Landene rundt Tsjad-sjøen er blant de som nå trues av sult. Organisasjonene håper å mobilisere livreddende nødhjelp for millioner av mennesker. Slik var det også i 2000 da dette bildet ble tatt.
Landene rundt Tsjad-sjøen er blant de som nå trues av sult. Organisasjonene håper å mobilisere livreddende nødhjelp for millioner av mennesker. Slik var det også i 2000 da dette bildet ble tatt.

Norske organisasjoner i felles aksjon mot sultkatastrofe

Elleve norske organisasjoner samler seg om en aksjon for å unngå hungersnød i flere afrikanske land og Jemen. Det er kritisk mangel på midler til livreddende nødhjelp for millioner av mennesker, ifølge en pressemelding.

Som følge av ekstremtørke og konflikt rundt Tsjad-sjøen, i Øst-Afrika og i Jemen, står verden overfor den største sultkatastrofen siden 1945.

Ifølge FN risikerer over 20 millioner mennesker i nord-Nigeria, Sør-Sudan, Somalia og Jemen å rammes av hungersnød før september. Hungersnød er den mest ekstreme typen sultkatastrofe. Da det ble erklært hungersnød i én delstat i Sør-Sudan i februar i år, var det seks år siden dette hadde skjedd noe sted i verden.

Vil bryte stillheten

Elleve hjelpeorganisasjoner går nå sammen om en historisk bred felleskampanje i norsk sammenheng. Det er CARE Norge, Caritas Norge, Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp, Plan International Norge, Redd Barna, Røde Kors, SOS Barnebyer, UNICEF Norge og Utviklingsfondet.

Målet er å skape oppmerksomhet om situasjonen og samle inn penger til nødhjelpsarbeidet.

– Vi har alle samme mål. Vi jobber for at folk skal få hjelp før det er for sent. Det handler om menneskene som kjemper for å overleve, ikke om organisasjonene som jobber for å hjelpe dem, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE i en pressemelding.

Med en felles kampanje ønsker de elleve organisasjonene å bryte stillheten som preger de sakte humanitære krisene skapt av tørke eller langvarig konflikt.

– I motsetning til jordskjelv og tsunamier, har ikke de sakte katastrofene et øyeblikk da alle øyne rettes mot dem og alle ressurser mobiliseres for å hjelpe. Derfor har vi gått sammen for å skape et slags «jordskjelvøyeblikk» for å unngå den største sultkatastrofen på flere generasjoner, sier Larsen.

Økt innsats redder liv

Fordi et økende antall mennesker rammes av konflikt og klimaendringer, fortsetter de globale behovene for nødhjelp å vokse. Disse problemene krever politiske løsninger, men en større og raskere humanitær innsats er nødvendig for å kunne snu den negative utviklingen i verdens mest sårbare samfunn.

– Nødhjelp kan ikke løse konflikter eller bremse klimaendringer, men den redder liv. Forebygging fungerer. I Somalia, Jemen, Sør Sudan og Nigeria ville mange tusen mennesker allerede vært døde hvis de ikke hadde fått tidlig hjelp. Med mer midler til å trappe opp nødhjelpsarbeidet, kan vi redde flere liv. Men det haster, sier Larsen.

Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.

Powered by Labrador CMS