En gruppe Fulani-menn bygger en hytte i en leir for internt fordrevne i Bamako, Mali. Væpnet konflikt, ekstrem fattigdom og klimaendringer er blant årsakene til at mennesker flykter i det vestafrikanske landet.

FN: Konflikter og klimaendringer fordriver millioner i Sahel

Nærmere fem millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Sahel-regionen i Afrika. FN slår nå alarm om den dramatiske utviklingen.

Publisert Oppdatert

I slutten av juni hadde 4,8 millioner mennesker lagt på flukt i Burkina Faso, Tsjad, Mali, Mauritania og Niger. Av disse var nærmere tre millioner internt fordrevne, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Væpnede konflikter, arbeidsledighet, få muligheter til utdanning, fattigdom og klimaendringer preger hele Sahel-regionen. Sterk befolkningsøkning forsterker mange av utfordringene.

– Det verst rammede landet er Burkina Faso, hvor det er nesten to millioner internt fordrevne, forteller UNHCR-sjef Filippo Grandi, som i midten av juli var på reise i den urolige regionen.

Han besøkte flyktningleirer i Tsjad, som huser over én million mennesker.

Grandi reiste blant annet til Kalambari-leiren, som ligger omtrent 30 kilometer sør for hovedstaden N'Djamena, hvor rundt 8000 flyktninger fra nabolandet Kamerun bor.

– For to år siden registrerte vi 500 000 flyktninger i Mali og Burkina Faso. Og jeg tenkte den gang at det var svært mange mennesker. Men nå er det altså verre, fastslår han.

– Utviklingen er svært bekymringsfull, og landene som skaper mest bekymring er Burkina Faso og Mali. Dette skyldes aksjonene til væpnede grupper som terroriserer befolkninger, tømmer landsbyer og driver folk mot storbyer, sier Grandi.

Sahel-regionen

  • Sahel strekker seg over store områder: Fra nordlige Senegal, sørlige Mauritania, sentrale Mali, nordlige Burkina Faso, det aller sørligste Algerie, Niger, sentrale Tsjad, det sørlige og sentrale Sudan, de aller nordligste delene av Sør-Sudan, Eritrea, Etiopia, Nigeria, Kamerun og Den sentralafrikanske republikken
  • Landene i Sahel er blant verdens fattigste
  • Niger ligg helt på bunnen på FNs indeks for menneskelig utvikling og Tsjad, Burkina Faso og Mali er like over på lista
  • Gjennomsnittlig maksimumstemperatur er 33–36 °C og gjennomsnittlig minimumstemperatur er 18–21 °C
  • Årsnedbøren varierer fra 600 mm i sør til 200 mm i nord. Det meste av regnet faller i sommermånedene mai–september
  • Deretter følger seks til åtte måneder med tørketid
  • Regionen er svært utsatt for klimaendringer. Klimaendringene vil ha forskjellig innvirkning over hele regionen. Regionen vil gradvis bli varmere, med noen områder påvirket av økt, men uregelmessig, nedbør

Kilder: FN, Wikipedia, Flyktninghjelpen

– Gjør for lite

Men han legger også skyld på regjeringene i landene, som han mener gjør for lite for å løse de grunnleggende problemene med fattigdom, jobb og manglende skoletilbud.

Allerede før fremveksten av jihadistgrupper tilknyttet Den islamske staten og al-Qaida, var de berørte Sahel-nasjonene blant de fattigste i verden.

Grandi mener at regjeringene i regionen jobber for ensidig mot de islamistiske gruppene, og at det ikke holder å bare styrke sikkerhetstiltakene.

– De burde sette inn flere ressurser for å redusere fattigdom og styrke utdanningstilbudene fordi slike tiltak vil svekke ekstremismen. Militær handling alene er ikke nok, understreker han.

På toppen av de væpnede konfliktene og fattigdommen kommer altså klimakrisen.

– Klimakrisen fører til færre ressurser og fremmer konflikter, advarer Grandi.

Les også: Russiske leiesoldater var trolig involvert i Mali-massakre

Ustabilt og voldelig

Regionen har vært preget av problemer i svært mange år, og misnøyen i befolkningen stikker derfor dypt. Et av de mest urolige områdene er det fattig og ustabile Mali, spesielt i nord, der ulike lokale, væpnede grupper har etablert seg.

Noen av gruppene kjemper for selvstendighet, andre har som mål å etablere et islamistisk styresett. I januar 2012 brøt det ut et større opprør, som gjorde at myndighetene mistet kontrollen, og også til at daværende president Amadou Toumani Touré ble styrtet.

Tre år senere spredte konflikten seg til andre steder i landet, og deretter til Niger og Burkina Faso.

I Tsjad førte angrep fra Nigerias militante Boko Haram-islamister i Tsjadsjøen-regionen i 2015 til en destabilisering.

Les også: IS vinner terreng i Sahel-regionen

Fra vondt til verre

Siden er situasjonen i regionen gått fra vondt til verre – også på grunn av klimakrisen, som utløser både kamp om ressurser og økte flyktningstrømmer.

UNHCR slår derfor alarm om situasjonen, og understreker at det trengs langt mer humanitær hjelp til alle landene i Sahel-regionen.

Da Grandi besøkte Tsjad ble han møtt av protester. Rundt 100 flyktninger holdt opp plakater med teksten: Ingen lytter til problemene våre, vi er lei av tomme løfter.

– Takene på husene er ikke sterke nok, og vi mangler mat, fortalte Gabriel Mat fra leirkomiteen.

– Hver måned gir de oss 5,75 kilo sorghum (korn), 1,75 liter matolje og 1,5 kilo bønner – det holder til en uke, fastslo han.

Les også: Én av tre afrikanere har ikke nok mat

Powered by Labrador CMS