Granskingsommisjonen som denne uken kom med flengende kritikk mot Verdens helseorganisasjon (WHO), intervjuet flere titalls kvinner som skal ha blitt tilbudt arbeid i WHO i bytte mot sex, eller som ble utsatt for voldtekt i forbindelse med FNs ebolainnsats i Øst-Kongo fra 2018 til 2020. Granskerne har identifisert mer enn 80 angivelige tilfeller av seksuelle overgrep, inkludert anklager mot minst 20 av Verdens helseorganisasjons egne ansatte. Det bekymrer Norges utenriksminister. Foto: NTB

– Uakseptabelt at noen utsettes for overgrep fra de som skal hjelpe

Espen Røst

Publisert

Som Bistandsaktuelt omtalte denne uka, får Verdens helseorganisasjon (WHO) knallhard kritikk i en granskingsrapport om håndteringen av overgrepsanklager mot WHO-ansatte under ebolakrisen i DR Kongo i 2018-2020.

Nå uttrykker Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekymring.

- Det er uakseptabelt at mennesker i sårbare situasjoner utsettes for overgrep fra de som skal hjelpe dem, sier hun i en uttalelse.

Rapporten maler et dystert bilde, og noterer blant annet omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under den svært dødelige ebolakrisen var ekstra sårbare. Granskingen ville ikke vært iverksatt uten grundig journalistikk, fra blant annet The New Humanitarian, som har dokumentert flere av overgrepene. Eriksen Søreide påpeker at Norge har nulltoleranse for seksuell utnyttelse.

- Vi forventer at våre samarbeidspartnere har etiske retningslinjer og gode systemer for å forebygge, varsle og håndtere slike saker. Dette står høyt på agendaen i dialogen vi har med alle våre partnere, sier Eriksen Søreide.

- Fryktelig lesning

I den uavhengige granskingsrapporten, utarbeidet av en spesialkommisjon nedsatt av WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus, avdekkes «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet». WHO-sjef Ghebreyesus omtalte rapporten som «fryktelig lesning».

Ifølge granskingen skjedde flere av overgrepene i forbindelse med rekruttering av personell til den ekstremt komplekse medisinske hjelpeinnsatsen i et av verdens minst utviklede områder. To WHO-ansatte skal allerede være permittert fra sine stillinger, og WHOs ledelse vil nå «ta grep for at andre som kan være involvert blir midlertidig fritatt enhver beslutningsrolle».

- Dette er en mørk dag for WHO. Det første jeg vil si til ofrene er... unnskyld, sa en tydelig preget WHO-sjef under en pressebrief tirsdag, ifølge nyhetsbyåret AFP.

- Strukturelle mangler

Rapporten maler et dystert bilde, og noterer blant annet omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under den svært dødelige ebolakrisen var ekstra sårbare. Også utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Krf) uttrykker uro for at det har tatt for lang tid å avdekke de faktiske forholdene - og for stille de skyldige, WHOs egne ansatte, til ansvar.

- Som stor giver til WHO er vi bekymret over de strukturelle manglene ved beredskapen til å håndtere risiko knyttet til seksuell utnyttelse og misbruk i kriseresponsen som er avdekket i DR Kongo, sier Ulstein i en uttalelse.

Den norske utviklingsministeren synes det har tatt for lang tid å avdekke de faktiske forholdene og stille de skyldige til ansvar.

- Vi deltar nå aktivt i dialogen med WHO om den konkrete oppfølgingen av anbefalingene i rapporten, sier Ulstein.

Powered by Labrador CMS