En rwandisk FN-soldat, en innleid russisk sikkerhetsvakt og en medlem av presidentgarden står vakt mens president Faustin Archange Touadera avlegger stemme under valget i Den sentralafrikanske republikken i 2020. I en ny rapport av organisasjonen Human Right Watch beskyldes russisktalene leiesoldater beskyldes for grove overgrep mot sivilbefolkningen i det afrikanske landet. )

Human Rights Watch:

Russiske styrker dreper sivile i Den sentralafrikanske republikk

Det finnes sterke bevis for at russiske paramilitære styrker begår alvorlige krigsforbrytelser og dreper sivile i Den sentralafrikanske republikken, ifølge ny rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Publisert Oppdatert

– Styrker i Den sentralafrikanske republikken, som vitner har identifisert som russiske, ser ut til å ha henrettet, torturert og slått sivile siden 2019, sier avdelingssjef for kriser og konflikt i HRW, Ida Sawyer.

Hun peker på at forbrytelsene begås uten at gjerningspersonene risikerer noen som helst straff.

Russisktalende styrker anklages blant annet for å ha skutt tolv ubevæpnede menn ved en veisperring ved Bossangoa nordvest for hovedstaden Bangui i juli i fjor. HRW har fått navnene på ofrene av FN og personer som kjente dem. Ifølge øyenvitner satte de russisktalende styrkene opp en veisperring, hvorpå de stanset mennene, banket demc opp og skjøt dem. Minst åtte av likene skal ha blitt kastet i hull ved veikanten.

Russiske leiesoldater

De private, russiske styrkene beskrives ofte som leiesoldater fra den beryktede Wagner-gruppen, som også er blitt anklaget for krigsforbrytelser i Syria og Ukraina. HRW mener å ha bevis for at russisktalende styrker har begått grove overgrep mot sivilbefolkningens siden 2019.

Organisasjonen har blant annet intervjuet 40 personer, inkludert 10 ofre og 15 vitner, om overgrepene begått av menn med militært utstyr som snakker russisk.

Flere av de som er intervjuet av HRW var øyenvitner til drapene på de 12 ubevæpnede menn, dettte skjedde utenfor byen Bossangoa 21.juli i fjor.

Ba Moskva om hjelp

Den sentralafrikanske republikken er et av verdens fattigste land, men har store mineralrikdommen, blant annet gull, diamanter og uran. Landet har vært herjet av borgerkrig siden 2013 da en rekke militsgrupper gjorde opprør.

Konflikten avtok i årene etter, men tok seg kraftig opp igjen i fjor, da opprørere innledet en offensiv for å styrte president Faustin-Archange Touadéra. Presidenten ba deretter Russland om hjelp, og flere hundre paramilitære styrker har siden bidratt til å presse tilbake opprørerne, som fortsatt kontrollerer deler av landet.

Journalister drept

Russiske myndigheter avviser at de har noe å gjøre med Wagner-gruppen, og de har tidligere avvist at russiske styrker angriper sivile. I 2018 ble tre russiske journalister som jobbet med en dokumentar om Wagner-gruppen involvering i Den sentralafrikanske republikk skutt og drept i CAR. De som sto bak drapene er aldri blitt tatt.

Både FN, menneskerettsorganisasjoner og den tidligere kolonimakten Frankrike har anklaget både regjeringshæren i Den sentralafrikanske republikk og opprørerne i landet for krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen.

Powered by Labrador CMS