Den afrikanske union (AU) valgte å ikke diskutere spørsmålet om Israels observatørstatus i AU for å unngå splid i unionen. Forholdet til Israel er betent og flere afrikanske land har krevd at Israel mister observatørstatus i AU på grunn av Israels okkupasjon av palestinske områder. Bildet er fra en støttedemonstrasjon for Palestina i Sør-Afrika i januar.

AU-toppmøtet:

Lot være å diskutere betent Israel-spørsmål

De mest betente sakene om Den afrikanske union (AU) sitt forhold til Israel og situasjonen i Etiopia ble ikke løst på årets AU-toppmøte, men afrikanske lederne har fattet historisk vedtak om å opprette ny helseorganisasjon.

Publisert Oppdatert

Afrikanske stats- og regjeringsledere møttes denne helgen til det årlige toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba, Etiopia. Blant sakene som stod på agendaen var AU sitt forhold til Israel, men dette ble ikke adressert.

Israel-spørsmålet utsatt

Leder av Den afrikanske union, Moussa Faki Mahamat, innvilget i fjor observatørstatus til Israel i AU. Dette resulterte i skarp kritikk fra store medlemsland i unionen, som Sør-Afrika og Algerie.

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh ba lørdag AU om å omgjøre beslutningen.

– Israel må aldri belønnes for sine overgrep og for det apartheidregimet de har innført for det palestinske folk, sa han.

En avstemning over kravet ville trolig ha resultert i dyp og høyst uvanlig splittelse blant de afrikanske lederne, og debatten ble derfor lagt død under toppmøtet i Addis Abeba.

– Israel-spørsmålet er inntil videre lagt til side og skal nå i stedet utredes av en komité, opplyser en diplomat.

Les også: Konflikter og uro vil prege AU-toppmøtet

Situasjonen i Etiopia

Flere observatører har poengtert at det at Etiopia er vertsnasjon for AU og for AU-toppmøtet gjør det vanskelig å adressere konflikten internt i Etiopia.

– Det har vært vanskelig å diskutere Etiopia på AU-nivå de siste 15 månedene, sa Caribe Kaneza Nantulya, Afrika-direktør i Human Rights Watch til nyhetsbyrået Reuters.

Likevel lovet Etiopias statsminister Abiy Ahmed å gjøre «alt som er mulig for å løse den pågående konflikten i Tigray-regionen» på åpningen av AU-toppmøtet lørdag.

Ny helseorganisasjon

Koronapandemien og pandemihåndteringen var derimot et hovedfokus på helgas AU-toppmøte.

Søndag fattet de afrikanske lederne et historisk vedtak om å opprette en ny afrikansk helseorganisasjon. Organisasjonen skal ha til formål å koordinere håndteringen av koronapandemien og gjøre afrikanske land bedre rustet i møte med fremtidige epidemier.

– Det vil helt sikkert komme en ny pandemi. Vi må bare bli organisert slik at vi ikke blir overrasket, sa John Nkengasong, direktøren av AU-institusjonen Afrikas senter for sykdomskontroll og forebygging (Africa CDC) på en pressekonferanse søndag.

John Nkengason blir også generalsekretær for den nye organisasjonen, som skal bygge videre på dagens Africa CPDC, men ha vesentlig mer autonomi. Organisasjonen skal kunne respondere raskere i pågående helsekriser uten for mye byråkrati, melder medieplattformen Devex.

De afrikanske lederne lovet også å oppskalere vaksineringsgraden. I tillegg skal det etableres et nytt epidemifond for å kunne håndtere den pågående pandemien og fremtidige epidemier samt en egen AU-arbeidsgruppe for helsepersonell, skriver Devex.

Matusikkerhet og statskupp

I tillegg til pandemihåndteringen, var det å oppnå motstandskraft innen ernæring og matsikkerhet i Afrika samt å finne løsninger på den forverrede sikkerhetssituasjonen i en rekke afrikanske land hovedsaker på møtet.

Fire av AU sine 55 medlemsland er suspenderte etter militærkupp det siste året. Dette gjelder Mali, Guinea og Sudan hvor militæret grep makten i fjor og Burkina Faso, som opplevde militærkupp for bare to uker siden.

I tillegg til de vellykkede kuppene har en rekke afrikanske land opplevd kuppforsøk det siste året. Sist uke skjedde det også kuppforsøk i Guinea-Bissau.

AU fordømmer utvetydig «bølgen av grunnlovsstridige endringer», sa lederen av AUs freds- og sikkerhetsråd, Bankole Adeoye, på en pressekonferanse søndag.

Powered by Labrador CMS