En fransk soldat sjekker passasjerer som ankommer Goa. I nærliggende landsbyer har sivile blitt drept i flere angrep den siste tiden. I et land som preges av ekstremistgrupper på fremmarsj, menneskerettighetsbrudd og fattigdom, kom det likevel positive nyheter søndag.

Endelig positive nyheter fra Mali

I det kriserammede Mali har økonomiske sanksjoner fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS rammet hardt det siste halvåret. Men nå øyner Malis innbyggere håp etter at sanksjonene ble løftet søndag kveld.

Publisert Oppdatert

Under ECOWAS sitt toppmøte i Ghanas hovedstad Accra 3. juli kom det etterlengtede positive nyheter for Mali.

Etter et halvt år med kraftige sanksjoner åpnes grensene igjen og handelsrestriksjonene, som har gjort handel med nabolandene vanskelig, fjernes. Det melder Voice of America.

Sanksjonene ble innført av ECOWAS i januar som følge av at den styrende militærjuntaen meldte at de ville utsette overgangen til sivilt styre til 2026.

Det vestafrikanske landet er blitt hardt rammet av sanksjonene ettersom det er totalavhengig av handel med nabolandene. I tillegg har den kraftige sanksjoneringen foregått samtidig som den globale økningen i matvare- og bensinpriser. Til sammen har det skapt en prekær situasjon for mange maliere, som allerede var i en vanskelig situasjon før sanksjonene ble innført i januar, skriver Voice of America.

Les også: Russiske leiesoldater var trolig involvert i Mali-massakre

Skaper håp

Men søndag ble det vedtatt at landet får komme inn i varmen igjen og at sanksjonene løftes. Beslutning ble tatt da vestafrikanske ledere var samlet for å diskutere veien videre for Mali, Burkina Faso og i Guinea, som alle har en internt utfordrende sikkerhetssituasjon.

Årsaken til besluttingen om å løfte sanksjonene var at militærjuntaen i Mali, som har hatt makten siden kuppet i august 2020, lovet overgang til sivilt styre i 2024 i stedet for i 2026.

Det at sanksjonene løftes, skaper håp i befolkningen. Seydou Coulibal, som kjører motorsykkeltaxi, sa til Voice of America at han håper opphevelsen av sanksjonene vil åpne opp for både flere investeringer og flere arbeidsplasser i landet.

Et land i krise

Ekstremistgrupper med sterk innflytelse, drap på sivile, menneskerettighetsbrudd, ekstrem fattigdom og klimaendringer som vanskeliggjør landbruket, er bare noen av krisene Mali står overfor i dag. I tillegg befinner landet seg i Sahel-regionen, hvor sikkerhetssituasjonen er blitt forverret i flere naboland de siste årene.

Frankrike og deres alliertes er også i ferd med å trekke seg ut av landet – etter ni års tilstedeværelse – noe som kan komme til å fasilitere for at ekstremistgrupper klarer å få enda større kontroll.

Samtidig som Frankrike og deres allierte trekker seg ut, vedtok FNs sikkerhetsråd forrige uke at FNs fredsbevarende styrke MINUSMA på nytt får utvidet sitt mandat i det vestafrikanske landet.

Les også: IS vinner terreng i Sahel-regionen

Powered by Labrador CMS