Norfund, Scatec og britiske BII går sammen om en storsatsing på vannkraft i Afrika. Satsingen skal skape 180 000 jobber, redusere utslipp og gi strøm til mer enn tre millioner mennesker.
Norfund, Scatec og britiske BII går sammen om en storsatsing på vannkraft i Afrika. Satsingen skal skape 180 000 jobber, redusere utslipp og gi strøm til mer enn tre millioner mennesker.

Britisk-norsk samarbeid om vannkraft i Afrika

Fornybarselskapet Scatec og Norfund lanserer storsatsing på vannkraft i Afrika sammen med det britiske statseide fondet BII.

Publisert

– Det er flott å kunne kunngjøre at BII investerer 160 millioner pund inn i vannkraft i Afrika, som skal skape 180.000 jobber, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson i sin tale til Commonwealth Business Forum i Rwanda torsdag.

I fjor solgte det statsdrevne selskapet Norfund selskapet SN Power til Scatec. Norfund hadde brukt 20 år på å bygge selskapet opp til å bli en betydelig aktør innen vannkraft i utviklingsland. Som en del av avtalen beholdt Norfund 49 prosent av eierskapet i selskapet portefølje i Afrika.

300 millioner dollar

British International Investment (BII) kjøper nå halvparten av denne andelen og forplikter seg til samlede investeringer på opp mot 200 millioner dollar. Norfund forplikter seg også til ytterligere 100 millioner dollar i investeringer de neste årene.

– Afrikas rike naturressurser kan utnyttes for å gi billige, pålitelige energikilder til folk og industrier, uten å bidra til de stigende globale temperaturene som allerede ødelegger samfunn.

– Avgjørende

– Dersom vi skal lykkes med å stanse klimaendringene og bekjempe fattigdom, må klima- og utviklingspolitikken knyttes tettere sammen. Jeg er glad for at Storbritannia nå blir med på dette arbeidet med å skape fornybar kraft og økonomisk vekst i noen av de aller fattigste landene i Afrika, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Også Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund understreker også betydningen satsingen kan ha for å bekjempe fattigdom.

– Utbygging av vannkraft som kan balansere ut rimelig, men ustabil, sol- og vindenergi er avgjørende for å kunne bygge ut en kraftsektor i afrikanske land som muliggjør vekst ut av fattigdom, uten store økninger i utslipp av klimagasser. Norfund har store ambisjoner for vår videre satsning på vannkraft i Afrika, og dette nye partnerskapet vil gi økte muskler til å nå disse , sier Thorleifsson.

Tre millioner får strøm

Også Terje Pilskog, administrerende direktør i Scatec, er fornøyd.

– Vi er glade for å ha British International Investment med i vårt samarbeid med Norfund, og ser deres investering som en anerkjennelse av betydningen av å lykkes med vannkraft i Afrika for å nå målet om økt tilgang på rimelig og ren energi, sier han.

Strøm fra de planlagte prosjektene skal opprette 180.000 nye arbeidsplasser, anslår de tre aktørene. I tillegg skal de bidra til å redusere 270.000 tonn CO2-utslipp årlig, samt dekke etterspørselen etter strøm fra mer enn 3 millioner mennesker.

Powered by Labrador CMS