Krigen i Tigray har ført til nye, store flyktningstrømmer i Etiopia. Disse kvinnene har kommet seg til en flyktningleir i Sudan der de er tilstede på en midnattsmesse i en ny ortodoks kirke bygget av flyktninger. Andre har blitt internflyktninger. Foto: Ashraf Shazly / AFP / NTB scanpix

Kvinne i Tigray, Etiopia: – Jeg ble plyndret, andre ble drept

– Eritreiske soldater brøt seg inn i huset mitt og plyndret alle eiendelene mine. Heldigvis skadet de meg ikke. Andre fikk en mye verre skjebne, forteller 25 år gamle «Maria» fra en krigsherjet by i Tigray-regionen. Ulike kilder rapporterer at regjeringssoldater har begått seksuelle overgrep.

Publisert

Med unntak av regionhovedstaden Mekele og noen andre byer sør i Tigray, er fortsatt all kommunikasjon blokkert til den krigsherjede provinsen. Derfor er det vanskelig å få informasjon fra regionen og å få uavhengig bekreftelse eller avkreftelse av påstander som kommer fra begge sider.

Det kommer stadig meldinger om at styrker som er lojale til TPLF-lederne fortsatt driver gerilja-aktivitet. Ut over dette er det lite informasjon og få detaljer om krigføringen og volden som foregår. Etter at regjeringsstyrker arresterte Sebhat Nega, en av TPLFs grunnleggere, en mann i 80-årene, for noen dager siden, lover regjeringen nå at operasjonen med å arrestere TPLF-ledere vil være over i løpet av få dager.

TPLF-leder Debretsion Gebremichael er blant de som fortsatt er på frifot. Han har tidligere lovet at de tigrayiske styrkene vil fortsette å kjempe mot regjeringen.

Overgrep i "lukket område"

Samtidig kommer det meldinger fra folk som bor i Tigray-regionen om fortsatte kamper og grove menneskerettsbrudd.


Etiopias statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed erklærte seier og at borgerkrigen i Tigray-regionen var over. Det skjedde allerede 28. november i fjor. Likevel rapporteres det fortsatt om kamper, plyndring og grove menneskerettsbrudd.

Bistandsaktuelt har vært i kontakt med internflyktninger fra byen Abi Adi i Temben-sonen i Tigray, en by 42 kilometer fra Mekele. Det er her og i landområdene rundt at TPLF-lederne antas å gjemme seg. Områdene har i øyeblikket ikke telefon- eller internettforbindelse etter at myndighetene har kuttet forbindelsen. Bil, buss og andre transportformer var også forbudt inntil slutten av desember.

«Maria» er en 25 år gammel kvinne som bodde i Abi Adi. (Bistandsaktuelt kjenner hennes fulle navn, men hun er her anonymisert av hensyn til egen sikkerhet.) Tobarnsmoren flyktet til Mekele sammen med sin 75 år gamle far og naboene sine 28. desember. Årsaken til flukten var de fortsatte kampene og de grove menneskerettsbruddene som skjedde i hjembyen.

Eritreiske soldater plyndret huset

- Siden 29. november (dagen etter at regjeringsstyrkene og deres allierte tok kontroll over Mekele, red.anm.) var det nesten daglige artilleri- og luftangrep mot Abi Adi, forteller hun.

Hun forteller at mange innbyggere også ble redde når regjeringssoldater oppsøkte dem for å få informasjon om hvor TPLF-lederne kunne befinne seg.

- Den 23. desember trengte soldater fra den eritreiske hæren seg inn i huset mitt og plyndret alle eiendelene mine. Heldigvis gjorde de ikke fysisk skade på meg, bortsett fra å plyndre tingene mine. Andre fikk en mye verre skjebne, sier «Maria».

Indirekte røper hun samtidig et forhold som etiopiske myndigheter har ønsket å holde skjult - at de etiopiske styrkene har hatt hjelp av soldater fra den tidligere fienden Eritrea.

Kvinnen forteller også at de eritreiske soldatene skjøt og drepte en gammel bonde i landsbyen da han tryglet om å få beholde ei ku. Det skjedde da soldatene tok alle kyrne hans.

- Soldater begår voldtekter

- Det er det de eritreiske soldatene vanligvis gjør, når du ikke vil gi dem eiendelene dine. De skyter deg ned på flekken. Soldater fra den nasjonale hæren driver ikke med plyndring. Men noe de driver med er voldtekter. De voldtar kvinner foran øynene på deres ektemenn, sier hun.

En gift kvinne som var blant folkene «Maria» flyktet sammen med, har opplevd slike seksuelle overgrep. Hun vil ikke navngis, men forteller Bistandsaktuelt at hun sliter med underlivskomplikasjoner etter å ha blitt gruppevoldtatt av soldater fra den nasjonale hæren.

Hennes far er en fattig bonde som ikke har vært politisk aktiv. Han har noen få kyr, og av frykt for plyndring flyttet han kyrne til slektninger som bor relativt trygt i et avsidesliggende område av Temben. Da datteren bestemte seg for å flykte, ville faren bli med, selv om livet ville bli tøft i Mekele, uten jobb eller permanent bosted.

- Hva om de voldtok henne?

- Jeg kunne ikke la min datter og barnebarn reise alene. Enn om soldatene voldtok henne? Enn om de dreper min datter? Inntil videre bor vi i huset hos mine slektninger. Jeg vet ikke noe om framtida. Alt er bedre enn å reise tilbake til Abi Adi, sier han.

Menneskerettsbruddene og plyndringen skaper bitterhet blant folk, og tvinger mange til å flykte til skogs eller slutte seg til TPLF-grupper, ifølge «Maria».

- Overgangsregjeringen i Tigray rykket nylig inn i Abi Adi. De virker bra og bestemte. De vil at vi skal velge våre ledere blant våre egne folk. Men hvordan skal vi kunne velge våre ledere når mange av innbyggerne har forlatt byen, spør hun.

- Folk har klaget til overgangsregjeringen over plyndringen og menneskerettsbruddene. Etter det har det blitt litt bedre. Overgrepene har blitt færre, men de skjer fortsatt, sier hun.

Sivile klager på overgrep og plyndring

I tillegg til Tember-området kommer det meldinger om seksuelle overgrep, plyndring og andre menneskerettsbrudd også fra andre byer i regionen. Bortsett fra tilfeller av plyndring har provinshovedstaden Mekele vært relativt forskånet fra seksuelle overgrep, vold og andre menneskerettsbrudd. Men i forrige uke ble det meldt om seksuelle overgrep også i Mekele.

På et offentlig møte i byen 8. januar, kringkastet på nasjonalt fjernsyn, snakket en uniformert deltaker på møtet om kvinner som var blitt voldtatt i Mekele. På tidligere offentlige møter i byen har deltakere klaget til overgangsregjeringen over plyndring.

«Matforsyninger er begrenset, det foregår omfattende plyndring og det hersker stor utrygghet», heter det i en rapport utarbeidet i fellesskap av FN og etiopiske myndighetsrepresentanter. Rapporten, som ble publisert 6. januar omtaler også tilfeller av seksuelle overgrep.

Powered by Labrador CMS