Hassan Sheikh Mohamud avlegger ed etter at han er valgt til Somalias nye president.

Somalia:

Kø av forventninger til ny president

Reform av valglovene, styrking av nasjonal sikkerhet og jobbskaping for ungdom. Dette er blant forventningene til Somalias nye president Hassan Sheikh Mohamud fra fire lokale analytikere etter helgens valg.

Publisert

Det var et parlament utpekt av landets klaner som søndag valgte landets nye president, etter måneder med politisk uro og misnøye med en president som satt på overtid.

Avstemningene gikk fredelig for seg. Mohammed Abdullaahi Farmajo, som hadde sittet ved makten I fem år, måtte til slutt gi tapt for en eks-president Hassan Sheikh Mohamud. Det skjedde i valgets tredje runde da det kun gjensto to kandidater. De endelige stemmetallene viste 214 for Hassan Sheikh og 110 for Farmajo.

På veien hadde de blant annet slått ut delstaten Puntlands president Saed Abdullahi Deni og tidligere statsminister, norsk-somalieren Hassan Ali Khaire. Sistnevnte er også kjent som tidligere regionaldirektør i Flyktninghjelpen. Til sammen var det 38 kandidater som stilte opp i første runde. Mohammed Abdullaahi Farmajo var raskt ute med å anerkjenne resultatet og gratulere Hassan Sheikh Mohamud med seieren.

Tidligere president

Hassan Mudane, foreleser i statsvitenskap ved Somali International University.

66-årige Hassan Sheikh Mohamud er et kjent navn i somalisk politikk. Den tidligere læreren og sivilsamfunnsaktivisten ledet landet som president i perioden 2012 – 2016. Nå er håpet at hans lange politiske erfaring vil kunne få landet på en mer stabil kurs.

– Jeg har store forventninger basert på de gode resultatene Hassan Sheikh Mohamud oppnådde i sin forrige periode, sier Hassan Mudane, som foreleser i statsvitenskap ved Somali International University.

Han viser til at presidenten den gang sto bak et svært stort arbeid både med statsbygging og med å skape forsoning.

– Jeg forventer også at han vil fullføre det uferdige arbeidet med å reformere valglovene slik at vi kan få et system der hver person har én stemme ved valg. Videre trenger vi å bygge en samlet nasjonal hær, få til gjeldsslette og å fortsette arbeidet med nasjonal forsoning, sier Hassan Mudane.

Stipendiat i statsvitenskap Abdihakim Koshin.

Han gleder seg samtidig over at resultatet kom som følge av et fritt og rettferdig valg og at prosessen framstår som legitim for alle kandidatene som deltok.

– Sikkerhet og stabilitet

En annen somalisk statsviter, stipendiat Abdihakim Koshin, forventer at presidenten vil måtte prioritere sikkerhet og stabilitet, slik han også har bebudet i sine valgtaler.

– De siste fem årene har det ikke vært noen forbedring i sikkerheten. Bombeangrep og attentater har vært hyppige, også i hovedstaden. Samtidig er store deler av landet ikke under den nasjonale hærens kontroll. Dette må det gjøres noe med. Regjeringen må styrke hæren og ta kontroll over sitt territorium, sier han.

Koshin forventer at presidenten må gjøre betydelige endringer i ledelsen av sikkerhetsstyrkene, og at det jobbes planmessig for å eliminere behovet for utenlandske fredsbevarende styrker i landet.

Videregående-lærer Abduallahi Abdirahman.

– Videre må arbeidet med å skape politisk stabilitet gjennom forsoning og kompromiss fortsette. Stabilisering av innenrikspolitikken vil også legge til rette for forbedrede internasjonale forbindelser med Somalia, sier han.

Videregående-lærer Abduallahi Abdirahman håper at regjeringen vil prioritere utdanning i sitt arbeid, ikke minst å øke utdanningens kvalitet.

– Det er et klart behov for å forbedre pensum og å heve lærernes lønninger, sier han.

– Et krafttak for ungdommen

Ungdomsaktivisten Mohammed Mursal mener at den nye regjeringen må ta et krafttak for å redusere arbeidsledighet og å få ungdom representert i politiske organer.

Ungdomsaktivist Mohammed Mursal.

– Det må skapes jobbmuligheter. Unge kommer ut av nasjonale og internasjonale universiteter uten at de har en jobb å gå til. Mange ender i ledighet, sier Mursal

Han mener at ungdommen representerer et enormt potensial for landet, men at dette ikke utnyttes godt nok.

– Dette har også å gjøre med manglende politisk representasjon på regjeringsnivå. Ungdommen trenger noen som kjenner dere behov og kan tale deres sak, sier Mursal.

Powered by Labrador CMS