Hadija Simba hadde regnet med å vente årevis for å få en avgjørelse i saken sin, da hun ba om skilsmisse fra sin mann. På grunn av det nye elektroniske systemet domstoler i Tanzania har innført tok det bare seks måneder før saken var avgjort.

Tanzania reformerer rettsvesenet:

– Overraskende nok kom dommen etter veldig kort tid

Hadija Simba ventet bare seks måneder på å få skilsmissen sin gjennom. Tanzania har hatt over en million rettsaker på vent, men nå skal et nytt elektronisk system gi raskere behandling, mer åpenhet og mindre korrupsjon.

Publisert

– Jeg ønsket å skille meg fra ektemannen min fordi vi har ulikheter som ikke kan bringes til enighet, forteller Hadija Simba til Bistandsaktuelt.

Den 43-år gamle fembarnsmoren hadde vært gift i over 22 år da hun ba Sinza-domstolen i Dar-es-Salaam om å få skille seg for å få slutt på en langvarig familiekonflikt.

Hun hadde ikke regnet med å få saken sin behandlet så raskt.

– Jeg visste at det ville bli en lang kamp i rettssystemet, men overraskende nok sa domstolen seg enig i argumentene jeg kom med og domsavsigelsen kom etter veldig kort tid.

Som en del av en større plan for å modernisere rettsvesenet, har domstolene i det østafrikanske landet Tanzania innført en rekke reformer.

Ifølge myndighetene har blant annet virtuelle rettshøringer og et elektronisk registreringssystem bedret innbyggernes tilgang til rettsvesenet.

Skiftet fra et papirbasert registreringssystem til et digitalt format har bidratt til å ta unna en betydelig opphopning av saker og lette tidkrevende rettslige prosesser og prosedyrer, ifølge lokale innbyggere.

Over en million saker på vent

Inntil nylig har over en million saker ligget på vent i domstolene landet over. Offentlige tall anslår at rundt 60 prosent av sakene har ventet i to år, og nesten 40 prosent har ventet i over fem år.

Analytikere påpeker at Tanzanias rettssystem ofte er preget av forsinkelser og unødvendige prosedyrer, noe som koster landet rundt 464 millioner amerikanske dollar hvert år.

Det digitale registreringssystemet domstolene nå benytter har gjort det enklere for partene i rettssaker å registrere dokumenter og følge egne saker, i følge myndighetene.

– Vi har installert moderne utstyr, inkludert datamaskiner og digitale registreringssystemer på ulike nivåer for å bedre effektiviteten i domstolene, sier Elisante Gabriel, som har ansvar for administrasjonen ved Tanzanias domstoler.

De pågående reformene omfatter også opplæring av domstolbetjenter, bygging av nye domstollokaler og innføring av mobile domstoler.

Det skal bringe juridiske tjenester nærmere innbyggere som tidligere ikke har ikke har hatt tilgang til rettsvesenet og sikre mest mulig effektive rettsprosedyrer.

Som en del av det pågående reformarbeidet har domstolene tatt unna 87 116 saker eller 98.7 prosent av de 88 232 sakene som ble registrert på alle nivåer i domstolene over hele landet mellom januar og mai 2021.

– Jeg synes de har gjort en god jobb. Men det krever flere midler til å fullføre denne noble innsatsen som jeg mener letter byrden for folk og fjerner unødvendige ulemper, sier den Dar-es-Salaam baserte økonomen Josephat Msafiri til Bistandsaktuelt.

Økonom Josephat Msafiri møter Bistandsaktuelt i Dar-es-Salam.

Motvirker korrupsjon

Økonomen mener at det nye systemet også bidrar i kampen mot bestikkelser og korrupsjon.

– Rettsbetjentene vil ikke lenger ha adgang til å gjemme unna saksmapper og rettsdokumentene lagres nå på en tryggere måte, sier han.

Winfrida Masawe, en gründer som ventet fire år på avgjørelse i sin sivilsak fra domstolen i Kisutu, mener at uærlige tjenestemenn med overlegg feilplasserte dokumenter for å legge tilrette for bestikkelser.

– Min sak ble utsatt gjentatte ganger fordi det manglet dokumenter, sier hun.

Ifølge henne er de fleste betjentene ved domstolene svært dårlig betalt og det er derfor de behøver bestikkelser som et tilskudd til de lave inntektene.

Domstolen avviser anklagene om bestikkelser.

– Jeg mener det blir feil å påstå at folk blir fristet til å be om bestikkelser fordi de har en lav lønning. Det har med hvordan en person er, og ikke hvor mye han eller hun tjener. Korrupsjon er moralsk galt, sier talsmann for domstolen i Kisutu, Patrick Masome.

Winifrida Masawe ventet fire år på avgjørelse i en sivilsak. Hun mener at lave lønninger for tjenestemenn er noe av årsaken til utbredt korrupsjon i rettsystemet.

Avviser korrupsjonsanklager

Jonathan Mmari, en rettsbetjent ved Sinza-domstolen i Dar-es-Salaam, benekter påstanden om at alle betjenter er korrupte.

– Jeg mener det ikke er riktig å anklage alle for å ta bestikkelser med utgangspunkt i ett tilfelle. Som betjent avla jeg en ed om å tjene folket på sannferdig vis, sier han til Bistandsaktuelt.

Han forteller at det nye elektroniske systemet har gjort arbeidet hans mye lettere.

– Jeg kunne tilbringe mange timer med å saumfare støvete hyller på jakt etter saksmapper, men nå er alt sammen digitalisert.

Jonathan Mmari jobber som rettsbetjent ved Sinza-domstolen i Dar-es-Salaam.

Eliminerte smutthull

Hadija Simba takker det nye registreringssystemet for at hun og eksmannen fikk kjennelse i saken sin på bare et halvt år, i motsetning til andre skilsmissesaker som trekker ut i årevis.

I følge Simba har det nye systemet eliminert alle byråkratiske byrder og smutthull som rettsbetjenter har benyttet for å skaffe seg bestikkelser.

– Selv om vi nå er offisielt skilt, deler vi fortsatt på omsorgen for barna, forteller hun.

– Domstolen bestemte at vi skulle selge vårt felleseie og dele pengene. Min tidligere ektemann ble også bedt om å støtte de av barna våre som fortsatt er i skolealder.

Powered by Labrador CMS