Folk strømmer til en lokal buss i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Nå har også regionbussene gjenåpnet sine ruter. Myndighetene krever imidlertid nå av bussoperatørene at antallet passasjerer skal halveres og ombord i bussen skal det brukes munnbind. Foto: Ermyas Assefa

Afrika åpner opp: det er lov å gå tur, spisesteder åpner, bussene går igjen

Etter lange uker med korona-restriksjoner begynner afrikanske land gradvis å åpne opp igjen – for å hindre fullstendig sosial og økonomisk krise. Offentlig transport gjenåpner gradvis. Men frykten for smitten lever.  

Publisert

Korona-krisen i afrikanske land

De offisielle dødstallene er lave i Afrika sør for Sahara foreløpig - kun om lag 0,5 prosent av totale korona-dødstallet i verden.

Få afrikanere kjenner noen som har blitt smittet, men de kjenner godt på konsekvensene av restriksjonene: problemer med å skaffe mat på bordet, ha råd til medisiner eller betale husleien neste måned.

Flere steder har restriksjoner blitt møtt med protester, av folk som opplever mangelen på inntekt og sult som en større trussel enn viruset. I Malawi var det store protester i gatene og domstolene nektet myndighetene å iverksette restriksjoner.

Stilt overfor dette dilemmaet begynner mange land gradvis å slippe opp på restriksjonene. Men smitten er der fremdeles.

17. mai var det registrert drøyt 50.000 smittetilfeller i Afrika sør for Sahara. Av disse har omkring en tredjedel blitt friske, mens omlag 1200 har mistet livet, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

I Sør-Afrika får folk lov å mosjonere utendørs igjen, men bare om morgenen. I Etiopia er offentlig transport i gang igjen. I Tanzania har fly med turister igjen begynt å lande.

Strenge tiltak ble innført i mange afrikanske land, blant annet begrensninger i folks bevegelsesfrihet. Mange virksomheter ble tvunget til å holde stengt. Målet med tiltakene var å hindre smitte utenfra, dempe spredningen av koronaviruset og at regionen skulle vinne tid - for å skaffe seg mer beskyttelses- og testutstyr, i påvente av et økt håp om medisiner og vaksiner.

«Afrikas respons på covid-19 er et glimt av hvordan ting kunne gjøres på en annen måte. Lederne reagerte raskt da de så hvordan helsesystemene i rike land var i ferd med å bryte sammen», skrev Financial Times nylig.

Bak tiltakene lå blant annet dystre advarsler fra WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i mars sendte ut sin koronaalarm for Afrika.

Verdens Helseorganisasjon advarte nylig om at 44 millioner mennesker risikerte å bli smittet i Afrika, og 190 000 kunne dø, dersom ikke strenge tiltak fortsatt ble overholdt i regionen.

Uformell sektor hardt rammet

Men restriksjoner på folks bevegelsesfrihet og økonomisk og sosial aktivitet har også en annen side. Afrika-eksperter både i og utenfor regionen har advart om at de økonomiske og sosiale effektene av restriksjonene kan være mer skadelige for liv og helse i Afrika enn selve pandemien.

Rapporter Bistandsaktuelts korrespondenter har fått fra folk på gata i afrikanske byer har vært tydelige: Det hjelper ikke om vi unngår korona, dersom vi i mellomtida har dødd av sult.

Les også: Slik opplever folk i afrikanske byer koronarestriksjonene

En stor del av befolkningen i Afrikas byer er sysselsatt i såkalt uformell sektor. Mange har livnært seg som selgere på gater og markedsplasser, som kioskeiere eller som minibuss- og motorsykkeldrosje-sjåfører. For mange av disse har smittetiltakene medført at inntektene de siste ukene ble kraftig redusert eller forsvant.

