Eivind Fjeldstad i passiar med Ghanas president Nana Akufo-Addo under en NABA-konferanse på hotel Kempinski i Accra i november 2021. Norges ambassadør til Ghana Ingrid Mollestad til venstre. UD-statssekretær Bjørg Sandkjær (SP) og Norad-direktør Bård Vegar Solhjell til høyre.

Ny norsk næringsråd i Abuja:

– Afrika er mer enn kriser. Det er enorme muligheter for de som tør å satse

Etter mer enn ti år som leder for Norwegian-African Business Association (NABA) melder han overgang til utenrikstjenesten. – Nå får jeg testet NABAs teorier i praksis, sier Eivind Fjeldstad, som snart tar over jobben som næringsråd ved den norske ambassaden i Nigeria.

Publisert Oppdatert

– Etter å ha snakket så varmt om alle mulighetene i Afrika det siste tiåret, gleder jeg meg veldig til å få bidra mer konkret til å skape muligheter for mer norsk og afrikansk næringslivssamarbeid i Afrikas største økonomi, sier Eivind Fjeldstad.

Etter å ha ledet Norwegian-African Business Association (NABA) – en medlemsorganisasjon for selskaper med engasjement i afrikanske land – i mer enn ti år, har Fjeldstad nå fått jobben som næringsråd ved Norges ambassade Nigeria.

– Lagos er snart verdens største by. Og Nigeria er på mange måter et kontinent i et kontinent. Det å få bidra til å få flere norske selskaper representert i Nigeria, for eksempel innen fornybar energi eller i landbrukssektoren, er veldig meningsfylt.

Når Bistandsaktuelt snakker med Fjeldstad på telefon har han akkurat ledet sitt siste NABA-arrangement, den årlige ambassadørmottakelsen.

39-åringen har blant annet en mastergrad i afrikansk politikk fra SOAS i London, og før han var med å starte NABA jobbet han i konsulentselskapet International Law & Policy Institute (ILPI). Gjennom mer enn ti år har han jobbet for at flere norske bedrifter skal få øynene opp for Afrika.

– En helt unik entreprenør-ånd

Fjeldstad peker også mot kultursektoren, og omtaler Nigeria som et fyrtårn.

Nigerianske artister og kunstnere gjør det veldig bra internasjonalt, og det vil jeg være med å rette fokus mot. Jeg tror mye handler om å balansere bildet av Nigeria her hjemme. Man kan trekke en parallell til det vi har forsøkt på gjennom ti år i NABA, å nyansere bildet av afrikanske land at Afrika er mer enn kriser og utfordringer.

I et intervju Bistandsaktuelt gjorde med Fjeldstad i forbindelse med NABA-oppstarten i 2011, omtalte han norsk næringsliv som «sidrumpa». Den gang var 14 norske bedrifter med i nettverket. I dag har handelskammeret 150 medlemmer. Fjeldstad sier han i UDs tjeneste vil jobbe for at norske investormiljøer skal rette blikket mot Vest-Afrika.

Norske inkubatormiljøer som hjelper oppstartsbedrifter har funnet veien til Ghana, Rwanda og Kenya, og det bør vi bygge videre på. Det finnes en helt unik entreprenør-ånd i Nigeria, så det er ingen grunn til at ikke flere norske selskaper skal rette blikket dit. Privat sektor skaper ni av ti arbeidsplasser i Nigeria. Så om norske næringslivsaktører lykkes i Nigeria, vil det også skape arbeidsplasser, sier Fjeldstad.

Hva er det viktigste NABA har fått til i din tid som leder?

Hm. Det jeg er mest stolt av, er at vi har klart å bygge et felleskap av seriøse selskap der flere har lyktes med sine investeringer i afrikanske land. Jeg føler vi har bidratt til å tydeliggjøre at Afrika representerer muligheter, sier Fjeldstad.

– Norske bedrifter er en del av løsningen

På spørsmål om han nå skal revolusjonere Norges arbeid med næringsfremme, drar han på det, men innrømmer at han har store ambisjoner for egen rolle i UD-systemet.

Vi kan ikke ha mindre ambisjoner enn det, sier Fjeldstad og humrer.

I de landene Nigeria-ambassaden dekker må vi som jobber med næringsutvikling være speidere, vi må kommunisere muligheter hjemover til de som lukter på landene vi dekker i regionen. I NABA har vi snakket mye om den rollen ambassaden bør ta. Det kan være lett å synse om hvordan en norsk ambassade skal bidra til å skape norske suksesshistorier, så nå får jeg i hvert fall muligheten til å teste NABAs teorier i praksis. Og heldigvis får jeg mange nye, gode kollegaer å støtte meg på, sier Fjeldstad.

Vi står i en krevende tid, med global økonomisk nedgang. Investorer er vant til å ta risiko, men tror du risikoviljen er stor nok til at flere norske selskaper vi satse i Afrika?

Jeg er faktisk optimistisk, fordi jeg vet at mulighetene er så store. Det er nok store forskjeller fra sektor til sektor, men tenk bare på Afrika enorme energibehov. Jeg er helt overbevist om at norske bedrifter kan være del av løsningen for at 600 millioner afrikanere skal få tilgang til strøm. Energi er også løsningen for at andre deler av næringslivet skal lykkes og vokse. Norsk næringsliv med internasjonale ambisjoner må spørre seg om de har råd til å ikke ha et land som Nigeria på sin agenda. Det er enorme muligheter, på tross av de mørke skyene i horisonten, for de som tør å satse.

Powered by Labrador CMS