På organisasjonen Serving His Childrens egne hjemmesider og i sosiale medier er senterleder Renee Bach avbildet sammen med søte barn eller lokalt ansatte. Nå er sidene tatt ned. (Skjermdump fra SHC' facebookside)

Uganda: Amerikansk misjonær «opptrådte som lege», inngår forlik etter at barn døde

To kvinner som mistet sine barn etter behandling ved et ernæringssenter i Uganda får nå erstatning. Det skjer etter at mødrene og deres advokater har inngått et forlik med misjonsorganisasjonen som drev senteret.

Publisert

Saken har fått stor oppmerksomhet både i ugandiske og internasjonale medier og har satt et kritisk søkelys på «hvite helter» og det betydelige antallet utenlandske hjelpeorganisasjoner i landet.

Forliket vil føre til erstatningsutbetalinger til barnas familier, men innebærer samtidig at den amerikanske misjonæren og hennes organisasjon avviser all skyld for dødsfallene. Misjonæren Renee Bach og hennes organisasjon vil betale hver av de to kvinnene Zubeda Gimbo og Annet Kakai 35 millioner shilling (tilsvarende om lag 90 000 kroner), skriver avisen The Guardian.

På ugandiske sosiale medier får forliket mye kritikk som et uttrykk for ansvarsfraskrivelse og manglende verdsettelse av barns liv.

De to barna, gutter på henholdsvis ett og tre år, døde etter behandling ved det misjonærdrevne senteret i Jinja i øst-Uganda.

Påstås å ha utført legearbeid

Senterets leder og grunnlegger Renee Bach er blitt beskyldt for å ha deltatt i medisinsk behandling av barna, inkludert blodoverføringer. Det skal ha skjedd uten at den amerikanske misjonæren har noen medisinsk utdannelse.

Minst 105 barn har dødd ved senteret i årene 2010-2015. En tidligere ansatt ved senteret har uttalt at hun stadig transporterte barnelik i bil tilbake til lokale landsbyer.

I en skriftlig uttalelse i fjor avviste misjonsorganisasjonen Serving His Children alle påstander om at Bach hadde opptrådt som lege, men innrømmet at hun jevnlig bidro under «krisesituasjoner» og benyttet seg av «kompetanse» hun hadde lært av faglærte ugandiske helsearbeidere. Bach stiftet organisasjonen i 2009.

Mens Gimbo sier at hun føler en viss rettferdighet som følge av forliket, sier Kakai at hun føler lettelse over at saken er avsluttet. De to ble representert av en advokat fra en juridisk støtteorganisasjon for kvinner. Det var denne advokaten som i fjor varslet et rettslig søksmål på vegne av landsbykvinnene. En annen aktivistorganisasjon hadde lovet å betale for deres saksomkostninger.

Det ventes nå at flere mødre av avdøde barn vil kunne komme til å reise erstatningssøksmål mot misjonsorganisasjonen.

Startet som 19-åring

Det var i 2009 at den kristne 19-åringen Renee Bach startet ernæringssenteret med et mål om å hjelpe underernærte barn i Uganda. Penger til å drive organisasjonen hadde hun fra sin lokale kirke i Bedford i Virginia i USA. Hun hadde følt et kall og mente at det var Jesu‘ vilje at hun skulle hjelpe underernærte barn, ifølge avisen The New Yorker.

Senteret var i utgangspunktet ikke et sykehus, men utviklet seg til å ha et område avsatt til medisinsk behandling der mødre strømmet til for å få behandling til sine syke og underernærte barn. Etter hvert som barn døde ble det imidlertid reist spørsmål ved kvalifikasjonene til de som utførte behandlingen, inkludert senterlederen, skriver den ugandiske nettavisen The Independent - med henvisning til rettsdokumenter.

Informasjon på den unge misjonærens egen blogg (i 2011) er blitt brukt av motparten til å bevise at Bach selv drev medisinsk behandling:

«I hooked the baby up to oxygen and got to work”, skrev hun i 2011, og utdyper: «I took her temperature, started an IV, checked her blood sugar, tested for malaria, and looked at her HB count.”

Selv avviser Bach å ha opptrådt som helsearbeider, blant annet i intervju med tv-stasjonen CNN 4. juli i fjor. Hun forlot Uganda til fordel for USA i 2019.

De trodde hun var lege

De ugandiske mødrene sier på sin side at de var overbevist om at Bach var lege siden hun opptrådte i hvit frakk, bar stetoskop og ofte ordnet med medisinering av barna. Ansatte har avgitt lignende uttalelser.

Det påstås at misjonæren kan ha bidratt til at over 100 barn døde som følge av feilbehandling og manglende kompetanse, skriver ugandiske The Independent.

Styret i Serving His Children vedtok å nedlegge misjonsorganisasjonens virksomhet i Uganda fra og med i juli i år, og begrunner beslutningen med finansieringsproblemer. Organisasjonens egen hjemmeside er nå tatt ned, men amerikanske støttespillere reklamerer fortsatt for organisasjonen og dens virksomhet.

Renee Bach i et tv-intervju i 2017. Skjermdump: WSLS
Powered by Labrador CMS