Her er rapporter fra våre reportere i sju land i Afrika sør for Sahara:

Sør-Afrika: Noen butikker åpner, folk kan gå utendørs

Sør-Afrika er det landet i Afrika som er hardest rammet, med drøyt 14 000 registrerte smittede og 261 døde foreløpig. 17. mai ble det registert 14 nye dødsfall.

President Cyril Ramaphosa var raskt ut med svært strenge tiltak. I første fase fikk befolkningen beskjed om å holde seg innendørs 24 timer i døgnet. Det var bare tillatt å kjøpe mat og medisin. Sigaretter og alkohol ble forbudt. Landet var fullstendig nedstengt.

1. mai åpnet Ramaphosa for neste fase. For første gang på fem uker fikk folk lov å mosjonere utendørs, men bare om morgenen, og ikke i grupper. Noen butikker fikk gjenåpne, for eksempel butikker for barne- og vinterklær. Samtidig kom det også nye restriksjoner på plass.

Det er nå portforbud mellom klokken åtte om kvelden og fem om morgenen. Alle må gå med ansiktsmaske utenfor sitt eget hjem. 73 000 soldater hjelper politiet med å passe på at portforbud og andre restriksjoner blir overholdt.

13. mai bebudet president Cyril Ramaphosa en ny fase fra og med 1. juni. Da vil detaljhandelen åpne ytterligere, og man vil igjen kunne kjøpe alkohol og sigaretter. Flere av de største byene vil imidlertid ikke få bli med på festen: Johannesburg, Durban og Cape Town, byer som nå er episentrene for smitte.

Opposisjonspartiet Democratic Alliance har reagert skarpt på presidentens tale.

- Nedstengningen har kostet flere liv enn den har reddet. Millioner av arbeidsplasser og liv har blitt ødelagt. Hvis ikke regjeringen stopper denne nedstengningen, vil folket gjøre det for dem, sier partileder John Steendhuisen.

Han støttes av mange på sosiale medier, som oppfordrer til sivil ulydighet og massedemonstrasjoner.

Regjeringen venter at situasjonen vil vedvare i hvert fall til september.

Endelig lov å komme seg ut! Allerede ved soloppgang var folk ute for å strekke på beina og trene langs strandpromenaden i Cape Town. Det skjedde etter 53 dager med myndighetspålagt "husarrest". Foto: Nardus Engelbrecht / AP Photo / NTB scanpix

Sør-Sudan: Flytrafikken gjenopptatt

7. mai begynte Sør-Sudan å slippe opp på noen av tiltakene for å hindre spredningen av koronavirus.

I Sør-Sudan er flytrafikken er i gang igjen. Restauranter, barer og butikker kan holde åpent, men med strenge pålegg om å holde avstand. Motorsykkeldrosjer og rickshawer kan ta med passasjerer så lenge alle har på seg masker. Portforbudet har blitt mindre strengt og varer nå fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen.

Den relativt raske gjenåpningen har skapt bekymring hos helsepersonell. Anthony Garang, nestleder for Sør-Sudans legeforening SSDU, uttalte til avisa The Dawn at en forhastet beslutning om å åpne opp samfunnet kan føre til at det allerede økende tallet på smittede kan stige enda raskere. Det vil i så fall kaste Sør-Sudan inn i en stor helsekrise.

- Vi har et sårbart helsevesen og ikke tilstrekkelig med personale. De kan lett bli overveldet hvis vi får en oppblomstring av covid-19 i landet. Vi registrerer nå flere smittede, og burde derfor vente litt til vi ser at antallet nye tilfeller går ned, sa Garang.

Mange samfunnsborgere, som har merket nedstengningen hardt på kroppen, ønsker derimot oppmykningen velkommen.

- Jeg har fått store pengeproblemer fordi sparepengene er brukt opp. For å overleve har jeg lånt fra venner og har opparbeidet meg gjeld. Vi forretningsfolk er glade for å kunne jobbe igjen, for det er jobben vi lever av, sier Amin Musa, en 45 år gammel mann som selger byggevarer i Juba.

