Myndighetene i Burkina Faso rekrutterer 50 000 sivile til kampen mot jihadistopprøret i landet. Juntaleder og midlertidig president Ibrahim Traore utnevnte tirsdag en ny overgangsregjering.

– Burkina Fasos eksistens er i fare

Myndighetene i Burkina Faso har startet en kampanje for å rekruttere 50 000 sivile til å hjelpe militæret med å slåss mot jihadister.

Publisert Oppdatert

Myndighetene i Burkina Faso, som er et av verdens fattigste land, har kjempet mot et dødelig jihadistopprør siden 2015. Landet har også gjennomgått to militærkupp siden årsskiftet.

Det siste ble ledet av kaptein Ibrahim Traore 30. september. Traore ledet en fraksjon i militæret som kuppet makten fra oberstløytnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, som selv tok makten i januar.

Både Traore og Damiba har anklaget den forrige regjeringen for å ha gjort for lite for å slå ned på volden.

– Vi står overfor en sikkerhets- og humanitær krise uten presedens, sa Traore da han ble tatt i ed som midlertidig president fredag forrige uke. Det skriver Al Jazeera.

– Vårt mål er å gjenerobre territorium okkupert av hordene av terrorister. Burkina Fasos eksistens er i fare, fortsatte han.

Tirsdag utnevnte han en ny overgangsregjering som skal styre frem til det planlagte valget i juli 2024. Like før han ble utnevnt til statsråd, kunngjorde oberst Boukare Zoungrana at flere sivile vil verves til kampen mot jihadistgruppene.

To uker med trening

– Rekruttering er i gang for 35 000 frivillige til forsvaret av nasjonen, sa Zoungrana.

Han la til at oppdraget deres blir beskyttelse av befolkningen og deres eiendeler, side om side med sikkerhetsstyrkene.

Det ble kunngjort mandag at en styrke på 15 000 andre frivillige også skal etableres. Vanligvis får rekruttene to uker med trening før de blir gitt våpen og kommunikasjonsmidler.

Mange av dem har blitt drept i jihadistangrep, særlig nord og øst i landet. I tillegg til de frivillige ønsker militæret å få inn ytterligere 3000 soldater.

Regionalt opprør

Jihadister kontrollerer rundt 40 prosent av landets territorium. Mandag, i det siste av en lang rekke angrep, ble minst ti soldater drept i byen Djibo i nord.

Jihadistopprøret som herjer i Sahel-området, startet nord i Mali i 2012. Tre år senere spredte konflikten seg til andre steder i landet, og deretter til Niger og Burkina Faso.

Siden er situasjonen i regionen gått fra vondt til verre. Tusener av mennesker er drept og nesten to millioner drevet på flukt.

Gruppene som i dag er aktive i de forskjellige landene, opererer uavhengig, men alle er tilknyttet IS. De karakteriseres som ekstremt hensynsløse.

Alvorlig situasjon

Torsdag forrige uke sa FN at den humanitære situasjonen i Burkina Faso er blitt så alvorlig at noen kvinner og barn bare har spist blader og salt i flere uker, ifølge Al Jazeera.

– Voksende usikkerhet og blokader i flere områder har gjort at lokalsamfunn er avskåret fra resten av landet og står overfor økende sult. Hjelpearbeidere sliter med å nå menneskene som trenger hjelp, sa Martin Griffiths, FNs nødhjelpssjef, i en uttalelse.

En fjerdedel av Burkina Fasos befolkning – nesten fem millioner mennesker – har behov for nødhjelp. Det er en økning på 40 prosent siden begynnelsen av året, ifølge Griffiths.

Powered by Labrador CMS