Eivind Fjelstad har nå gått inn i diplomatiet etter over ti år som leder av Norwegian-African Business Association (NABA).

Meninger

Strek i regningen for Eivind Fjeldstads plan

Næringsråd ved ambassaden i Abuja, Eivind Fjeldstad, sier at han er skuffet over norsk næringslivs manglende ambisjoner i Nigeria. Men han nevner ikke med ett ord de store utfordringene som eksisterer, og at det kanskje er gode grunner til at det er så få investeringer.

  • Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Eivind Fjeldstad, som tar over stillingen som næringsråd ved Den norske ambassaden i Abuja, snakker varmt om de store mulighetene som eksisterer på det afrikanske kontinent.

Etter snart to tiår her på kontinentet kan jeg ikke være mer enig. Men spørsmålet mitt er hvilken pris norske bedrifter er forberedt på å betale for å starte operasjoner i Nigeria?

Ambisjonsnivået må justeres

Nigeria rangeres som verdens 154 mest korrupte land på Transparency Internationals korrupsjonsindeks, har de siste 13 årene hatt en av verdens mest blodige konflikter og over to millioner mennesker er på flukt i delstatene Borno, Adamawa og Yobe, ifølge Flyktninghjelpen. Sivile, inkludert hjelpearbeidere, er fortsatt mål for dødelige angrep fra væpnede grupper og transportkorridorene er aldri sikre.

Alt dette har bidratt til at halve landets befolkning ikke har nok til livets opphold. På toppen av det er det planlagt valg i Nigeria neste år med de utfordringene afrikanske valg medfører.

Etter over tre års fartstid i Nigeria kunne jeg naturligvis øse av mine utallige erfaringer med korrupsjonforsøk og oppfording til smøring fra immigrasjonsmyndigheter, politi og myndighetspersoner i Nigeria og muligens fremstå som negativ til Fjeldstad intensjoner.

Det har jeg ikke tenkt til å gjøre, men jeg vil heller be om at ambisjonene tilpasses «tingenes tilstand» i Afrikas mest folkerike nasjon.

Les også: Ny norsk næringsråd i Abuja: – Afrika er mer enn kriser. Det er enorme muligheter for de som tør å satse

Utfordrende for norske bedrifter

Selv om Nigeria har en historie med økonomisk vanstyre, har dagens regjering innført reformer for å tiltrekke seg utenlandske investeringer i blant annet gruvedrift, landbruk, detaljhandel og konferanseturisme.

Men forretningsmiljøet i Nigeria har fortsett mange utfordringer, som korrupsjon og mangelfull infrastruktur, strømforsyning og valuta, høy inflasjon og kapitalkostnader.

De fleste norske bedrifter vil ha liten eller ingen erfaring med denne typen utfordringer. Om Fjeldstad ønsker flere investeringer i Nigeria, må han også opplyse om disse utfordringene, og hvilke tiltak som likevel kan muliggjøre investeringer.

Nulltoleranse for korrupsjon

I Utenriksdepartementets informasjonsskriv til norsk næringsliv i utlandet står det: «Korrupsjon undergraver demokratiet og en åpen og effektiv markedsøkonomi. Korrupsjon forekommer både i industriland og utviklingsland, men rammer de fattigste hardest. Korrupsjon ødelegger for utvikling og bekjempelse av fattigdom!»

Så enkelt kan det sies, og så komplisert og krevende kan det tilsynelatende være å etterleve. Dette er et stadig tilbakevendende tema når jeg er i kontakt med mine nigerianske venner og tidligere kolleger.

Man må være forberedt på å møte korrupsjon, og man må ha rutiner for hva man gjør når man møter det, enten det er i humanitære organisasjoner eller næringslivet.

Les også: Nigeria får tilbake stjålet kunst

Korrupsjon i bistanden

Humanitære organisasjoner har i mange år hatt etiske retningslinjer eller atferdskodeks som er obligatoriske for ansatte. Her brukes det mye tid på å oppdage og bekjempe korrupsjon.

Vi vet at om vi mislykkes med dette, så vil det ha store konsekvenser for organisasjonenes anseelse og på sikt føre til at vi mister tildelte midler, som igjen har store konsekvenser for de menneskene vi har i oppgave å bistå.

Det har de siste årene vært en rekke artikler i Bistandsaktuelt om denne problemstillingen, og det gir meg og andre humanitære programledere en påminnelse om hvor viktig det er at vi har gode kontrollmekanismer og at vi så raskt som mulig informerer våre donorer når vi mistenker at tingens tilstand ikke er som forventet.

Dette innebærer også at vi informerer våre donorer om korrupsjonforsøk eller forventninger til utbetalinger til myndighetspersoner som allerede mottar en lønn fra sin statelige arbeidsgiver.

Jeg håper at Fjeldstad vil informere representanter for norsk næringsliv som ønsker å starte eller vurderer å starte med forretninger i Nigeria om de tilgjengelige verktøyene som eksisterer.

Les også: Energikrisen i Europa kan være gode nyheter for Afrika, mener banksjef

Må være føre var

Til slutt vil jeg oppfordre norske bedrifter som planlegger intervensjoner i Nigeria om å ha sine sikkerhetsplaner i orden. Lagos, som er den mest folkerike byen på det afrikanske kontinent, har en antatt befolkning på over 30 millioner og har dessverre en skyhøy kriminalitet.

Det er viktig å være i kontakt med Den norske ambassaden i Nigeria eller UD i Norge før man pakker sekken og drar på tur.

Med det sender jeg de beste ønsker om en interessant og meningsfull misjon for Fjeldstad, og de beste lykkeønskninger til representanter for norsk næringsliv som vil avlegge Nigeria og andre nasjoner i Afrika sør for Sahara et besøk.

God tur og velkommen skal dere være.

Les også: Slik vil norske selskaper skape grønn omstilling i Afrika

Powered by Labrador CMS