Musa sier at forretningene har gått dårlig etter smitteverntiltakene.

- Det økonomiske tapet er vanskelig å anslå, men jeg har mistet mange kunder under nedstengningen.

Garang Deng, en 37 år gammel firebarnsbar som selger klær på gata, er også lettet over den nye situasjonen. De få sparepengene han hadde før koronakrisa ble raskt brukt opp under nedstengningen.

- Vi takker presidenten for denne muligheten til å gjenåpne markedene. Nå har vi ikke flere penger eller noen annen måte å skaffe mat til våre familier, sier Deng.

Avgjørelsen om å lette på restriksjonene kom som følge av en alvorlig humanitær situasjon, sier Abraham Kuol Nyuon, dekan ved fakultetet for sosiale og økonomiske studier ved Universitetet i Juba.

- De så at nedstengningen skapte en krise. Trusselen om sult rammet en langt større del av befolkningen enn koronaviruset, sier Nuyon.

Les også: Korona-tiltak gjør livet vanskelig i Juba

En lege fra organisasjonen International Medical Corps blir desinfisert ved et offentlig sykehus i Juba. Nå kan både helsearbeidere og andre glede seg over at dagliglivet gradvis vender tilbake. Restauranter og barer er delvis gjenåpnet og det er lettelser i portforbudet. Foto: Alex McBride / AFP / NTB scanpix

Etiopia: Regionbusser er i gang igjen

I Etiopia har offentlig transport mellom hovedstaden og de ulike regionene vært begrenset, men begrensningene ble opphevet 17. april. Offentlige kontorer som har vært stengt eller drevet hjemmefra har nå også begynt å fungere som vanlig. Ansatte i private selskaper er i stor grad tilbake på jobb.

Det nasjonale flyselskapet Ethiopian Airlines planlegger å gjenoppta noe av trafikken mot slutten av mai, men fremdeles er det restriksjoner på bevegelser over grensen.

Likevel preges det etiopiske samfunnet fremdeles av smitteverntiltakene. Skolene holder stengt. Det gjør også barer og spisesteder, selv om det er mulig å bestille takeaway. Samtidig har nye restriksjoner blitt innført, blant annet forbud mot å bruke offentlig transport i Addis Abeba uten maske. Busser og drosjer tar bare halvparten så mange passasjerer som normalt, og myndighetene slår hardt ned på avvik.

Getachew Weldeyohannes, i helsedepartementets rådgivergruppe for korona, mener fjerningen av restriksjoner ikke medfører problemer i seg selv.

- Poenget er at regjeringen samtidig strengt bør håndheve reglene om ansiktsmasker og avstand. Det burde være ordentlig oppfølging av dette, og så lenge det blir gjort ser jeg ikke noen problemer. Hvis ikke vil det bære en stor mulighet for at krisa kan bli verre, sier han.

Forskeren Betty Assefa mener det vil være positivt for økonomien at samfunnet åpner opp. Samtidig kan det føre til at antallet smittede øker.

- Den internasjonale trenden viser at smitten vil øke når restriksjonene blir færre. Det samme vil skje i Etiopia dersom vi åpner opp enda mer, tror hun.

17. mai var det registrert 306 smittede i Etiopia. Av dem har drøyt 100 blitt friske, og fem har dødd. Smitten har i det siste spredd seg til nye områder som ikke tidligere var rammet, og noen mener det skyldes at det har blitt åpnet for transport mellom distriktene.

Tanzania: Åpner for turisme

- Endelig åpner verden langsomt opp, tvitret Tanzanias minister for turisme og naturressurser, Hamisi Kigwangalla, etter nyheten om et fullbooket KLM-fly til Dar es Salaam 4. juli.

Turisme er en svært viktig del av landets økonomi. Nå er den hardt rammet av koronakrisa og trenger alle gode nyheter den kan få. Likevel er landet fremdeles grepet av koronaviruset og mange mener det nok fremdeles har det verste i vente.

