukraina. Dette er en katastrofe som kommer oppå andre andre katastrofer, sa David Beasley, sjef for Verdens matvareprogram (WFP), på en video i sosiale medier på torsdag. Filmsnutten ble spilt inn i Jemen hvor FN-organisasjonen sørger for mat til 13 millioner mennesker. WFP har allerede måttet halvere matrasjonene og blir nå trolig bli nødt til å kutte enda mer.

Dyrere å frakte mat

WFP utdyper bekymringen for konsekvensene av krigen i Ukraina i en skriftlig uttalelse.

«Svartehavsregion er et av verdens viktigste områder for korn- og landbruksproduksjon, og effekten av konflikten vil sannsynligvis merkes utenfor Ukrainas grense, spesielt for de fattigste av de fattige. Avbrudd i strømmen av korn fra Svartehavs-regionen vil øke prisene og bety enda vanskeligere tilgjengellighet i en tid hvor mattilgang er en bekymring over hele verden etter den økonomiske skaden forårsaket av Covid-19-pandemien. « heter det.

FN-organisasjonen påpeker hvor kritisk situasjonen er for millioner av mennesker.

«Konflikt er en hovedårsak for sult og matusikkerhet i verden. Vi har nå 283 millioner mennesker som beveger seg mot sult og 45 millioner som banker på døren til hungersnød. Verden har ikke råd til å la en ny konflikt drive antallet sultne mennesker enda høyere» skriver WFP.

Høyeste på ti år

I tillegg til at korn vil bli dyrere har også oljeprisene skutt i været. Det betyr at det blir dyrere for hjelpeorganisasjoner å transportere mat til de som trenger de.

De globale matvareprisene var i 2021 på sitt høyeste nivå på ti år, tett oppunder rekorden som ble satt i 2011, meldte NTB tidligere i år. Prisene i 2021 økte med 28 prosent sammenlignet med året før, ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO).

– Konflikten mellom Russland og Ukraina gir grunn til bekymring spesielt for Øst-Afrika hvor det er tørke og behovet for kornimport, sier Wandile Sihlobo som er ekspert på landbruk ved Stellenbosch-universitet i Sør-Afrika, til den kanadiske avisa Globe on Mail.

Tidsskriftet Africa Report påpekte tidligere denne uka at de meste umiddelbare konsekvensene av krigen trolig vil bli kan bli begrensninger i hveteimport for land som er avhengige av dette. Eksempler er Egypt og Libya.

Bra for noen - på kort sikt

Men selv om krigen i Ukraina trolig vil bety dyrere og mindre mat for verdens fattigste vil trolig en del land kunne ha fordeler av konflikten på kort sikt.

Olje, gass, kopper og hvete er Russlands viktigste eksportvarer.

For land i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Midtøsten som eksporterer disse varene, kan snaksjoner mot Russland på kort sikt være en god nyhet, mener analytikere. Ikke minst vil olje- og gasspriser kunne øke kraftig. Nigeria, Libya, Angola og Algerie er de dominerende oljeeksportørene i Afrika. De fleste andre afrikanske land er imidlertid oljeimportører og vil oppleve økt press på sine budsjetter.

Derimot advarer en rekke anlytikere mot at konsekvensene på lang sikt kan bli en global økonomisk tilbakegang som kan svekke alle land, også landene som som hadde håpet på ny optimisme og vekst etter korona-pandemien.

Africa report peker på at flere av Afrika største økonomier – blant dem Sør-Afrika, Egypt, Nigeria, Libya og Angola – har vært opptatt av å styrke sine handelsbånd til Russland. Det samme gjelder for gruppen av ferske militærregimer; Guinea, Mali, Burkina Faso og Sudan. Handelsforbindelsene til begge grupper av land vil påvirkes av sanksjoner mot Russland.

Powered by Labrador CMS