Den amerikanske ambassaden i Tanzania erklærte sist uke at risikoen for å bli smittet i hovedstaden Dar es Salaam er «ekstremt høy» og hevder at antallet smittede vokser eksponentielt. Selv om tanzanianske myndigheter avviser dette, er USAs representasjon bare en av en rekke kritiske stemmer mot regjeringen, som ikke har offentliggjort noen nye koronatall siden slutten av april.

Nabolandene Zambia og Kenya har holdt sine grenser mot Tanzania etter en mistenkt oppblomstring av smittetilfeller i grenseområdet. Lastebilsjåfører er ansett som en mulig smittekilde landene i mellom. Nå er imidlertid transporten av økonomisk viktige eksportprodukter som sink og kobolt gjenåpnet, mens persontransport fortsatt er forbudt.

Ifølge myndighetene i Tanzania er det 480 registrerte smittede og 16 dødsfall, men uavhengige kilder hevder at det virkelige tallet kan være langt høyere. Regjeringen står imidlertid på sitt, og fjernet nylig noen av begrensningene på internasjonale flyreiser. Den vurderer også å fjerne kravet om 14 dagers karantene for passasjerer som ikke har symptomer på koronasmitte.

Samtidig advarer observatører om at det østafrikanske landet vil kunne se et oppsving i antallet smittede i takt med at restriksjonene fjernes.

DR Kongo: Åpner banker og butikker

Også i DR Kongo begynner noen av restriksjonene å slippes opp, blant annet åpning av banker og supermarkeder. Men det vil bety lite fra eller til, mener forretningsmannen og firebarnsbaren Papou Pateli.

- Det er bare et mindretall som bruker bankene og supermarkedene. De fleste går til sentralmarkedet for å gjøre sine forretninger. Det er her aktivitetene som folk flest lever av foregår. Så lenge sentralmarkedet er stengt, vil alt fortsette å være blokkert.

Den siste tiden har det blitt lettere å bevege seg rundt i bydelen Gombe, og butikker, supermarkeder og banker har igjen kunnet åpne. Samtidig har det blitt obligatorisk å gå med ansiktsmaske.

For å hjelpe befolkningen økonomisk har myndighetene innført bensinsubsidier, men de fleste drar jo uansett ingen steder nå, påpeker Pateli.

- Om du ser på livsstilen til flertallet av Kinshasas borgere, er de avhengige av å gå ut og skaffe inntekt hver dag. De får ikke fast månedslønn. Mange driver småhandel eller tilbyr ulike tjenester på markedene. Derfor har livsstilen til folk flest blitt fullstendig destabilisert av dette.

Noen forsøker å tilpasse seg den nye situasjonen.

- Jeg kjenner noen kvinner som pleide å selge klær på markedet. Nå kjøper de importert mat for å selge det i nabolagene sine i stedet, sier Pateli.

Uganda: Åpner etter fem uker i lockdown

- Frykten for mareritt kan ikke stoppe oss fra å sove, sa Ugandas president Yoweri Museveni, da han 4. mai annonserte gjenåpningen av samfunnet etter fem ukers lockdown.

Hovedstaden Kampala virket mer livlig enn på lenge, da grossister, jernvarebutikker, reparasjonsverksteder, garasjer og en rekke andre virksomheter åpnet igjen. De andre tiltakene, som stengte skoler, forbud mot offentlig transport og privatbil, fortsetter inntil videre.

Ugandas koronatall er fortsatt lave. 17. mai var det registrert 227 smittede, hvorav mange er friskmeldte og ingen døde.

- Frem til nå har vi klart å unngå en situasjon med hundrevis av kister i gatene, slik du ser på tv fra andre land. Vi kan beseire viruset hvis vi handler riktig, sa Museveni i sin tale.

Presidenten har fått ros for sin raske respons på pandemien, men blir også kritisert for å ikke ha gjort nok for å hjelpe landets sårbare grupper. Mange mener matutdelingen som myndighetene startet i begynnelsen av april så langt har vært utilstrekkelig, og kvaliteten på varene har blitt kritisert. Uganda National Bureau of Standards holdt i april tilbake 100 tonn mat som var uspiselig. Flere statsråder har beklaget situasjonen og lover bedring.

- Kvinner og barn krever å bli arrestert fordi de er så sultne at de heller vil spise og overleve i fengsel enn å dø i sine hjem, skriver den populære musikeren og opposisjonspolitikeren Bobi Wine på Instagram

Halvparten av landets smittetilfeller er lastebilsjåfører og mange av dem er fra Ugandas naboland. Grensene er åpne for varetransport, noe som har skapt frykt blant mange. Nå jobber myndighetene med å få på plass et godt system for testing, registrering og sporing av lastebilsjåfører.

- Å stenge grensene for varehandel vil være ødeleggende, men samtidig er det lastebilsjåførene som er den største utfordringen. Det haster å få på plass et holdbart system her, sier professor Freddie Ssengooba som er helseekspert og medlem av helsedepartementets vitenskapelige komité, til avisen Daily Monitor.

Kenya: Spisesteder gjenåpner, barer fortsatt stengt

De drastiske tiltakene for å hindre koronasmitte fortsetter å ramme ulike deler av den kenyanske økonomien, med konkurser, lønnskutt og arbeidsløshet som resultat. Nå har regjeringen åpnet for en gradvis tilbakevending til normalen, fulgt av strenge forholdsregler.

Etter det første koronautbruddet i Kenya 13. mars innførte regjeringen ulike tiltak for å hindre spredningen av viruset. Så langt er 830 mennesker bekreftet smittet, mens 50 har mistet livet (per 17. mai).

Mot slutten av april annonserte president Uhuru Kenyatta planer om å åpne opp igjen. Regjeringen var kartlagt smittefaren i ulike sektorer og aktiviteter og vil la dette ligge til grunn for gjenåpningen.

- Vi vil gjenåpne økonomien, men det må skje på en måte som ikke setter tusenvis av liv i fare, sa Kenyatta.

En politikvinne utstasjonert ved Kenyatta-sykehuset danser zumba sammen med sykepleierne 17. mai i år. Folk i Nairobi kan glede seg over at presidenten har bebudet gradvise lettelser i egen bevegelsesfrihet. Foto: Brian Inganga / AP Photo / NTB scanpix

Restauranter og spisesteder var de første som åpnet. Barer må fremdeles holde stengt på ubestemt tid, ifølge statssekretær i helsedepartementet Mutahi Kagwe. Restauranter kan derimot selge alkohol, så lenge det gjøres i forbindelse med et måltid. Men Kagwe har klaget over at kenyanere oppsøkte barer i stort antall og og bare spiste én liten pølse mellom halvliterne.

Statsråd for utdanning George Magoha insisterer på at skolene først vil åpne når smitten er under kontroll, og er foreløpig stengt fram til 4. juni.

Regjeringen har fått kritikk for å innføre restriksjoner uten å gi noen støtte til de som blir rammet av dem. Det har ført til at folk har flyktet fra områder med nedstengning fordi de frykter å sulte.

- Folk har blitt bedt om å velge mellom død og liv. De som har valgt livet trenger støtte, sa parlamentesmedlem Hassan Yussuf, etter at mange flyktet fra Eastleigh i Nairobi i forkant av at restriksjonene trådte i kraft.

Selv om Kenya ikke har innført noen fullstendig nedstengning, gjelder et portforbud fra solnedgang til soloppgang. Bevegelser inn og ut av hovedstaden, som så langt er hardest rammet av viruset, er forbudt.

Powered by Labrador CMS